начало

Какво (не) знаем за Шенгенската система Какво (не) знаем за Шенгенската система

Нотариален акт за имот от прадядо ми

Казуси за недвижими имоти

Нотариален акт за имот от прадядо ми

Мнениеот hristo_dren » 23 Авг 2008, 16:40

Здравейте на всички, които разбират от законодателството свързано със собствеността над земеделски земи. Проблемът ми е следния: имам един имот, коъто пряадядо ми е придобил след размяна на наш имот и така е придобил въпросният проблемен за мен сега имот. Размяната е осъществена скоро след Втората световна война, но нотариален акт не е подписан. По- възрастните хора от селото са наясно с тази размяна, а така също и наследника на човека, който е предишния собственик на дадения имот. Питането ми е възможно ли е в днешно време да се сдобия с нотариален акт за този имот, и по какъв начин? Разполагам с декларация от наследника на предишния собственик, че е наясно с размяната на тези имоти и няма претенции към имота, а така също и с показанията на множество възрастни хора, които си спомнят за размяната, и че дълги години прадядо ми и прабаба ми са обработжали тази малка нивичка и са имали градина във въпросния имот. Днес в имота съществува кладенец за вода. Той е регистриран в БАСЕЙНОВА ДИРЕКЦИЯ ЗАПАДНОБЕЛОМОРСКИ РАЙОН на мое име. Предварително благодаря на всички хора, които ще се отзоват на молбата ми за юридическа помощ. БЛАГОДАРЯ
hristo_dren
Нов потребител

Мнениеот hristo_dren » 25 Авг 2008, 19:38

да нива е. десета категория земя, плитка и доста непродуктивна. само за кладенеца ми е. да чувал сам за поземлени комисии, а и имота не е попадал в рамките на блоковете на ТКЗС- то. ако някой мойе да ми помогне да пише. моля ви.
hristo_dren
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 27 Авг 2008, 09:42

Извади си нотариален акт за собственост по давност. Има много земи, които макар и да не са включвани в ТКЗС, си остават собственост на стопаните.
Чл. 11 ЗСПЗЗ изисква имота все пак да е обобществен. Не може да се води дело по чл. 11 ЗСПЗЗ, ако имота не е вклачван в ТКЗС.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 15 Сеп 2008, 22:26

ivan_lawyer написа:Извади си нотариален акт за собственост по давност. Има много земи, които макар и да не са включвани в ТКЗС, си остават собственост на стопаните.
Чл. 11 ЗСПЗЗ изисква имота все пак да е обобществен. Не може да се води дело по чл. 11 ЗСПЗЗ, ако имота не е вклачван в ТКЗС.

Е, хайде де- въпрос на доказване, колегаа :wink:
Идеите за чл.11 от ЗСПЗЗ не са удачни- има там един фатален/ да цитирам Балуев/ срок, който уви отколе изтече.
Много детайли/ справки/ са важни, за да ви се отговори- идете при колега за консултация.
Гост.
Старши потребител

Re: Нотариален акт за имот от прадядо ми

Мнениеот hristo_dren » 29 Сеп 2008, 21:42

Изказвам своята благодарност, на всички Вас.Послушах съветите Ви и се свързах с адвокат, който ми даде надежда, че нещата може да бъдат доведени до благоприятен за мен и фамилията ми край. Надявам се към темата да има интерес и занапред и ако наистина нещата се подредят добре ще пиша. Бих се радвал да срещна още отговори и мнения по моя казус (и на най - големите си врагове не пожелавам да се забъркват в подобна каша. Повярвайте ми УЖАСНО Е.)Отново благодаря.
hristo_dren
Нов потребител

Re: Нотариален акт за имот от прадядо ми

Мнениеот emilva » 04 Фев 2009, 21:38

Аз имам подобен проблем. Случайно разбрах, че земеделски имот с нотариален акт от 1954 год. (лозе) с постройка в него в Общинска служба "Земеделие и гори" е записан като земя по чл.19. След като попитах защо е така ми отговориха че за поземления имота не е подадено заявление и срокът вече е изтекъл и след няколко години ще мога да си го закупя от общината. Въпросът ми е има ли някаква възможност след като този поземлен имот се полза от 54 год. и не е влизъл в ТКЗС да си го зъзстановя. В предишният помощен план в общината поземления имот е записан на дядо ми.
emilva
Нов потребител

Назад към Имотни казуси