Здравейте,
наистина имам спешна нужда от помощ. Занчи работя в една фирама. Като постъпвах шефа ми даде един празен образец на трудовия договор да се запозная с него. Изглеждаше съвсем наред. След няколко дни вече попълнен ме извика да го подпиша. Тогава някой му звънна по телефона и аз да не му преча само го подписах, без да го чета. Нали преди това го бях чел. Сега искам да напусна и си намерих договора и викам да го прочета пак. И какво да видя. Там има една точка, която преди я нямаше и са ме прецакали. Та там пише, че ще ми се проведе курс за обучение във фирмата, цитирайки се като основание член 234 от кодекса на труда и аз се обвързвам да работя 3 години във фирмата. Ако напусна по-рано дължа неустойка от 10000лева. Пише също, че неустойка не се дълже само ако се прекрати трудовия договор по взаимно съгласие.
И така, с една дума ако шефа благоволи само тогава може да ме пусне. Един вид изнудване. А на практика такъв курс не ми провеждан. Също така не пище нито кой и от кога до кога ще проведе курса.
Моля ви, дайте някаква идея как да се измъкна от тази фирма.
- Дата и час: 25 Ное 2024, 08:30 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Интересен казус при напускане
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Здравейте,
Ако фактите са такива, каквито ги излагате, няма от какво да се притеснявате. В конкретния случай относно прекратяването на договора е от значение вида на трудовия договор, за да знаете как дао го прекратите. В него трябва да е посочен срока на предизвестие.
От друга страна, за да си запазите добрите отношения / ако това все още е възможно / опитайте да прекратите договора си по взаимно съгласие. Посочете някоя лична или семейна причина, която неотложно налага отсъствие и то продължително време.
В случай, че не постигнете такова съгласие, си подавайте преизвестие. Ако работодателят Ви " заплаши " с това, че ще Ви съди за неустойка и със съд, то тогава му отговорете, че има закони и съдът ще реши кой е прав. Независимо от това, ще Ви се наложи да потърсите компетентна правна помощ на адвокат практикуващ в тази сфера. Ако посочеите от кой град сте, с колегите от форуми бихме при препоръчали специалист в тази област.
УСПЕХ !
Ако фактите са такива, каквито ги излагате, няма от какво да се притеснявате. В конкретния случай относно прекратяването на договора е от значение вида на трудовия договор, за да знаете как дао го прекратите. В него трябва да е посочен срока на предизвестие.
От друга страна, за да си запазите добрите отношения / ако това все още е възможно / опитайте да прекратите договора си по взаимно съгласие. Посочете някоя лична или семейна причина, която неотложно налага отсъствие и то продължително време.
В случай, че не постигнете такова съгласие, си подавайте преизвестие. Ако работодателят Ви " заплаши " с това, че ще Ви съди за неустойка и със съд, то тогава му отговорете, че има закони и съдът ще реши кой е прав. Независимо от това, ще Ви се наложи да потърсите компетентна правна помощ на адвокат практикуващ в тази сфера. Ако посочеите от кой град сте, с колегите от форуми бихме при препоръчали специалист в тази област.
УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
- monteskio
- Активен потребител
От София съм. В трудовия договор пише, че предизвестието е 30 дена. Понеже курс за квалификация напрактика не ми е провеждан, мисля си дали един такъв курс не би трябвало да завърши с някакъв документ, че съм придобил дадената квалификация и то от някаква оторизирана институция. Т.е. примерно един заварчкик като завърши курса придобива квалификация заварчик еди кой си там разряд. Все пак нали утре той ще заварява нещо по дадена сграда и тя може да пане ако той не я направи както трябва. Т.е. той трябва да има документ за това, издаден от някаква организация. Прав ли съм или бъркам?
- Filip
- Нов потребител
според мен е много важно как е форулировката в трудовия договор относно това обвързване с 3 г. срок, обещетението в размер на 10000лв. и обучението. Но на пръв прочит - няма обучение- няма задължение за 3г. труд във въпросната фирма, респ. няма и обезщетение.
П.П. Повече подробности- по-ясен отговор би могло да се даде.Споделям мнението на монтескьо, но човека явно се притеснява за тези 3г. и тези 10000 лева
П.П. Повече подробности- по-ясен отговор би могло да се даде.Споделям мнението на монтескьо, но човека явно се притеснява за тези 3г. и тези 10000 лева
- bonbonche
- Младши потребител
Здравейте,
Препоръчвам Ви колегата Светослав Тончев. Можете да се свържете с него чрез телефон - 0898/246 - 327; 02 8513017 или чрез интернет -
stontschev@abv.bg.
УСПЕХ !
Препоръчвам Ви колегата Светослав Тончев. Можете да се свържете с него чрез телефон - 0898/246 - 327; 02 8513017 или чрез интернет -
stontschev@abv.bg.
УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
- monteskio
- Активен потребител
здравйте аз имам същия проблем. Какво ще стане при следната ситуация. Не отивам на работа 2 дена уволняват ме дисциплинарно, което ще значи че трябва да се плати срока за предизвестие в размер на 3 минимални работни заплати. В този случаи дали ще отпадне тази ужасна и нереална такса за обучение? А от друга страна дали има съдия който ще отсъди служител които е изкарал от фирмата 3000 лв. да плати 10 000лв?
- seller
- Нов потребител
Без да стряскам тука пишещите, ноо.. Имам приятел, който вече няколко години изплаща такова обезщетение.. Наистина, при него имаше обучение, при това на доста високо ниво, но все пак беше доста прецакан..
В договора отбелязано ли е КОГА трябва да бъде проведено това обучение? Ако работиш от два месеца, примерно, може и още да не е проведено.. Лошото е, че наистина могат да си те осъдят да платиш..
Колкото до дисциплинарното уволнение - НЕ СА ДЛЪЖНИ да предприемата тази мярка.. Така че няма гаранция, че е вариант за измъкване..
В договора отбелязано ли е КОГА трябва да бъде проведено това обучение? Ако работиш от два месеца, примерно, може и още да не е проведено.. Лошото е, че наистина могат да си те осъдят да платиш..
Колкото до дисциплинарното уволнение - НЕ СА ДЛЪЖНИ да предприемата тази мярка.. Така че няма гаранция, че е вариант за измъкване..
- antri
- Потребител
Аз пък Ви препоръчвам адв. Йордан Апостолов. Многократно ми е помагал в сходни проблеми, свързани с неустойки по трудови правоотношения и освен това от доста години е консултат на синдикатите.
Можете да се свържете с него на 0889/967 151 , 02/40 10 415
Можете да се свържете с него на 0889/967 151 , 02/40 10 415
- dask
- Потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|