начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Може ли сделка с недвижим имот да се развали

Казуси за недвижими имоти

Мнениеот bebitor » 25 Авг 2008, 11:07

ivan_lawyer написа:Трябва ви изпълнителен лист за да ползвате съдия-изпълнител.

Трябва Ви заповед за изпълнение. Което си е ИЛ, ама въз основа на несъдебно изп. основание.
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот chosen_23 » 25 Авг 2008, 11:07

А банката юрист няма ли? :roll:
chosen_23
Младши потребител

Мнениеот lubenova80 » 25 Авг 2008, 11:08

Ами имаси. От къде се взима тази заповед за изпълнение
lubenova80
Младши потребител

Мнениеот ch3oh » 25 Авг 2008, 11:10

Ако говорим за заповедното производство - владението може да бъде получено по този ред, само ако в НА беше изрично уговорено предаването му и срока за това. В противен случай - общ исков процес.
ch3oh
Активен потребител

Мнениеот bebitor » 25 Авг 2008, 11:10

Човек колко пъти трябва да ви обяснява? Отивате при адвокат и толкова. Като не- чупете си главата! Пожелавам Ви успешна творческа самодейност!
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 25 Авг 2008, 11:14

Колегите отговориха съвсем изчерпателно на въпросите Ви.

1.АКО нещата са така, както твърдите, то няма как продавача да развали договора.
2.При положение, че продавачът не Ви предава владението на имота (ключовете), то следва да се обърнете към компетентните органи (вече Ви посочиха и в общи линии какво се прави).
3.Обясни Ви се и ПО ПРИНЦИП за какво сте платили на "Агенцията" - а именно за това, че Ви е свързала с продавача и за нищо повече !!!

Вместо да си губите времето във форума идете с всички документи при адвокат !!!

П.П.:Винаги съм се чудил на хора като Вас - как си купувате имоти без да се консултирате с адвокат ... все едно купувате хляб от магазина ...
Ситуацията не е толкова лоша за Вас (поне според думите Ви) - така че бягайте при адвокат ... докато е "топла следата" :)
Последна промяна inspectora на 25 Авг 2008, 11:18, променена общо 1 път
inspectora
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 25 Авг 2008, 11:17

Заведете дело, ако до един - два месеца не постигнете споразумение.
Всъщност единственото което Ви трябва е ключ от апартамента - в някоя от агенциите няма ли такъв ключ?
По принцип предишният собственик е в качеството на незаконно пребиваващ в имота, в положение като наемател, но въпреки това е рисковано да разбивате ключалки, въпреки че с нотариалният акт можете да извикате полиция и ключар - все едно сте си загубили ключа.
Гледайте да обърнете ситуацията - в момента е губеща позиция Вие да догонвате продавача да си изпълни задължения. Ако се сдобиете с ключ и продавача има претенции към Вас - нека си води дела за разваляне и т.н.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот bebitor » 25 Авг 2008, 11:23

ivan_lawyer, искът по 108 от ЗС е допустим, но безсмислен на този етап, не смятате ли? При условие, че има по-лесен, правомерен способ за постигане на целта??? Едва след изчерпването му бих могла да се съглася с Вас :evil: :evil: :evil:
П.П. Докога ли ще сме живи някои от форумците...
Последна промяна bebitor на 25 Авг 2008, 11:25, променена общо 1 път
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 25 Авг 2008, 11:24

Другото което може да направите е да пуснете нотариална покана до продавача да освободи имота, в противен случай ще му начислите наем за апартамента- например посочете в нотариалната покана сума 1000 лв.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот lubenova80 » 25 Авг 2008, 11:26

Ние също смятаме че можем да разбием ключарката,защото апартамента е наш ние сме си платили.Че на тях не им излезнаха сметките си е техен проблем.Да съдят който искат. Сделката няма да се развали. Какво ще ни направят затова че сме се разбили ключа
lubenova80
Младши потребител

Мнениеот bebitor » 25 Авг 2008, 11:29

lubenova80 написа:Ние също смятаме че можем да разбием ключарката,защото апартамента е наш ние сме си платили.Че на тях не им излезнаха сметките си е техен проблем.Да съдят който искат. Сделката няма да се развали. Какво ще ни направят затова че сме се разбили ключа

Е те, това е :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Честито Ви бъдещо НОХД за самоуправство (наказателно общ характер дело) :lol: :lol: :lol:
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот ch3oh » 25 Авг 2008, 11:30

Чл. 323. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., бр. 10 от 1993 г., изм. и доп., бр. 62 от 1997 г.) Който самоволно, не по установения от закона ред, осъществи едно оспорвано от другиго свое или чуждо действително или предполагаемо право, се наказва в немаловажни случаи с лишаване от свобода до пет години и глоба до хиляда лева.
ch3oh
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 25 Авг 2008, 11:30

На практика почти нищо.
По принцип разбиването може да се тълкува като самоуправно действие, ама тежестта да се докаже такова е върху продавача, респективно полиция, прокурори.
Вие твърдите че сте получили имота, но сте загубили ключа и искате да смените ключалката; то по начало щяхте да си смените ключалката, за да не ползвате стария ключ.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот lubenova80 » 25 Авг 2008, 11:38

Ок ще извикаме полиция и ключар.Във петък те получиха парите и ни заплашиха че ще ни съдят и затова аз започнах да се интересувам какво може да стане. Също така в петък следобяд те бяха ходили в апартамента/ ние живеем един до друг блоковете и видяхме че са отворили единия прозорец/Любопитна съм защото не ми е ясно нищо.
lubenova80
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 25 Авг 2008, 11:43

lubenova80 написа:Ок ще извикаме полиция и ключар.Във петък те получиха парите и ни заплашиха че ще ни съдят и затова аз започнах да се интересувам какво може да стане. Също така в петък следобяд те бяха ходили в апартамента/ ние живеем един до друг блоковете и видяхме че са отворили единия прозорец/Любопитна съм защото не ми е ясно нищо.

Ключар ... може и да се навие някой :) (аз лично ако бях ключар, познаващ законите - не бих ;) )
Полиция ... веднага Ви казвам как ще Ви отговорят в РПУ-то: "Това са граждански правоотношения - не ни занимавайте с глупости!" ;)

И както по-горе казах (а и не само аз) - не си губете времето ... с документите при колега ... (защото освен това обстоятелствата може и да не са "баш" такива, каквито ги описвате !!!)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот lubenova80 » 25 Авг 2008, 11:45

Апартамента е необитаем никой не живее,празен е защото правихме оглед преди изповядване на сделката.Много се извинявам но аз само се интересувам какви са ситуациите по нашия случай.
lubenova80
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 25 Авг 2008, 11:54

lubenova80 написа:Апартамента е необитаем никой не живее,празен е защото правихме оглед преди изповядване на сделката.Много се извинявам но някой от Вас много грубо започнаха да се държат,аз само се интересувам какви са ситуациите по нашия случай.По спокойно.

Ами мисля, че обсъдихме всички възможни "ситуации по Вашия случай" ...
Апартаментът може и да е празен ... има хора които и в "празни" апартаменти си живеят ;) ...
Грубо започнахме да се държим, защото след като Ви беше отговорено на единствените въпроси, на които може да се отговори "на прима виста" (и то с уговорката: АКО нещата са така, както ги твърдите), Вие започнахте продължавате да настоявате ...
Не знам какво очаквате - други отговори ли?
РАЗБЕРЕТЕ - НИКОЙ не може да Ви даде по-точни отговори от досега дадените (и то дадени още в първите 3 поста по темата), без да е видял документите ...
Защо продължавате да се "натягате" ... какво Ви пречи да отидете при адвокат?
Колкото и добро желание да имаме (или поне имахме в началото) да Ви помогнем, не можем да го направим тук ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 25 Авг 2008, 11:58

lubenova80 написа:о спирам защото ще ме изкарате престъпник ...

Мисля, че с колегите по-скоро Ви "предпазихме" да станете такава (ако ни послушате де ...)
Никой не Ви изкарва престъпник :)
Изкарваме Ви ... как да го кажа по-меко ... недалновидна/неотговорна/наивна, че не сте ползвали адвокат преди сделката ;)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 25 Авг 2008, 12:04

Ако не Ви е написано в нотариалния акт, че до три дни от сделката ще Ви се предаде владението на апартамента - обикновено става с предаване на ключове или въвеждането фактически в имота, трябва да водите съдебно дело срещу продавача.
Практически не е фатално, защото ще получите обратно всички разноски по водене на делото.
Възможно е процедурата да протече бързо. Още с първото решение на съда, можете да се обърнете към съдия-изпълнител, независимо дали се обжалва.
Проблема със сделката е че не сте си включили такава клауза в нотариалният акт - учудващо защо, тъй като това е масова практика.
Обикновено агенциите съдействат до последния момент на сделката.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот bebitor » 25 Авг 2008, 12:08

ivan_lawyer написа:Ако не Ви е написано в нотариалния акт, че до три дни от сделката ще Ви се предаде владението на апартамента - обикновено става с предаване на ключове или въвеждането фактически в имота, трябва да водите съдебно дело срещу продавача.
Практически не е фатално, защото ще получите обратно всички разноски по водене на делото.
Възможно е процедурата да протече бързо. Още с първото решение на съда, можете да се обърнете към съдия-изпълнител, независимо дали се обжалва.
Проблема със сделката е че не сте си включили такава клауза в нотариалният акт - учудващо защо, тъй като това е масова практика.
Обикновено агенциите съдействат до последния момент на сделката.

Не за друго, ами с оглед личните качества на питащата, ще взема да се съглася с Вас, колега :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Чл. 69. Ако задължението е без срок, кредиторът може да иска изпълнението му веднага.
Е, смятате ли, че когато изрично не е вписано задължението за предаване на владението, то не се включва в израза "прехвърля собствеността върху..."
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Имотни казуси