начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Актуализация на работна заплата

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Актуализация на работна заплата

Мнениеот tonitta_bg » 17 Авг 2008, 12:24

Здравейте, моят въпрос е следния:
След около месец дъщеря ми навършва 2г. Мисля да се върна на работа около 2 седмици преди това и веднага да си ползвам платения годишен отпуск. Днес ходих в службата и ми казаха, че за да ми актуализират заплатата трябва да отработя първо 10 дни.
Държавен служител съм и в Закона за държавния служ. намирам следния текст по въпроса: "Чл. 60. (1) За времето на платения годишен отпуск държавният служител получава брутна заплата, определена по служебното правоотношение към момента на започване ползването на отпуска."
Къде ги видяха тези 10 не е ясно, но не съм сигурна точно как да го тълкувам този текст. Дали са достатъчни и 1-2 дни да отработя?
А ако става въпрос за 10те дни по чл. 177 от Кодекса на туда "За времето на платения годишен отпуск работодателят заплаща на работника или служителя възнаграждение, което се изчислява от полученото среднодневно брутно трудово възнаграждение за последния календарен месец, предхождащ ползуването на отпуска, през който работникът или служителят е отработил най-малко 10 работни дни.",
то тогава не би ли трябвало да се приложи Наредбата за структурата и организацията на работната заплата чл. 21 ал.2
Чл. 21. (1) Когато към или след началната дата на платения отпуск на работника или служителя е увеличена основната му работна заплата за минал период, включващ и месеца, който е база за изчисляване на възнаграждението за платен отпуск по реда на чл. 177 от Кодекса на труда, към възнаграждението за отпуска се заплаща добавка, изчислена с процента на увеличение на новото и предишното брутно трудово възнаграждение, определени по трудовото правоотношение.
(2) Когато по силата на нормативен акт на Министерския съвет, колективен трудов договор или вътрешен акт на работодателя от определена дата са увеличени работните заплати, но работникът или служителят към тази дата или след нея е бил в платен отпуск, поради което увеличението не се е отразило в базата, от която се изчислява възнаграждението за платен отпуск по реда на чл. 177 от Кодекса на труда, към възнаграждението за отпуска се заплаща добавка, изчислена с процента на увеличение на новото и предишното брутно трудово възнаграждение, определени по трудовото правоотношение.

и да не отработвам нито един ден.

Обаче след като моето правоотношение е служебно и има уредба ЗДСлужител, НЕ би трябвало сякаш да се гледат КТ и Наредбата.

И в крайна сметка ако се наложи да отработвам 10 дни, те трябва явно да са в един календарен месец наведнъж, т.е. ако се върна 9 р.дни от август и 1 раб.ден от септември - пак няма да има актуализация, а излиза, че може да се актуализира чак заплатата за октомври ако през септември имам цели 10 дни, така ли е?

Видях тази подобна тема http://www.lex.bg/phorum/viewtopic.php?p=220969&highlight=&sid=9d84ff407f02d5163848a867439f4d42. В нея са отговорили, че трябва да се отработи цял месец, но не е посочено основание.

Благодаря предварително за отговорите!
tonitta_bg
Младши потребител

Re: Актуализация на работна заплата

Мнениеот ivankavrakov » 19 Авг 2008, 13:34

Не е нужво да отработвате нищо. С връщането се на работа ще получите съответното увеличение. Естествено то няма да бъде в пълен размер - 10%, защото последното атестуване е било преди 2 години.
Аз самият бах в отпуск през целия юли. Гл. счетоводителка ме увери, че ще получа увеличението още през авуст без да ми броят отработените дни през предходния месец.
ivankavrakov
Потребител

Мнениеот tonitta_bg » 19 Авг 2008, 14:05

Благодаря много!
И аз така мислех, но исках съм сигурна преди да отида да убеждавам колегите. Все пак ще отработя поне 1 ден, защото имам някакви съмнения, които няма да излагам тук, за да не става много дълго.
А за това какво увеличение ще получа - знам, че няма да е като на останалите колеги, защото освен, че не съм атестирана, на такива като мен (в отпуск повече от 1 г.) според ПМС 175 от 24.07.2007 г. за заплатите в бюджетните организации и дейности се определя Нова заплата, която си има горна граница и се получава едно нищожно увеличение...
tonitta_bg
Младши потребител

Относно моментното увеличение на заплатите на държ.служители

Мнениеот bojila » 19 Авг 2008, 21:32

Здравейте, държавен служител съм от декември 2007 г. Въпросът ми е при сегашното увеличение нормално ли е да нямам такова. Или това е гавра с мен? Моля за отговор. Благодаря предварително !
bojila
Нов потребител

Мнениеот tonitta_bg » 19 Авг 2008, 22:41

След като сте постъпили на работа през декември, най-вероятно това е било след атестациите и може би затова не сте получили увеличение.
tonitta_bg
Младши потребител

Мнениеот tonitta_bg » 21 Авг 2008, 14:18

bojila,
прочети в Постановление № 175 от 24.07.2007 г. за заплатите в бюджетните организации и дейности, чл. 11, ал. 1, т. 2, буква "ж", но това е за увеличенията за 2007г. Най-добре питай на страницата на МДААР или напраов в службата си.
tonitta_bg
Младши потребител

Назад към Трудово право