начало

Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро

Въпрос относно трудов договор и майчинство???

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос относно трудов договор и майчинство???

Мнениеот Sisi77 » 14 Авг 2008, 14:43

Здравейте,при мен възникна следният казус-започнах работа на договор със срок за изпитание 6 месеца/на основание чл.70 от КТ и във връзка с чл.67,ал.1,т.1 от КТ/,седмица преди да изтече този договор аз излязох в болничен по майчинство,като от отдел човешки ресурси ми казаха,че договорът ми е вече безсрочен,но аз не съм подписвала нов договор или анекс към старият.
Интерисува ме дали договорът ми автоматично се е превърнал в безсрочен и ако не е така какви права имам,като аз в момента се водя в отпуск по майчинство и смятам да се върна на работа след изтичането на 315-ят ден?
Sisi77
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 14 Авг 2008, 15:38

Договорът ви е безсрочен. Изпитателния срок дава право на този , в чиято полза е уговорен да го прекрати ако желае, без предизвестие. щом не Ви е прекратен, можете да се върнете на работа , когато пожелаете.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот Sisi77 » 14 Авг 2008, 15:45

Много Ви благодаря за бързият отговор!!!
Sisi77
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 14 Авг 2008, 15:50

Моля :) . И непременно поздравете работодателя си ,защото в 90% от случаите биха се освободили от бременната служителка, при това без обяснения. А може би Вие си струвате чакането :wink: !
sunrise
Активен потребител

Мнениеот Sisi77 » 14 Авг 2008, 15:58

Ами може и така да е :D,но пък не съм чак толкова ценен кадър :wink: ,но аз се притеснявам от факта,че не съм видяла и подписала безсрочният си договор.......
Sisi77
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 14 Авг 2008, 16:03

Нали договорък ви е по чл.67,ал.1,т.1?
Времетраене

Чл. 67. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Трудовият договор може да бъде сключен:
1. за неопределено време;

2. като срочен трудов договор.

(2) Трудовият договор се смята сключен за неопределено време, ако изрично не е уговорено друго.

(3) (Нова - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Трудовият договор за неопределено време не може да се превръща в договор за определен срок, освен при изричното желание на работника или служителя, изразено писмено.
Така ,че той си е такъв от самото начало. Обикновено обаче, след изпитателния срок се увеличава заплатата и тогава се подписва допълнително споразумение.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот Sisi77 » 14 Авг 2008, 16:08

Аха.....аз изчетох и научих целият КТ ,но ей сега ми стана ясно :D
Много Ви благодаря отново!!!
Sisi77
Нов потребител

Мнениеот ivkata_80 » 14 Авг 2008, 16:17

Много се радвам да разбера че все пак има нормални работодатели в тази държава. Съпругата ми беше в същата ситуация като вашата . Решихме да сме коректни , уведомихме работодателя за бременноста, тои каза, че няма проблем да не се притеснява и три дни преди края на изпитателния срок и връчиха заповедта за прекратяване на дог. Наглоста беше предложението да е по взаимно съгласие. Работодателят е престижната фирма KPMG.
Успешна и лека бременност и раждане
ivkata_80
Младши потребител

Мнениеот ivankavrakov » 14 Авг 2008, 16:38

sunrise, не съм съгласен с Вас.
Формулировката "чл.70 от КТ и във връзка с чл.67,ал.1,т.1" се използва от работодателите, за да спестят писането на още един договор след изтичане на изпитването и неговото регистриране в НОИ, защото нали разбирате това е нещо "много сложно и трудно".
В срока на изпитването не влиза ползвания отпуск и следователно този договор ще се превърне в безсрочен едва една седмица след изтичане на отпуска по майчинство. Основанието за това е в чл.70, ал.4 от КТ: В срока за изпитването не се включва времето, през което работникът или служителят е бил в законоустановен отпуск или по други уважителни причини не е изпълнявал работата, за която е сключен договорът.
ivankavrakov
Потребител

Мнениеот Sisi77 » 14 Авг 2008, 16:41

Благодаря,аз също работя в голяма и престижна фирма и въпреки ,че от отдел Човешки ресурси ми казват,че договорът ми е безсрочен,аз все нещо се притеснявам..... :(
Sisi77
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 14 Авг 2008, 16:56

ivankavrakov написа:sunrise, не съм съгласен с Вас.
Формулировката "чл.70 от КТ и във връзка с чл.67,ал.1,т.1" се използва от работодателите, за да спестят писането на още един договор след изтичане на изпитването и неговото регистриране в НОИ, защото нали разбирате това е нещо "много сложно и трудно". . Ново уведомление в НОИ не е необходимо след изтичане на изпитателния срок. Вида на договора не зависи от наличието на изпитателен срок в него. Практика-колкото щете.
В срока на изпитването не влиза ползвания отпуск и следователно този договор ще се превърне в безсрочен едва една седмица след изтичане на отпуска по майчинство. Основанието за това е в чл.70, ал.4 от КТ: В срока за изпитването не се включва времето, през което работникът или служителят е бил в законоустановен отпуск или по други уважителни причини не е изпълнявал работата, за която е сключен договорът.
Така е, ама не съвсем. Срокът е в полза на работодателя и няма проблем във всеки един момент от тези шест месеца, той да реши , че вече е убеден в качествата на лицето и да "прекрати " изпитанието му. Така е преценил човекът, така направил.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот ivankavrakov » 14 Авг 2008, 17:04

Да, наистина работодателят във всеки момент на изпитването може да превърне договора във безсрочен, но това трябва да стане в определената форма и писмено, а не чрез конклудентни действия от страна на служители в отдел "Човешки ресурси"
ivankavrakov
Потребител

Мнениеот sunrise » 14 Авг 2008, 17:10

А къде пише ,че е с конклудентни действия на отдел ЧР.Те са и казали, че вече договорът е безсрочен, въпреки ,че той поначало си е бил такъв. Но дори и да и продължава изпитателния срок договорът си е безсрочен. Твърдението Ви ,че договорът ще се превърне в такъв след изтичането на изпитателния срок е несъстоятелно и би заблудило питащата, а сигурно и притеснила. Това пък не е препоръчително в нейното състояние.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот Sisi77 » 14 Авг 2008, 17:38

Аз да се уточня,че вече съм родила и бебето ми е на 4 месеца,и ми се наложи да изтегля кредит и служителката от банката ми каза,че трябва да й представя ДС, понеже този договор бил със срок на изпитване.Така,че аз тогава говорех с Човешки ресурси и те ми казаха,че договорът ми си е безсрочен и нямям ДС, понеже такова давали пре актуализация на заплатите,а аз съм била в болнични към този момент....та от там ми идват притесненията относно моят договор......
Sisi77
Нов потребител

Мнениеот Sisi77 » 14 Авг 2008, 18:05

Благодаря на всички,но аз май съвсем се "омотах" и в крайна сметка не ми стана ясно.... :( що се отнася до КТ аз съм го чела многократно,но не ми е ясно всичко и затова си зададох въпроса тук.
Sisi77
Нов потребител

Мнениеот ivankavrakov » 14 Авг 2008, 18:13

sunrise написа:А къде пише ,че е с конклудентни действия на отдел ЧР.Те са и казали, че вече договорът е безсрочен, въпреки ,че той поначало си е бил такъв. Но дори и да и продължава изпитателния срок договорът си е безсрочен. Твърдението Ви ,че договорът ще се превърне в такъв след изтичането на изпитателния срок е несъстоятелно и би заблудило питащата, а сигурно и притеснила. Това пък не е препоръчително в нейното състояние.
Казаното не като написаното!
Да, договорът не е безсрочен по смисъла на чл.68. Той е под условие - изпитване в полза на работодателя.
Sisi77 е написала "започнах работа на договор със срок за изпитание 6 месеца/на основание чл.70 от КТ и във връзка с чл.67,ал.1,т.1 от КТ/, седмица преди да изтече този договор аз излязох в болничен по майчинство". Именно от тук правя извода, че срокът на изпитване не е изтекъл. Това ще стане след като майката се върне на работа.
ivankavrakov
Потребител

Мнениеот Sisi77 » 14 Авг 2008, 18:29

А от тук възниква и моето объркване и притеснение,а именно- Има ли право работодателят ми да ме уволни и на какво основание и аз имам ли някаква защита?И има ли право да ме прекрати договара след като се върна на работа след изтичането на 315 ден?
Sisi77
Нов потребител

Мнениеот ivankavrakov » 15 Авг 2008, 09:16

Sisi77 написа:А от тук възниква и моето объркване и притеснение,а именно- Има ли право работодателят ми да ме уволни и на какво основание и аз имам ли някаква защита?И има ли право да ме прекрати договара след като се върна на работа след изтичането на 315 ден?

За съжаление, работодателят може да Ви прекрати договора, след като се върнете на работа в тази една седмица, която е останала от срока на изпитването, а даже и преди това, защото договорите почл.70 не получават защита по чл.333 от КТ.
ivankavrakov
Потребител

Мнениеот sunrise » 15 Авг 2008, 11:51

Най-добре, попитайте работедателят си , дали изпитателния срок вече е отпаднал, в смисъл,че е решил да ви остави.
Според мен обаче, ще се окаже точно така. За какво му е да се занимава с Вашите болнични, обезщетения за майчинство и отпуск две години.Заради кефа да прекрати първата седмица като се върнете след две години на работа ли? По всяка вероятност , щом така са Ви казали , значи ,че е решил ,че сте подходяща и Ви оставя на работа.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот ivankavrakov » 19 Авг 2008, 08:36

Казаното не е като написаното!!!
Като се върнете на работа, работите като за двама през тази една седмица и дума не споменавайте за превръщането на договора в безсрочен. Ако преди изтичането на тази седмица не прекратят договора, то това означава, че условието за изпитване е отпаднало и дори без нов договор Вие ще сте на безсроче и постоянен договор.
ivankavrakov
Потребител

Следваща

Назад към Трудово право