Здравейте!
От 8 години работя за една частна фирма X.
От 5 години съм с намалена трудоспособност (до тази година беше 75% а сега е 50%) и съм представила на работодателя си документа от ТЕЛК. Ползвах данъчни облекчения. Не знаех обаче, че ми се полагат поне 26 дни платен отпуск и никой от администрацията не ми е казал за това. Така от 5 години ползвам толкова платен отпуск колкото и останалите служители.
Ноември 2007 година обаче всички служители бяхме продадени на друга фирма т.е. напуснахме X и подписахме договори с Y. При това ни бяха изплатени неизползваните отпуски. Тази седмица разбрах, че е трябвало да ползвам поне 26 дни платен отпуск, а аз нито съм ги използвала (защото не съм знаела) нито са ми били изплатени при прекратяване на трудовиа договор с X. Има ли начин сега тези дни платен отпуск, които не са ми били дадени а са ми се полагали поради намалената трудоспособност да ми бъдате изплатени?
Това, което не ми е ясно е:
1. Трябвало ли е АЗ да изисквам тези допълнителни дни платен отпуск или е било задължение на служителите от Личен състав да отбележат че ми се полагат повече дни и да ми кажат?
2. Ако съм се подписала на трудов договор на който пише че ползвам толкова дни колкото останалите, този договор ли е валиден или КТ където пише че са поне 26?
3. Какаво трябва да направя за получа парична компенсация за тези неизползвани дни със задна дата?
Благодаря!
- Дата и час: 25 Ное 2024, 09:21 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Неизползван платен отпуск при намалена трудоспособност
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Здравейте,
да познават Кодекса на труда е задължение и на работещите в личен състав , но и на служителите. При противоречие между трудов договор и Кодекса на труда , естествено че се прилага Кодекса на труда /естествено ако не е норма, която казва"ако не е уговорено друго", но това не е във вашия случай/ . Така че пуснете една молба до предишния си работодател и му поискайте да ви изплати това обезщетение за неизползван отпуск.
да познават Кодекса на труда е задължение и на работещите в личен състав , но и на служителите. При противоречие между трудов договор и Кодекса на труда , естествено че се прилага Кодекса на труда /естествено ако не е норма, която казва"ако не е уговорено друго", но това не е във вашия случай/ . Така че пуснете една молба до предишния си работодател и му поискайте да ви изплати това обезщетение за неизползван отпуск.
- chima
- Потребител
Благодаря за отговора на chima.
Иначе, както DrazniteL е казал, форума е публичен и ако някой има желание да отговори - го прави и то доброволно. Отговор от вида "Да, може - трябва адвокат" или "Не, не може" е достатъчен и според мен не попада в категорията "безплатна помощ".
Иначе, както DrazniteL е казал, форума е публичен и ако някой има желание да отговори - го прави и то доброволно. Отговор от вида "Да, може - трябва адвокат" или "Не, не може" е достатъчен и според мен не попада в категорията "безплатна помощ".
- MarianaV
- Нов потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|