Надявам се тук да получа компетентен съвет,казуса ми е следния:
В петък/25.07/съобщих на шефката ми,че съм бременна./Не бих и казала толкова рано,но прокървих и закъснях за работа и нямаше начин/Понеделник/28.07/ми заявява,че не била доволна от работата ми и след края на този месец да си търся друга работа.Питам я аз не е ли редно да ми даде писменно 1 месец предизвестие/това го пише в безсрочния ми трудов договор/ и се отнася и за двете страни.Съгласи се да ми го даде в писмен вид.След няколко часа/явно е говорила със счетоводителката си/ ми оставя на бюрото заповед за напускане без предизвестие по чл. 328 ал.1 т.3 с обещетение по чл.222 ал.1 поради намаление на щата.
Обясних и,че няма да подпиша преди да се консултирам с някой.. Отговори ми че така или иначе влизал в сила от 29.07,на което аз контрирах,че влиза в сила от момента,в който го подпиша!
После ми даде за справка да говоря с счетоводителката,която нищо по-различно не ми обясни,освен че по този чл.мога да отида на борсата после..
На датата според която влиза в сила заповедта за прекратяване на ТД се явих с копие на болничен започващ от същатата дата на заповедта и със спрок 7 дни,издаден от наблюдаващия ме гинеколог.Смятам,че с това копие удостоверявам че съм бременна и най-малкото не могат да ме уволнят докато съм в болнични!
Моля Ви за помощ,от тук нататък какво следва-ИТ или директно да търся адвокат,а може би и двете едновременно..?
- Дата и час: 25 Ное 2024, 09:35 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Уволнение при бременност..?!
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
помощ
Здравейте,
В този случай наистина е необходимо д апотърсите услугите на колега специализиран в тази област. Ако посочите от кой град сте може да Ви дадем препоръка за колега.
УСПЕХ !
В този случай наистина е необходимо д апотърсите услугите на колега специализиран в тази област. Ако посочите от кой град сте може да Ви дадем препоръка за колега.
УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
- monteskio
- Активен потребител
Здравейте,
КТ казва:
Бременна работничка или служителка може да бъде уволнена с предизвестие само на основание чл. 328, ал. 1, т. 1, 7, 8, 9 и 12 KT,
и без предизвестие само на основание чл. 330, ал. 1 и ал. 2, т. 6 (уволнението може да стане само чрез предварително разрешение на инспекцията по труда).
Работничка или служителка, която ползва отпуск за бременност и раждане, може да бъде уволнена само на основание чл. 328, ал. 1, т.1.
Не съм сигурен дори прекратяването на ТД на това основание (съкращаване на щата) дали е законосъобразно осъществено.
Вие решавайте какво да правите, правото е на ваша страна.
КТ казва:
Бременна работничка или служителка може да бъде уволнена с предизвестие само на основание чл. 328, ал. 1, т. 1, 7, 8, 9 и 12 KT,
и без предизвестие само на основание чл. 330, ал. 1 и ал. 2, т. 6 (уволнението може да стане само чрез предварително разрешение на инспекцията по труда).
Работничка или служителка, която ползва отпуск за бременност и раждане, може да бъде уволнена само на основание чл. 328, ал. 1, т.1.
Не съм сигурен дори прекратяването на ТД на това основание (съкращаване на щата) дали е законосъобразно осъществено.
Вие решавайте какво да правите, правото е на ваша страна.
-
doxa - Потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|