начало

Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро

болнични или майчинство

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

болнични или майчинство

Мнениеот аз13 » 06 Авг 2008, 18:12

КОЛКО Е ХУБАВ ЖИВОТА! КОЛКО Е КРАСИВО СЛЪНЦЕТО И МОРЕТО !
ДАЛИ ВСИЧКИ ХОРА МОГАТ ДА ВИДЯТ ХУБАВИТЕ НЕЩА ИЛИ САМО НЯКОИ , ИЛИ ПЪК ЗА ЕДНИ ХОРА Е ХУБАВО ТОВА , ЗА КОЕТО ЗА ДРУГИ Е ЛОШО ! ЛЕКА ВЕЧЕР И ПРИЯТНИ СЪНИЩА
Последна промяна аз13 на 07 Авг 2008, 22:46, променена общо 1 път
аз13
Младши потребител

Мнениеот doxa » 06 Авг 2008, 19:53

Здравейте,

Ето отговор на зададените от Вас въпроси:

1/Според вас времето от 315 дни/ общо преди и след раждане/ време на отпуск поради временна неработоспобност ли са /болнични / или отпуск за бременност? Отпуск поради бременност, раждане и осиновяване /Чл. 163/KT.
2/Мога ли едновременно да получавам обезщетение за това време/ от един осигурител/ и възнаграждание от работа / при втори осигурител? Много ми е интересно как сте в отпуск поради бременност и раждане, и едновременно престирате труд по трудово правоотношение (трудово възнаграждение се получава само срещу положен труд от ваша страна, иначе…).

3/Кой са приложимите правни норми за изплащане на обезщетението за бременност , раждане? чл. 48а КСО
Аватар
doxa
Потребител

Мнениеот аз13 » 06 Авг 2008, 20:56

полага се интелект труд не по труд правоотношение
аз13
Младши потребител

Мнениеот аз13 » 06 Авг 2008, 20:57

прилага ли се и нормата на чл. 40 ал. 1 КСО
аз13
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 07 Авг 2008, 10:13

Защо? Интелектуалния труд не може ли да е по трудово правоотношение? Моето мнение е,че не можете да работите все едно да ли договорът е граждански и да получавате майчинство.
Не разбрах връзката с посочената от Вас норма?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот аз13 » 07 Авг 2008, 13:01

посочих нормата на чл. 40 ал. 1 КСО защото на това основание НОИ ми отказа изплащане на обезщетени.
аз13
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 07 Авг 2008, 13:58

В смисъл, че се осигурявате на някакво основание ли по граждански договор и искате майчинство, така ли?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот masha_kasha » 07 Авг 2008, 16:02

Я не се кахърете да си правите труда да тълкувате законите - аз да си кажа (питай патило, не ...).
Не може да получаваш обезщетение за бременост, раждане и отглеждане на дете (т.е. тези 315 дни) и едновременнно с това да изпълняваш задължения било по трудов или граждански договор.
При мен ситуацията бе следната: осигурена съм за всички рискове при двама работодатели -(на две ТПО-та) - служителката "бе пропуснала" да ми предостави документиет в НОИ за втория р-л, по доп. ми тр. д-р - и хоп ОТКАЗ от НОИ - лишена съм от право да получавам обезщетение, защото аз си работя и получавам възнаграждение, а пък искам обезщетение :shock: Та след пет месечно ходене по мъките нещата се оправиха. Снабдявай се предварително с два екземпляра на болнични листове, кедето изрично да се впише за пред кой работодател ще го представяш, винеги по два броя копие от акта за раждане на детето, два броя от всички декларации - тези до 42 дни, и след това, вкл. и след 315 ден.
След изтичане на 315 ден - получаваш САМО ЕДНО МАЙЧИНСТВО, за разлика от предходния период, когато получаваш обезщетение по двата си договора.
Въобще тези 315 дни ти не можеш да ги прекъснеш официално и да работиш - т.е. работиш "на черно" :D - е така получаваш повече пари, нали... УСПЕХ!
masha_kasha
Нов потребител

Мнениеот аз13 » 07 Авг 2008, 17:39

Става въпрос за самоосигуряващо се лице - там е в отпуск по бременност , раждане и гледане на дете , а е и общ. съветник и от там получава възнаграждение, и т.к. Общината подава инф-я в НОИ , че това лице получава възнаграждение като общ. съветник , НОИ му отказват изплащане на обезщетение.
аз13
Младши потребител

Мнениеот doxa » 07 Авг 2008, 18:19

Здравейте,

Не може да получавате Възнаграждение и Обезщетение едновременно. Най- малкото, как се осъществяват задълженията като общински съветник и Отпуск по бременност и раждане, осиновяване или гледане на дете до 2г. възраст.
Аватар
doxa
Потребител

Назад към Трудово право