Здравейте,
работех като учител с постоянен договор.Но от 1-ви юли съм съкратена по чл.328 ал.1,т.2, поради съкращаване на щата.Въпросът ми е -правомерно ли е съкращението ми преди края на учебната година.Някъде бях чела из нормативните документи, че за начало на учебната година се води 1 ви септември, което значи ,че 30 юни не е край на предходната учебна година. А освен това съм чела, че по време на учебната година директорът на училището няма право да прави структурни промени.
Та в този смисъл правомерно лие съкращението ми от 1 ви юли , вместо от 1 ви или 15-ти септември?
Съкращаването ми от 1 ви юли ме поставя в неравностойна позиция в обществото, тъй като и в иделания случай нямам щанс да си намеря работа по професията преди 15 септември.
Освен това до момента,вече повече от месец не са ми изплатени обезщетенията написани в заповедта за прекратяване и доколкото успявам да разбера-скоро няма и да ми бъдат изплатени, с което ме поставят в нечовешки условия да оцелявам месеци наред без абсолютно никакъв доход.При което се налага да вземам заеми, които ще трябва да връщам с лихва .А освен това на фона на ежедневно растящата инфлация, тези парични обезщетения ,ако дойдат със голямо закъснение, ще бъдат обезценени, с което ме ощетяват още един път.
Това правомерно ли е>?И мога ли въз основа на тези причини да предявя съдебен иск към работодателя ми?
Благодаря !
- Дата и час: 25 Ное 2024, 09:55 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Съкращение на учител преди края на учебната година
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Здравейте,
Ако са изпълнени всички долуизброени условия, следва че прекратяването на трудовия договор е законосъобразно:
1/чл.328 ал.1,т.2, предложение второ, КТ
2/Решение на работодателя да премахне съответната длъжност(в него се посочва датата, от която ще бъде съкратен щатът! ).
2/Съкращаването на щата да е реално(съществено е фактическото премахване на съответната трудова функция).
3/преустановяване на дейността по закритата щатна длъжност.
При закриване на част от предприятието, както и при съкращаване в щата или намаляване на обема на работата, работодателят има право на подбор и може в интерес на производството или службата да уволни работници и служители, длъжностите на които не се съкращават, за да останат на работа тези, които имат по-висока квалификация и работят по-добре.(КТ)
Въпросът ми е -правомерно ли е съкращението ми преди края на учебната година? Няма отношение към казуса.
Освен това до момента,вече повече от месец не са ми изплатени обезщетенията написани в заповедта за прекратяване и доколкото успявам да разбера-скоро няма и да ми бъдат изплатени, с което ме поставят в нечовешки условия да оцелявам месеци наред без абсолютно никакъв доход.При което се налага да вземам заеми, които ще трябва да връщам с лихва .А освен това на фона на ежедневно растящата инфлация, тези парични обезщетения ,ако дойдат със голямо закъснение, ще бъдат обезценени, с което ме ощетяват още един път.
Това правомерно ли е>?И мога ли въз основа на тези причини да предявя съдебен иск към работодателя ми? Можете.
Ако са изпълнени всички долуизброени условия, следва че прекратяването на трудовия договор е законосъобразно:
1/чл.328 ал.1,т.2, предложение второ, КТ
2/Решение на работодателя да премахне съответната длъжност(в него се посочва датата, от която ще бъде съкратен щатът! ).
2/Съкращаването на щата да е реално(съществено е фактическото премахване на съответната трудова функция).
3/преустановяване на дейността по закритата щатна длъжност.
При закриване на част от предприятието, както и при съкращаване в щата или намаляване на обема на работата, работодателят има право на подбор и може в интерес на производството или службата да уволни работници и служители, длъжностите на които не се съкращават, за да останат на работа тези, които имат по-висока квалификация и работят по-добре.(КТ)
Въпросът ми е -правомерно ли е съкращението ми преди края на учебната година? Няма отношение към казуса.
Това правомерно ли е>?И мога ли въз основа на тези причини да предявя съдебен иск към работодателя ми? Можете.
-
doxa - Потребител
Благодаря ви за отговора.А ето го този текст относно неправомерността на съкращението на учители по време на учебната година.Открих го в Колективния трудов договор в отрасъл образование
А ето го и самия член:
Чл.14. МИНИСТЕРСТВОТО и РАБОТОДАТЕЛИТЕ се задължават да не извършват структурни промени на учебните заведения след началото на учебната година.
А това означава, че структорни промени могат да се правят от началото на новата учебна година, тоест след 1 ви септември, когато вече е ясен и утвърден приема по училищата.
А 1-ви юли е в рамките на същата учебна година и ми е много интересно на база какъв прием извършват тези съкращения, след като приема още не е ясен .Излиза ,че това съкращение е на база предположения.Но проблема е,че веднъж закрит щат не може да се открие отново поне 6 месеца.Има нещо мътно в цялата работа
А ето го и самия член:
Чл.14. МИНИСТЕРСТВОТО и РАБОТОДАТЕЛИТЕ се задължават да не извършват структурни промени на учебните заведения след началото на учебната година.
А това означава, че структорни промени могат да се правят от началото на новата учебна година, тоест след 1 ви септември, когато вече е ясен и утвърден приема по училищата.
А 1-ви юли е в рамките на същата учебна година и ми е много интересно на база какъв прием извършват тези съкращения, след като приема още не е ясен .Излиза ,че това съкращение е на база предположения.Но проблема е,че веднъж закрит щат не може да се открие отново поне 6 месеца.Има нещо мътно в цялата работа
- vesela_plv
- Нов потребител
vesela_plv написа:Открих го в Колективния трудов договор в отрасъл образование
А ето го и самия член:
Да, началото на учебната година е на 1 септември, а края е на 30 юни. Юли и август са лятна ваканция, която не е част от учебната година. Моментът на уволнението е правилно избран. Това е обичайна практика в училищата, за да се спестява от фонд работна заплата, особено сега, когато са на делигирани бюджети.
- ivankavrakov
- Потребител
Re: Съкращение на учител преди края на учебната година
Още един път благодаря на тези които се отзоваха на запитанията ми,а за сведения на скучаещия standart6,ще кажа ,че вече бях на консултация при юрист срещу заплащане и точно там ми казаха,че имам основания да предявя съдебен иск към работодателя ми.Искам просто да събера няколко мнения, за да получа повече яснота по моя казус.
- vesela_plv
- Нов потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|