начало

Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро

Съкращение на учител преди края на учебната година

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Съкращение на учител преди края на учебната година

Мнениеот vesela_plv » 04 Авг 2008, 19:03

Здравейте,
работех като учител с постоянен договор.Но от 1-ви юли съм съкратена по чл.328 ал.1,т.2, поради съкращаване на щата.Въпросът ми е -правомерно ли е съкращението ми преди края на учебната година.Някъде бях чела из нормативните документи, че за начало на учебната година се води 1 ви септември, което значи ,че 30 юни не е край на предходната учебна година. А освен това съм чела, че по време на учебната година директорът на училището няма право да прави структурни промени.
Та в този смисъл правомерно лие съкращението ми от 1 ви юли , вместо от 1 ви или 15-ти септември?
Съкращаването ми от 1 ви юли ме поставя в неравностойна позиция в обществото, тъй като и в иделания случай нямам щанс да си намеря работа по професията преди 15 септември.
Освен това до момента,вече повече от месец не са ми изплатени обезщетенията написани в заповедта за прекратяване и доколкото успявам да разбера-скоро няма и да ми бъдат изплатени, с което ме поставят в нечовешки условия да оцелявам месеци наред без абсолютно никакъв доход.При което се налага да вземам заеми, които ще трябва да връщам с лихва .А освен това на фона на ежедневно растящата инфлация, тези парични обезщетения ,ако дойдат със голямо закъснение, ще бъдат обезценени, с което ме ощетяват още един път.
Това правомерно ли е>?И мога ли въз основа на тези причини да предявя съдебен иск към работодателя ми?
Благодаря !
vesela_plv
Нов потребител

Мнениеот doxa » 04 Авг 2008, 20:53

Здравейте,

Ако са изпълнени всички долуизброени условия, следва че прекратяването на трудовия договор е законосъобразно:
1/чл.328 ал.1,т.2, предложение второ, КТ
2/Решение на работодателя да премахне съответната длъжност(в него се посочва датата, от която ще бъде съкратен щатът! ).
2/Съкращаването на щата да е реално(съществено е фактическото премахване на съответната трудова функция).
3/преустановяване на дейността по закритата щатна длъжност.

При закриване на част от предприятието, както и при съкращаване в щата или намаляване на обема на работата, работодателят има право на подбор и може в интерес на производството или службата да уволни работници и служители, длъжностите на които не се съкращават, за да останат на работа тези, които имат по-висока квалификация и работят по-добре.(КТ)

Въпросът ми е -правомерно ли е съкращението ми преди края на учебната година? Няма отношение към казуса.

Освен това до момента,вече повече от месец не са ми изплатени обезщетенията написани в заповедта за прекратяване и доколкото успявам да разбера-скоро няма и да ми бъдат изплатени, с което ме поставят в нечовешки условия да оцелявам месеци наред без абсолютно никакъв доход.При което се налага да вземам заеми, които ще трябва да връщам с лихва .А освен това на фона на ежедневно растящата инфлация, тези парични обезщетения ,ако дойдат със голямо закъснение, ще бъдат обезценени, с което ме ощетяват още един път.
Това правомерно ли е>?И мога ли въз основа на тези причини да предявя съдебен иск към работодателя ми? Можете.
Аватар
doxa
Потребител

Мнениеот vesela_plv » 04 Авг 2008, 22:22

Благодаря ви за отговора.А ето го този текст относно неправомерността на съкращението на учители по време на учебната година.Открих го в Колективния трудов договор в отрасъл образование
А ето го и самия член:
Чл.14. МИНИСТЕРСТВОТО и РАБОТОДАТЕЛИТЕ се задължават да не извършват структурни промени на учебните заведения след началото на учебната година.
А това означава, че структорни промени могат да се правят от началото на новата учебна година, тоест след 1 ви септември, когато вече е ясен и утвърден приема по училищата.
А 1-ви юли е в рамките на същата учебна година и ми е много интересно на база какъв прием извършват тези съкращения, след като приема още не е ясен .Излиза ,че това съкращение е на база предположения.Но проблема е,че веднъж закрит щат не може да се открие отново поне 6 месеца.Има нещо мътно в цялата работа
vesela_plv
Нов потребител

Мнениеот ivankavrakov » 05 Авг 2008, 08:26

vesela_plv написа:Открих го в Колективния трудов договор в отрасъл образование
А ето го и самия член:
Чл.14. МИНИСТЕРСТВОТО и РАБОТОДАТЕЛИТЕ се задължават да не извършват структурни промени на учебните заведения след началото на учебната година.

Да, началото на учебната година е на 1 септември, а края е на 30 юни. Юли и август са лятна ваканция, която не е част от учебната година. Моментът на уволнението е правилно избран. Това е обичайна практика в училищата, за да се спестява от фонд работна заплата, особено сега, когато са на делигирани бюджети.
ivankavrakov
Потребител

Re: Съкращение на учител преди края на учебната година

Мнениеот vesela_plv » 06 Авг 2008, 02:16

Още един път благодаря на тези които се отзоваха на запитанията ми,а за сведения на скучаещия standart6,ще кажа ,че вече бях на консултация при юрист срещу заплащане и точно там ми казаха,че имам основания да предявя съдебен иск към работодателя ми.Искам просто да събера няколко мнения, за да получа повече яснота по моя казус.
vesela_plv
Нов потребител

Назад към Трудово право