начало

Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро

Прекратяване на трудов договор - трудова книжка

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Прекратяване на трудов договор - трудова книжка

Мнениеот arise » 29 Юли 2008, 13:53

Здравейте, наскоро напуснах работа с месечно предизвестие, но вече 20 дни след прекратяване на договора работодателят не ми връща оформената трудова книжка и съпровождащите документи под предлог, че не са готови. Това естествено ме спира да започна нова работа, т.к. бъдещият ми работодател иска всичко да е точно. Въпросът ми е има ли законен срок, в който работодателя трябва да ми предаде книжката и документите и какво мога да направя ако те бъдат забавени?
arise
Нов потребител

Мнениеот dask » 29 Юли 2008, 17:59

Възможно е забавянето да не е умишлено-все пак сме в сезона на отпуските.
Но в случай, че имате проблеми с предишния работодател-прави се необходимото, поне в това отношение има подробна нормативна уредба. Може да се търси и отговорност за вреди, но това е само право, и е по ваша преценка.
Що се отнася до новият работодател, след като той е заинтересован да ви наеме на работа, консултирайте се с неговият юрист. А в случай, че откаже , колкото и да сте "точен" едва ли ще бъдете нает. :idea:
dask
Потребител

Мнениеот arise » 29 Юли 2008, 18:26

Какво конкретно мога да направя според нормативната уредба? Не искам да занимавам евнтуалния си бъдещ работодател с подобни проблеми.
arise
Нов потребител

Мнениеот NazeT » 29 Юли 2008, 18:32

В Кодекса на труда е регламентирано - Чл. 350. (1) При прекратяване на трудовото правоотношение работодателят е длъжен да впише в трудовата книжка данните, свързани с прекратяването, и да я предаде незабавно на работника или служителя. В случая можете да търсите обезщетение за вреди, защото трудовата Ви книжка е задържана незаконно - то е незаконно във всички случаи след като трудовото правоотношение е прекратено...т.е. тук не важат "уважителните причини".
Разбира се решението е изцяло ваше, но имате това право.
Успех!
NazeT
Младши потребител

Мнениеот marsidi » 30 Юли 2008, 15:54

Сигнализирайте Инспекцията по труда, те обикновено се отзовават, е освен ако бившия Ви работодател, не е "некой" влиятелен човек, спонсор и т.н.
marsidi
Потребител

Назад към Трудово право