начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

давност за обжалване на имотна сделка

Казуси за недвижими имоти

давност за обжалване на имотна сделка

Мнениеот mongolian » 23 Юли 2008, 11:54

Здравейте,

бях доста години в чужбина и сега като се прибрах, как да кажа, намирам малко нередности около няколко фамилни имота. Става въпрос за няколко ниви и гора. Няколко недобросъвестни роднини са злоуботребили с доверието на моите родители.

Какъв е случая. Давам го максимално опростено.

Според документацията, с която разполагам хронологията е следната:

Лицето А е собственик на имота Х. Според документите, лицето А прави пълномощно на Лицето Б делегиращо правото на продажба на недвижим имот Х на други лица.

Лицето Б продава имота Х на Лицето Б т.е на себе си.

След това, лицето Б разделя имота Х на 3 и ги продава на други лица.

Според мен използваното пълномощно е фалшиво. Какъв е реда, който да следвам, за да възвърна целия имот? Притеснявам се, че е минало доста време и не знам дали има давност за обжалване на сделките по прехвърлянето на имота. Разбира се, че ще си взема адвокат, но докато го чакам да ме приеме (след 5 дни ни е срещата), просто нямам нерви да чакам и пускам запитване тук, поне за давността да разбера.

Благодаря предварително за оказаното съдействие.
mongolian
Нов потребител

Мнениеот razli4na » 23 Юли 2008, 21:02

Питате какъв е реда- съдебен. Няма друг.
Минало е през нотариус, сега няма да мине без адвокат!!!
razli4na
Активен потребител

Мнениеот bubamara2 » 23 Юли 2008, 22:19

Правото на собственост не се погасява по давност, така че ще можете да упражните собственическите си права неограничено във времето. Вероятно ще трябва да водите ревандикационен иск /чл.108 от Закона за собствеността/ , който също не се изсрочва по давност. Проблемът за Вас е, че е възможно някое лице да е придобило имота на основание давностно владение, но това ние няма как да разберем от фактите, които сте посочили.
В интерес на истината, без адвокат няма как да се оправите.
bubamara2
Потребител

Мнениеот ivanovna » 25 Юли 2008, 12:23

Трябва да водите равандикационен иск по чл.108 от ЗС срещу третите лица, закупили части от Вашия имот, като следва да индивидуализирате имота и да докажете как тези "части" са се обособили /образували/ от Вашия имот, тъй като третите лица не са придобили собствеността. Лицето /пълномощник/ Б е продало на себе си сигурно в нарушение на забраната на чл.38 от ЗЗД да договаря сам със себе си, или ако пълномощното е "фалшиво" и това се докаже, Б е сключило сделката без представителна власт и тази сделка е недействителна по отношение на представлявания, тя не прехвърля правото на собственост на Б. Третите лица също не могат да я придобият, но съществува вероятността те да се позоват на изтекла в тяхна полза придобивна давност. Давността не се прилага служебно.
Според мен трябва да бъде воден иск по чл.108 ЗС, съединен с установителен иск за прогласяване нищожността на сделката между мнимия пълномощник Б и самия него, като основанието за нищожността е чл.42, ал.2 от ЗЗД.
ivanovna
Младши потребител

Мнениеот mongolian » 25 Юли 2008, 16:12

благодаря на всички, които са отговорили.

Наел съм адвокати, приготвят се две успоредни дела. Няма да давам повече подробности. Дано вещите лица са почтенни и си свършат работата. Поръчал съм експертизи и в чужбина за по-сигурно, това е по моя инициатива. Доколкото разбрах, тяхното мнение не би имало тежест в БГ съд.
mongolian
Нов потребител

Назад към Имотни казуси