начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

поправка на нотариален акт

Казуси за недвижими имоти

поправка на нотариален акт

Мнениеот euforia » 23 Юли 2008, 12:25

Здравейте!
Как мислите- възможно ли е да се прави поправка на нотариален акт в частта му за продажната цена? Сделката е сключена преди година и половина, сега страните желаят да намалят продажната цена. Съображенията им са данъчни: сделката е с начислен ДДС, м/у юридически лица, които се явявят свързани по смисъла на ДОПК и им се отказва възстановяване на ДДС.
euforia
Нов потребител

Re: поправка на нотариален акт

Мнениеот ianeva » 23 Юли 2008, 12:31

euforia написа:Здравейте!
Как мислите- възможно ли е да се прави поправка на нотариален акт в частта му за продажната цена? Сделката е сключена преди година и половина, сега страните желаят да намалят продажната цена. Съображенията им са данъчни: сделката е с начислен ДДС, м/у юридически лица, които се явявят свързани по смисъла на ДОПК и им се отказва възстановяване на ДДС.

Здравейте!
Съвсем скоро имах подобен случай. Времевият отрязък между двете сделки беше 2,5 месеца, а поправката бе извършена без никакъв проблем. Но най-точно ще Ви насочи нотариусът, при когото ще извършите поправката.
Успех!
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот Melly » 23 Юли 2008, 12:33

Не.
По-скоро, проблемът ще е от счетоводна гледна точка. Двете събития ще бъдат отразени с различни финанови години.
Да са мислили навреме.
Последна промяна Melly на 23 Юли 2008, 12:40, променена общо 1 път
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот ianeva » 23 Юли 2008, 12:36

Melly написа:

Не.
Да са мислили навреме.

Бихте ли обяснили своето категорично "Не"?
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот T3stizz » 23 Юли 2008, 12:40

хммм...разнопосочни мнения и практика...euforia моля Ви след като се изясни вашия казус (евентулано наистина ще стане според волята на нотариуса), да напишете какъв е бил резултата.

Моето мнение също е, че не би следвало да е възможна поправка от вида описан от Вас, година и половина след изповядването на сделката, особено при изложените от Вас мотиви... но както казват военните "едно е на теория и практика, а съвсем различно е в живота" ... това май може да се сложи за мото на нашето законодателство... :)

- А Вие бихте ли обяснили своето категорично "ДА"?
T3stizz
Младши потребител

Мнениеот Melly » 23 Юли 2008, 12:44

ianeva написа:
Melly написа:

Не.
Да са мислили навреме.

Колега, в поправката, кото нанесох обосновах категоричното си мнение, без да бях прочела Вашия въпрос.
Надявам се да съм Ви удовлетворила.

Успешен ден!
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот ianeva » 23 Юли 2008, 12:55

- А Вие бихте ли обяснили своето категорично "ДА"?[/quote]

Къде видяхте категорично "да" в мнението ми? Споделих подобен казус от собствената ми практика, като нарочно съм споменала и времевия отрязък между двете сделки - два месеца и половина. Иначе чисто юридически, проблем с поправката не виждам. Доколко обаче същата ще послужи за целите, които се преследват, това не мога да гадая.
Melly, удовлетворена съм от поправката на постинга Ви, просто реших, че считате, че самата поправка е невъзможна. След корекцията Ви разбрах!
Спорен ден и на Вас!
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот ianeva » 23 Юли 2008, 13:04

converter написа:

Обърнете се към юрисконсулта /адвоката си !
....................................................................................................................
Не ли ви е обидно да ви третират за аргати разни нахалници-келепирджгии ?
Този просещ поне една " моля " или " ако обичате " да беше написал !...
А вие се втурвате да давате консултации на самозабравили се авантаджии ...

Колега Люти, моля, ако обичате, да не ми определяте в какви теми и при какви условия мога да се включвам! На кого съм или не съм аргатин определям сама, така, както сама си изкарвам прехраната и в този смисъл имам глава на раменете си. Още повече, че в конкретният случай без комплексна юридическа и счетоводна консултация нищо няма да бъде постигнато и Вие го знаете много добре. За мен лично темета щеше да бъде полезна, ако се беше включил и Пр. Недев, за да внесе яснота относно някои въпроси, свързани с ДДС /ако преценеше, разбира се!/, но Ви благодаря, че ми отнехте възможността и за мой собствен келепир. Дано сте доволен!
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот euforia » 23 Юли 2008, 14:45

Благодаря на всички включили се в дискусията. Това беше и причината поради която пуснах въпроса си- не за чисто юридическата страна на въпроса, а заради нековата комплексност с оглед данъчното облагане, предвид че е изтекла година и половина. Ще се радвам да чуя и мнението на колеги, специалисти в областта на данъчното облагане.

PS И ще споделя крайния резулатат (ако има такъв и когато има). Дружеството купувач, което е платило дължимия ДДС, и който се опитва да възстанови, е в ревизия вече цяла година и понеже започва да им писва от номерата на данъчните служители обмисля се варианта за поправка на нотариалния акт за да се намали цената.
euforia
Нов потребител

Мнениеот narina » 23 Юли 2008, 15:22

Бих искала да попитам - какво ще е основанието за намаляване на цената /предполагам има значение за това дали може да се направи поправка в НА/? и няма ли да има проблем с давностния срок ?!? :roll:
Аватар
narina
Потребител

Назад към Имотни казуси