начало

При прехвърляне на имот с цел обезпечаване на заем ползват ли се следващите му купувачи от правилото на чл. 17, ал. 2 ЗЗД При прехвърляне на имот с цел обезпечаване на заем ползват ли се следващите му купувачи от правилото на чл. 17, ал. 2 ЗЗД

Прехвърляне на право на строеж върху общински имот

Казуси за недвижими имоти

Прехвърляне на право на строеж върху общински имот

Мнениеот sunrise » 22 Юли 2008, 11:37

Колеги, моя позната желае да продаде на брат си , отстъпеното и от общината право на строеж.Отишла при нотариус/явно предпочита той да изготви акта/, но същия отказал ,защото "имало някакъв нов закон, който го забранява". Четох измененията в ЗОС, но или нещо ми убягва или това е някакъв друг нов закон. Някой има ли идея за какво става въпрос? :roll:
sunrise
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 22 Юли 2008, 13:01

Ще си позволя да "издърпам" ттемата , защото буквално за минути бе засипана.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот amateur » 22 Юли 2008, 15:16

ЗОС Чл. 49а. (Нов - ДВ, бр. 54 от 2008 г.) (1) Право на строеж върху имоти - частна общинска собственост, отредени за изграждане на социални жилища, може да се учредява без търг или конкурс за строеж на жилищна сграда на лица с установени жилищни нужди, на жилищностроителни кооперации или сдружения, в които членуват само такива лица, при условия и по ред, определени в наредбата по чл. 45а, ал. 1. Цената на правото на строеж се определя от общинския съвет.

(2) Правото на строеж по ал. 1 не може да се прехвърля на трети лица.

(3) Жилищата, придобити по реда на ал. 1, не могат да се отдават под наем или да бъдат обект на разпореждане за срок 15 години.

(4) Нарушаването на забраните по ал. 2 и 3 е основание за разваляне на договора за правото на строеж.

(5) При разваляне на договора лицата, нарушили забраните по ал. 2 и 3, нямат правата по чл. 72 - 74 от Закона за собствеността.
amateur
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 22 Юли 2008, 16:56

Благодаря, колега! Сега го видях наистина, просто не е там ,където точно си мислех.
В случая обаче, не знам доколко отказът е правомерен, защото вече има сключен договор с общината, дори и строеж е започнал, но не е изграден. Та ми се струва ,че не е нормално със задна дата да се засягат възникнали вече правоотношения. Те ще си изчакат ако съвсем пък не става , да си вземат акт обр.14,а аз пък , като чета този член , ще чакам да го обявят за противоконституционен.
Едно време, по ЗС поне на низходящи можеше да го прехвърляш.
А и какво значи "социални" жилища, като правото на строеж се учредява по "пазарни" цени.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот medilex » 22 Юли 2008, 17:07

sunrise написа:Благодаря, колега! Сега го видях наистина, просто не е там ,където точно си мислех.
В случая обаче, не знам доколко отказът е правомерен, защото вече има сключен договор с общината, дори и строеж е започнал, но не е изграден. Та ми се струва ,че не е нормално със задна дата да се засягат възникнали вече правоотношения. Те ще си изчакат ако съвсем пък не става , да си вземат акт обр.14,а аз пък , като чета този член , ще чакам да го обявят за противоконституционен.
Едно време, по ЗС поне на низходящи можеше да го прехвърляш.
А и какво значи "социални" жилища, като правото на строеж се учредява по "пазарни" цени.

Колега, когато Общината отстъпва право на строеж, обикновено изрично сочи, че това право НЕ може да се преотстъпва на трети лица. Разгледайте документите на вашия познат. Ако нотариусът е установил, след преглед на документите, че става въпрос точно за отстъпено право на строеж с цел задоволяване на жилищни нужди на семейството на вашия познат, и по този ред му е отстъпено правото на строеж, то имайте предвид, че съгласно същият член, мисля беше ал.3 "Жилищата, придобити по реда на ал. 1, не могат да се отдават под наем или да бъдат обект на разпореждане за срок 15 години. "
medilex
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 23 Юли 2008, 15:23

Първо в конкретните документи не пише това, още повече , че правото на строеж е учредено доста преди промяната . Освен това , по този начин ако разсъждаваме , би трябвало да се създаде ограничение и на жилищата построени вече ,т.е. да предадем обратно действие на закона, което знаем кога става.
sunrise
Активен потребител

Назад към Имотни казуси