начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Относно възстановяване на работа

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Относно възстановяване на работа

Мнениеот tati_go » 20 Юли 2008, 23:00

За да бъде възстановен на работа уволнен служител е необходимо:
- да има влязло в сила съдебно решение;
- възстановеният да е поучил уведомление за това от съда (от момента на получаване започва да тече 14 дневния срок в който той може да заеме длъжността на която е бил преди съкрашението). Копие или оригинала се представя на работодателя;
- възстановеният трябва да подаде молба за възстановаване (в горния срок), с което изразява желанието си да рзботи на същата длъжност (молбата не е достатъчна за издаване на заповед за възстановяване);
- едновременно с подаването на молбата той трабва да се яви на работното си място и да работи (работодателят не трябва да препятства това по никакъв начин).
Издаването на заповед не е задължително, но е желателно - фиксира се акта, инструктажи и т.н.
Вписването в тр. книжка е задължително (иска се само влязло в сила решение, което на практика отменя заповедта за уволнение).
Капанче:
Подадена молба, издадена заповед за възстановяване, неявяване повече от 2 дена (самоотлъчки), уволнение, представяне на уведомление от съда с по-късна дата (започва да тече 14 дневния срок), молба ????????
Аватар
tati_go
Потребител

Мнениеот rts » 22 Юли 2008, 19:35

Не разбрах какъв е въпроса.
:roll:
rts
Активен потребител

Мнениеот tati_go » 22 Юли 2008, 23:12

Въпросът е: Какво правим сега?
Не бива да се издава заповед за започване на работа преди да се представи уведомлението и да започне да тече 14 дневния срок, т.е. трябва да са налице всички изброени по-горе условия.
Аватар
tati_go
Потребител

Мнениеот sarbijanac » 23 Юли 2008, 01:10

И аз бих искал да задам въпрос - когато делото е разглеждано на въззивна и касационна инстанция кой съд следва да издаде уведомлението по чл.345 от КТ - първоинстанционния съд или съда,който е постановил влязлото в сила решение ?
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот sunshine_75 » 23 Юли 2008, 07:02

Първоинстанционният го издава съобщението. А после какъв ужас настава...
sunshine_75
Потребител

Мнениеот tati_go » 23 Юли 2008, 16:21

По принцип уведомлението се издава от първоинстанционния съд, но когато е минало през въззивната инстанция и тя е постановила решение за възстановяване преписката отива (при обжалване) в следващата инстанция (сега мисля, че е Административен съд - имам такъв случай) и първоинстанционният трябва да чака решението му, да получи преписката и едва тогава може да изпрати уведомлението. По опитните адвокати изискват издаването му от въззивната инстанция.
Аватар
tati_go
Потребител

Мнениеот sarbijanac » 23 Юли 2008, 20:33

Е да,ама аз имах случай вече след като делото се върна от ВКС първоинстанционният съд НЕ МИ ИЗДАДЕ - отказаха ми с резолюция . ..Та разправии пак "до горе" и трябваше с определение да задължат "нашите светила на правото" да си свършат работата.....
sarbijanac
Активен потребител

Назад към Трудово право