начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Ползване на наследствен имот?

Казуси за недвижими имоти

Ползване на наследствен имот?

Мнениеот Iva_Li4eva » 12 Юли 2008, 15:20

Здравейте,

Бих искала да попитам, как мога да ползвам наследствен имот?
Наследник съм на 1/4 от парцел във Варна. Останалите 3-ма нсаледника имат желание да продадат имота, но аз бих искала да ползвам моята част за паркинг. Парцелът е от 1850кв.м . Възможна ли е подялба? Моля някой да ме насочи.

Благодаря
Iva_Li4eva
Нов потребител

Мнениеот NazeT » 18 Юли 2008, 22:17

Здравейте!
Чл.33, ал.1 от Закона за собствеността гласи:
Чл. 33. (1) Съсобственикът може да продаде своята част от недвижимия имот на трето лице само след като представи пред нотариуса писмени доказателства, че е предложил на другите съсобственици да купят тази част при същите условия и декларира писмено пред него, че никой от тях не е приел това предложение. Само при това условие могат да продадат недвижимия имот!
Що се отнася до делбата – възможна е! В Закона за собствеността е регламентирана доброволната делба, като делбата на недвижим имот трябва да бъде извършена писмено с нотариална заверка на подписите.
Надявам се да съм Ви насочила...
NazeT
Младши потребител

Re: Ползване на наследствен имот?

Мнениеот gery » 21 Юли 2008, 12:47

Iva_Li4eva написа:Здравейте,

Бих искала да попитам, как мога да ползвам наследствен имот?
Наследник съм на 1/4 от парцел във Варна. Останалите 3-ма нсаледника имат желание да продадат имота, но аз бих искала да ползвам моята част за паркинг. Парцелът е от 1850кв.м . Възможна ли е подялба? Моля някой да ме насочи.

Благодаря

Здравейте, не казвате какъв е парцела, т.е. примерно ПИ или УПИ е? Има вариант да изкупите дела на останалите или да уредите отношенията с доброволна делба, НО зависи какъв е парцела, има ли други наследствени имоти и т.н. В действителност най-крайният и не особено добър вариант е да не се споразумеете и да тръгнете по пътя на съдебната делба, нещо което лично аз не ви препоръчвам.

Поздрави!
gery
Потребител

Назад към Имотни казуси