начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Моля за съвет

Казуси за недвижими имоти

Моля за съвет

Мнениеот desitka_des » 27 Юни 2008, 19:48

Ситуацията при мен е следната: Живея в жилището на родителите ми с дъщеря ми и приятелят ми. Майка ми живее в чужбина -не са разведени с баща ми.Ние съжителстваме с баща ми кайто е алкохолик и т.н... Има ли някакъв начин майка ми да ми даде някакво пълномощно с което ми дава право да ползвам жилището, без баща ми да може да ни изхвърли? От 6 год аз и приятелят ми плащаме абсолютно всички разходи,данъци, баща ми не работи и не се грижи за нищо. Постоянно ме заплашва че ще ме изхвърли, да си събираме багажите. За момента няма къде да отидем да живеем.Жилището е строено след брака на нашите и на всичкото отгоре нямат НА а само суперфикция с право на строеж.
Благодаря пледварително.
desitka_des
Нов потребител

Re: Моля за съвет

Мнениеот Trapped » 18 Юли 2008, 10:21

desitka_des написа:Ситуацията при мен е следната: Живея в жилището на родителите ми с дъщеря ми и приятелят ми. Майка ми живее в чужбина -не са разведени с баща ми.Ние съжителстваме с баща ми кайто е алкохолик и т.н... Има ли някакъв начин майка ми да ми даде някакво пълномощно с което ми дава право да ползвам жилището, без баща ми да може да ни изхвърли? От 6 год аз и приятелят ми плащаме абсолютно всички разходи,данъци, баща ми не работи и не се грижи за нищо. Постоянно ме заплашва че ще ме изхвърли, да си събираме багажите. За момента няма къде да отидем да живеем.Жилището е строено след брака на нашите и на всичкото отгоре нямат НА а само суперфикция с право на строеж.
Благодаря пледварително.

Суперфицията Ви е акт за собственост, по същия начин както е един нотариален акт. За това не се притеснявайте и това е, което мога да ви кажа със сигурност.

За останалото правя съвсем бърза справка в закона:
Управление и разпореждане с общи имущества

Чл. 22. (1) Съпрузите имат равни права на владение, ползуване, разпореждане и управление върху общите вещи и права върху вещи. Докато трае бракът, никой от съпрузите не може да се разпорежда с дела, който би получил от общото имущество при прекратяване на имуществената общност. Действия на управление относно общите вещи и права върху вещи може да извършва всеки от съпрузите.

(2) Разпореждането с общи движими и недвижими вещи и права върху тях се извършва съвместно от двамата съпрузи.

(3) Разпореждане с обща недвижима вещ или право върху такава вещ, извършено от единия съпруг, поражда действие за другия, ако в шестмесечен срок от узнаването той не го оспори по исков ред.

Т.е. майка Ви може да Ви учреди право на ползване и чакате 6 месеца.
Помислете и за "узнаването". При какви обстоятелства да стане.;)
Аватар
Trapped
Потребител

Мнениеот DrazniteL » 18 Юли 2008, 14:02

---
Последна промяна DrazniteL на 19 Дек 2011, 13:51, променена общо 1 път
DrazniteL
Потребител

Мнениеот katerinakuch » 21 Юли 2008, 20:20

desitka_des написа:Ситуацията при мен е следната: Живея в жилището на родителите ми с дъщеря ми и приятелят ми. Майка ми живее в чужбина -не са разведени с баща ми.Ние съжителстваме с баща ми кайто е алкохолик и т.н... Има ли някакъв начин майка ми да ми даде някакво пълномощно с което ми дава право да ползвам жилището, без баща ми да може да ни изхвърли? От 6 год аз и приятелят ми плащаме абсолютно всички разходи,данъци, баща ми не работи и не се грижи за нищо. Постоянно ме заплашва че ще ме изхвърли, да си събираме багажите. За момента няма къде да отидем да живеем.Жилището е строено след брака на нашите и на всичкото отгоре нямат НА а само суперфикция с право на строеж.
Благодаря пледварително.

Най-правилно е Вие и Вашият приятел да заживеете с детето си в самостоятелно жилище и да се отделите от родителите. Зрели хора сте, пълнолетни, имате дете.
Родителите и децата могат много добре да си помагат при добро взаимно желание и без да живеят под един покрив. Разделното съжителство между млади и стари намалява опасността от конфликти.
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот Trapped » 23 Юли 2008, 13:35

converter написа:Този просещ поне една " моля " или " ако обичате " да беше написал !...

темата се казва "моля за съвет". :lol:
http://www.lawsbg.com
Аватар
Trapped
Потребител

Назад към Имотни казуси