начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Изпитателен срок или срочен трудов договор???

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Изпитателен срок или срочен трудов договор???

Мнениеот radneva » 13 Юли 2008, 15:58

На 30.01.2008 год съм назначена на свободно работно място "на основание чл.70, ал.1/изпитателен срок - 6 месеца/, във връзка с чл.68, ал.1, т. 1 от КТ". В договора е определена и следна клауза: "Времетраене на трудовия договор - 6-месечен срок за изпитване, във връзка с договор за определено време до 31.08.2008г."
Моля, обяснете ми, може ли след изтичане на изпитателния срок /31.07./ да се вземе предвид текста на чл.71.ал.2 от КТ или трябва да изчакам още един месец до изтичане на срока на договора/31.08./, за да бъда назначена с постоянен договор?
Р.Р. Намеренията на директора са да ме назначи на срочен договор /една година/ след 31.08.2008 год.
radneva
Нов потребител

Re: Изпитателен срок или срочен трудов договор???

Мнениеот rts » 14 Юли 2008, 14:29

radneva написа:В договора е определена и следна клауза: "Времетраене на трудовия договор - 6-месечен срок за изпитване, във връзка с договор за определено време до 31.08.2008г."

Договорът Ви е СРОЧЕН и със срок за изпитване, което ще рече, че договора може да бъде превърнат в договор за неопределено време само по взаимно съгласие на страните чрез писмено допълнително споразумение, или след като настоящия Ви договор бъде прекратен поради изтичане на срока, да бъде сключен нов договор, но този път за неопределено време. Не бъркайте срока за изпитване със срочността или безсрочността на договора.
rts
Активен потребител

Мнениеот radneva » 14 Юли 2008, 14:43

Благодаря Ви за отговора! Ще си позволя да задам и допълнителен въпрос:
Има ли право работодателят, след изтичане на настоящият ми договор да ме назначи на друга длъжност, различна от тази, за която ме е "изпитвал" 6 месеца?
radneva
Нов потребител

Мнениеот rts » 14 Юли 2008, 15:01

Промяна в длъжността е възможна само по взаимно съгласие на страните, изразено в допълнително споразумение към договора.
rts
Активен потребител

Мнениеот radneva » 14 Юли 2008, 16:49

Много Ви благодаря.
Желая Ви всичко добро!
radneva
Нов потребител

Назад към Трудово право