начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

моля ви да ме насочите

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

моля ви да ме насочите

Мнениеот gergana_i » 10 Юли 2008, 19:49

Първо да се извиня, ако пиша объркано, но съм доста разстроена.

Преди 3 години собственикът на предприятието, в което работех реши да го затвори, но като остави на работа 5 човека. Естествено беше посъветван да ни скрие с договори в друга фирма за да мине по облекчената процедура за тотално съкращение/изв се за неточните изрази/.
След 1 година пак минахме във старата фирма. Минаха още 2 години, по това време работехме по други проекти, но нямаше дейност във самата фабрика - тоест на хартия в шивашкия завод нищо не се е случвало.
Собственикът е грък и както ми го заяви по телефона, както изведнъж се отказа от първата дейност, май се отказва и от новия ни проект.
По време на прехвърлянето през фирмите запазихме както местоработата си в договорите, така и длъжностите, които звучат меко казано странно при положение че няма дейност, а те са свързани с произвоството.
Предполагам, че при следващата си визита след около 40 дена,ще бъдем съкратени.
Надеждата ми е че ще му е много трудно да обоснове съкращение на технически персонал след като близо 3 години и половина, фабриката няма дейност.
Нямам много големи финансови възможности, но се консултирах с адвокат, и той спомена, че е много добре, че при прехвърлянето по фирмите сме запазили непроменени длъжностите.
Много съм разсторена, защото плюс това работихме и извънредно тези години, но не сме водили присъствена книга...
Мога ли да се надявам, че при така изложените факти, собственикът ще се съгласи на споразумение, или ако не дали по съдебен път, ще имаме някакъв успех?
И ми е много чудно, при положение че е закрил фабриката преди почти 4 години по коя алинея ще съкрати изведнъж лице с длъжност монтьор на шивашки машини?
Ще съм много благодарна на всеки, който каже поне какво мисли по въпроса...
Благодаря че изчетохте всичко това.
gergana_i
Нов потребител

Мнениеот MariaMagdalena » 10 Юли 2008, 20:15

Ситуацията не успя да ми се изясни напълно от написаното от Вас. Добре е,че сте ангажирали адвокат. Сигурна съм,че той ще защити интереса Ви, доколкото е възможно. Тези разпоредби от КТ може би ще са Ви от полза:

Чл. 328. (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1990 г., бр. 100 от 1992 г.) (1) Работодателят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работника или служителя в сроковете по чл. 326, ал. 2 в следните случаи:
1. при закриване на предприятието;
2. при закриване на част от предприятието или съкращаване на щата;
3. при намаляване на обема на работата;
4. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г.) при спиране на работа за повече от 15 работни дни;
........................................................
Чл. 329. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) При закриване на част от предприятието, както и при съкращаване в щата или намаляване на обема на работата, работодателят има право на подбор и може в интерес на производството или службата да уволни работници и служители, длъжностите на които не се съкращават, за да останат на работа тези, които имат по-висока квалификация и работят по-добре.

От написаното от Вас не става ясно дали предприятието ще бъде закрито, или щатът ще бъде съкратен. Също така не става ясно дали първата фирма се явява правоприемник на другата. Тези въпроси трябва да изясните с адвоката Ви.
Жалко е,че не сте сигнализирали в Инспекцията по труда за нередностите през последните няколко години.
Fortuna fortes adiuvat.

Perfice te!
MariaMagdalena
Потребител

Мнениеот gergana_i » 10 Юли 2008, 20:26

Здавейте отново,

преди почти 4 години собственикът ни прехвърли във фирма, която му е близка, това мога да го докажа.
И после направи тотално съкращение на фабриката - тоест я затвори все едно е уволнил всички. Така мина по леката процедура без смаляване обем на работа и тн
Най странното е че се водихме на същия адрес на работа а там другата фирма нямаше никаква дейност.
След година, пак ни върна в старата фирма, пак със същите длъжности. И в другата фирма бяхме с непроменени длъжности.
Така стават ве4е по4ти 4 години откакто е затворил фабриката тотално... и се чудя при написаното от вас как може да обоснове съкращение, при положение че дейността е уж прекратена от 4 години.
И няма фактури, няма нищо.
gergana_i
Нов потребител

Re: моля ви да ме насочите

Мнениеот Melly » 10 Юли 2008, 20:28

gergana_i написа:Първо да се извиня, ако пиша объркано, но съм доста разстроена.

Преди 3 години собственикът на предприятието, в което работех реши да го затвори, но като остави на работа 5 човека. Естествено беше посъветван да ни скрие с договори в друга фирма за да мине по облекчената процедура за тотално съкращение/изв се за неточните изрази/.
След 1 година пак минахме във старата фирма. Минаха още 2 години, по това време работехме по други проекти, но нямаше дейност във самата фабрика - тоест на хартия в шивашкия завод нищо не се е случвало.
Собственикът е грък и както ми го заяви по телефона, както изведнъж се отказа от първата дейност, май се отказва и от новия ни проект.
По време на прехвърлянето през фирмите запазихме както местоработата си в договорите, така и длъжностите, които звучат меко казано странно при положение че няма дейност, а те са свързани с произвоството.
Предполагам, че при следващата си визита след около 40 дена,ще бъдем съкратени.
Надеждата ми е че ще му е много трудно да обоснове съкращение на технически персонал след като близо 3 години и половина, фабриката няма дейност.
Нямам много големи финансови възможности, но се консултирах с адвокат, и той спомена, че е много добре, че при прехвърлянето по фирмите сме запазили непроменени длъжностите.
Много съм разсторена, защото плюс това работихме и извънредно тези години, но не сме водили присъствена книга...
Мога ли да се надявам, че при така изложените факти, собственикът ще се съгласи на споразумение, или ако не дали по съдебен път, ще имаме някакъв успех?
И ми е много чудно, при положение че е закрил фабриката преди почти 4 години по коя алинея ще съкрати изведнъж лице с длъжност монтьор на шивашки машини?
Ще съм много благодарна на всеки, който каже поне какво мисли по въпроса...
Благодаря че изчетохте всичко това.

Обърнете се към Инспекция по труда и НАП като писмено изложите фактите.
Има нарушение на трудовото законодателство и Вашият работодател следва да понесе отговорността си. Като начало, е декларирал неверни обстоятелства.....

Във всички случаи, обезателно ангажирайте адвокат. Ще Ви е необходима опора.
Няма да е лесно, но все пак трябва да се защитите.

УСПЕХ
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот gergana_i » 11 Юли 2008, 15:21

незнам дали е коректно да се пита тук, но можете ли да ми препоръчате към кой адвокат да се обърна, който да е специалист по трудово право?
От София съм.
gergana_i
Нов потребител

Мнениеот monteskio » 12 Юли 2008, 17:11

gergana_i написа:незнам дали е коректно да се пита тук, но можете ли да ми препоръчате към кой адвокат да се обърна, който да е специалист по трудово право?
От София съм.

Здравейте,

Мога да Ви насоча към колегата адв. Светослав Тончев. Той има богата практика в трудовите дела, което е от значение за успешното разрешаване на дадения казус. Тел. за връзка с него:0898/246-327.

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот sarbijanac » 12 Юли 2008, 17:28

monteskio написа:
Здравейте,

Мога да Ви насоча към колегата адв. Светослав Тончев. Той има богата практика в трудовите дела, което е от значение за успешното разрешаване на дадения казус. Тел. за връзка с него:0898/246-327.

УСПЕХ !

Тия работи се вършат обикновенно чрез изпращане съобщение на "Лични бележки" ! :wink:
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот monteskio » 12 Юли 2008, 20:10

Здравейте Колега,

Не виждам пречка да се даде препоръката тук, при положение че питащата е помолила. Все пак това е форум за взаимопомощ и ако имаш намерение за такава - помогни. Това е... Още повече че няма нищо скрито - точно обратното може да се разбере ако се изпратят координатите на "лични"..

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Назад към Трудово право