Здравейте!
Бих била благодарна ако ми помогните със съвет. Искам да прехвърля майчинството си на една от бабите. Проблемът е, че живеем на семейни начала с таткото на детето ми т.е. без брак. Детето е припознато. От НОИ заявиха, че в такъв случай нямам право да прехвърля майчинството си на майката /свекървата ако бях женена/на бащата на детето ми. На репликата ми, че тове си е чиста проба дискриминация служителките само двигнаха рамене.
Наистина ли без брак нямам тази свобода да реша на коя от бабите да прехвърля майчинството си? Излиза, че майките в брак имат повече права от тези без брак.
- Дата и час: 29 Ное 2024, 01:35 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Прехвърляне на майчинстро без брак - невъзможно
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Не смятам, че законът поставя изискване за наличие на граждански брак В този случай биха се употребили термините съпруг/съпруга, а не майка/баща.
Отпускът може да бъде ползван от някой от Вашите родители и така бихте избегнали невежеството на служителите от конкретното РУСО.
Отпускът може да бъде ползван от някой от Вашите родители и така бихте избегнали невежеството на служителите от конкретното РУСО.
Присъдите на съдбата не подлежат на обжалване!!!
В. Коняхин
В. Коняхин
- mishi_83
- Потребител
Предполагам имате предвид отпуска за отглеждане на дете до 2-годишна възраст.
КТ- “…със съгласието/писменно/ на майката (осиновителката) се разрешава на бащата (осиновителя) или на един от техните родители, когато работят по трудово правоотношение! Никъде не се споменава за брак.
КТ- “…със съгласието/писменно/ на майката (осиновителката) се разрешава на бащата (осиновителя) или на един от техните родители, когато работят по трудово правоотношение! Никъде не се споменава за брак.
-
doxa - Потребител
Не може да има такова деление м/у майките.Тя си остава майка, независимо дали е омъжена или не.КТ е категоричен!Иначе ще сме изправени пред дискреминация!
-
doxa - Потребител
А не е ли дискриминация и това, че тя си живее с "мъжа" и същевременно се води за самотна майка и взема помощи, а жените, които достойно сключват брак нямат подобни прерогативи и как си изглеждат те децата с майчинството?
- chosen_23
- Младши потребител
Идете и питайте пак някой друг в НОИ. Попаднали сте на заблуден.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
Благодаря на всички за отговорите.
mishi_83, аз държа да прехвърля майчинството си именно на "свекърва си", защото тя има нужда от стаж, а и моята майка е пенсионерка.
chosen_23 аз категорично не съм самотна майка. Детето ми си има баща, който се грижи за него. В подобна социална графа се опитаха да ме сложат и в НОИ, което също ме обиди. Никога не съм се опитвала да кандидатствам или да се възползвам от привилегиите на самотните майки.
Единственото, на което държа е да се възползвам от правата, които закона дава на семейните родители и, поварвай ми, е изключително неприятно да разбереш, че това ти е отказано на социален признак /брак-без брак/, а като капак се опитват нормативно да те напъхат в друга категория. Та нали съвсем наскоро гласуваха промени, с които узаконяват съвместното съжителство без брак като отговор на все по-нарастващия брой на такива двойки.
mishi_83, аз държа да прехвърля майчинството си именно на "свекърва си", защото тя има нужда от стаж, а и моята майка е пенсионерка.
chosen_23 аз категорично не съм самотна майка. Детето ми си има баща, който се грижи за него. В подобна социална графа се опитаха да ме сложат и в НОИ, което също ме обиди. Никога не съм се опитвала да кандидатствам или да се възползвам от привилегиите на самотните майки.
Единственото, на което държа е да се възползвам от правата, които закона дава на семейните родители и, поварвай ми, е изключително неприятно да разбереш, че това ти е отказано на социален признак /брак-без брак/, а като капак се опитват нормативно да те напъхат в друга категория. Та нали съвсем наскоро гласуваха промени, с които узаконяват съвместното съжителство без брак като отговор на все по-нарастващия брой на такива двойки.
- veneta_n
- Нов потребител
Ваше законно ПРАВО е да си живеете без брак. Не обръщайте внимание на злонамерените души, пръснати по “ Майката Земя”, a Тичайте с КТ при тези които са ви отказали! Успех!
-
doxa - Потребител
Щеше да е самотна майка, ако детето не беше припознато от баща си, така ,че не се заяждайте с жената.
А Вие , търсете си правата си в НОИ. Там обикновено са мързеливи и ли некомпетентни или двете.
А Вие , търсете си правата си в НОИ. Там обикновено са мързеливи и ли некомпетентни или двете.
- sunrise
- Активен потребител
Бате, мисля, че никой не е* упреквал Венета лично, та чак и за злонамереност към нея да говориш. Репликата на chosen_23 беше в отговор на твоите думи за дискриминацията и той е прав - знаем, че според Закона за семейните помощи за деца за определяне дали жената има право на "детски", се взема предвид доходът и на нейния съпруг (бил той баща на детето, или не), но не и на мъжа, с който живее на съпружески начала.
Да не говорим, че брак не може да се скрие, а съжителство може, и има майки (не само циганки), които лъжат пред социалните, че не съжителстват с никого, съответно инструктират съседи и т.н. да казват, че да, видите ли, съседката сама си живее, няма мъж, и взимат месечни социални помощи (не "детските", а социална помощ) като самотен родител, а нямат право. Е, тук вече не е въпрос просто на закон, разбира се. По същия начин други пък работят в... сивата икономика и взимат помощи като безработни.
Да не говорим, че брак не може да се скрие, а съжителство може, и има майки (не само циганки), които лъжат пред социалните, че не съжителстват с никого, съответно инструктират съседи и т.н. да казват, че да, видите ли, съседката сама си живее, няма мъж, и взимат месечни социални помощи (не "детските", а социална помощ) като самотен родител, а нямат право. Е, тук вече не е въпрос просто на закон, разбира се. По същия начин други пък работят в... сивата икономика и взимат помощи като безработни.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|