начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Банкови служители

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Банкови служители

Мнениеот bokacho » 09 Юли 2008, 18:38

От известно време ми се налага да имам работа с различни банки и се убеждавам, че обсулжващите са крайно некомпетентни. Инетесно ми е с какво образование ги назначават, сигурно икономически техникум. Сега да споделя, малко за да се посмеем случката ми от днес.
Отивам в ДСК, за да изтегля парите от спестовната книжка на баба, мъртва от година. Сумата е малка, но сега ми е нужна. Представям документи- спест. книжка, удостоверение за наследници, генерално пълномощно от баща ми- единствен наследник, при това пълномощно с дата след смъртта на баба ми. Служителката се шашна какво да прави. След чудене и консултации с мениждъра им, ми отговори, че понеже не съм бил изрично упълномощен да тегля парите на баба ми не можело да ми ги изплатят. След това обяснение ми идваше да забравя за всчико учено в университета. Който иска да коментира :wink:
bokacho
Младши потребител

Мнениеот daris » 09 Юли 2008, 18:50

Не се учудвайте, почти всяка банка, изисква изрично пълномощно при теглене на суми от чужда сметка. Не зная какво разбирате под "Генерално пълномощно", според мен "те такова животно нема". Преди 10-тина години се разпространяваше една бланка с преписани
текстове от ГПК /отм./ и касаеше основно представителство пред съда по дела и общи формулировки за пред институциите - някои поименно изброени. Ако с това разполагате, то с право са Ви отказали да Ви изплатят сумата по чужда сметка. Ако пълномощното е изрично - нямам коментар.
daris
Младши потребител

Мнениеот satir » 10 Юли 2008, 08:40

1. препис извлечение от акта за смърт
2.удостоверение за наследници
3. пълномощно от наследниците -които не присъстват
4. лична карта
и това е "...какво неясно има тука!?!?! получените данни се нанасят в съответните графи и... готово." :roll:
http://www.youtube.com/watch?v=CZo12LIWqYw
Аватар
satir
Активен потребител

Мнениеот chosen_23 » 10 Юли 2008, 09:21

А те юрист на банката нямат ли си като не знаят да ви пратят при него? :shock:
chosen_23
Младши потребител

Мнениеот monamoneva » 10 Юли 2008, 09:23

специално в провинцията клоновете обикновено нямат юристи. не мога да разбера как като в пълномощното пише примерно - представителство пред ВСИЧКИ институции, те пак си искат изрично упълномощаване.
ОББ са номер едно за мен по малоумщина.
monamoneva
Младши потребител

Мнениеот chosen_23 » 10 Юли 2008, 09:26

Ти под провинцията какво разбираш колежке :lol: :lol: :lol: ?
chosen_23
Младши потребител

Мнениеот portokal » 10 Юли 2008, 09:52

Абе, в закона наистина не пише да се изисква изрично пълномощно, обаче чак пък изискването за него да е смешно и израз на въпиюща некомпетентност - аз не бих казала. Хората явно са решили да си вържат гащите (както е казал поетът).
Не казвам, че е правилно да го искат, след като не го изисква законът - казвам, че не се учудвам и не го намирам за чак толкова абсурдно.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот sunrise » 10 Юли 2008, 10:10

Не зная какво са Ви учили в университета, но по всяка вероятност в банката са прави. Съгласете се ,че най-честата формулировка в такива пълномощни:"Да ме представлява пред всички институции", не може да означава : "да ми тегли пари от сметката". А и наистина "генерпалното пълномощно", обикновено Ви дава най-малко правомощия.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот monamoneva » 10 Юли 2008, 10:17

и защо, колега, да не може? обяснете нам, по-семплите и дремалите на скамейките в университета? нямам никакви претенции и не споря, просто ми стана любопитно...
monamoneva
Младши потребител

Мнениеот Magnollia » 10 Юли 2008, 10:52

Добре, тогава аз искам да попитам следното:

Какво ще стане, ако аз дам на някого пълномощно да ме "представлява пред всички институции" ? Как ще може да изтегли парите ми от банковите ми сметки, ако не съм описала точно от коя/и банкови сметки може да тегли? Няма да може. Още повече с тези зачестили банкови измами - хората са предпазливи. И правилно! По-добре някой да има проблем с тегленето на пари, които има ПРАВО ДА ИЗТЕГЛИ, отколкото някой, който няма право, да изтегли лесно чужди ( или вашите) пари.
Понякога истината може да ни избоде очите ....
Аватар
Magnollia
Потребител

Мнениеот sunrise » 10 Юли 2008, 11:01

monamoneva написа:и защо, колега, да не може? обяснете нам, по-семплите и дремалите на скамейките в университета? нямам никакви претенции и не споря, просто ми стана любопитно...

Акотова беше за мен ,колега, ето аргументите на друг юрист, с мнението на който повечето юристи все още се съобразяват:"...Каква е точно представителната власт, се определя според употребените изрази,но ако се използват общи изрази за даване на генерални представителни права, приема се ,че е налице само упълномощаване за управление. Упълномощаването за разпореждане ,трябва да съдържа точно посочване на тази представителна власт.
Посочените разграничения на представителната власт не се правят в ЗЗД, те почиват на практиката и затова значението им се свежда главно до правилното използване на представителната власт за валидно извършване на правните действия."/проф.Тадвжер,В.,Гражданско право на НРБ, Обща част, дял ІІ,"Наука и изкуство", София 1973г, стр285/.
А тегленето на пари в брой ,респ. извършването на преводи от сметката по други си е разпореждане със сметката.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот d_d » 10 Юли 2008, 11:13

sunrise написа:.................

Изображение
d_d
Потребител

Мнениеот satir » 10 Юли 2008, 11:22

satir написа:1. препис извлечение от акта за смърт
2.удостоверение за наследници
3. пълномощно от наследниците -които не присъстват
4. лична карта
и това е "...какво неясно има тука!?!?! получените данни се нанасят в съответните графи и... готово." :roll:
:!:
http://www.youtube.com/watch?v=CZo12LIWqYw
Аватар
satir
Активен потребител

Мнениеот monamoneva » 10 Юли 2008, 11:26

никой не говори за общи изрази. например:
П Ъ Л Н О М О Щ Н О
Долуподписаният ......
ЕГН: ...... , л. к. № ...... , издадена на ...... от МВР гр. ......
настоящ адрес: гр./с. ...... , обл. ......
ул. ...... , № ...... , вх. ...... , ет. ...... , ап. ......
У П Ъ Л Н О М О Щ А В А М:
ЕГН: ...... , л. к. № ...... , издадена на ...... от МВР гр. ......
настоящ адрес: гр./с. ...... , обл. ......
ул. ...... , № ...... , вх. ...... , ет. ...... , ап. ......
със следните права:
Да ме представлява пред трети лица, организации и учреждения в страната и извън нея и да извършва
от мое име и за моя сметка и следните примерно изброени правни действия:
- да извършва всякакви сделки на управление, включително и сделки на управление с недвижимите ми имоти;
- да ме представлява пред банките и да извършва действия, сделки, прехвърляния и всякакви други операции
- да получава и предава суми и документи от и на лица и организации;
- да съставя и подписва всякакви документи от мое име;
- да се явява от мое име по съдебни дела в защита на мои имуществени и други интереси и с право да сключва спогодби и да се отказва от права, да оттегля искове и да признава чужди права от мое име;
- да закупува недвижими имоти от мое име, вкл. и жилище, и да бъде въвеждан във владение на придобития от мен недвижим имот. Да представя, получава и подписва всякакви документи и да
извършва всякакви действия от мое име във връзка с избора, закупуването, заплащането и въвеждането във владение на придобиван от мен имот;
- от мое име да купува/продава лек автомобил, да извършва необходимото представяне, получаване и подписване на документи за плащане на суми и да изплаща и получава сумите по тях, да застрахова лекия автомобил и да извършва всякакви действия по застрахователните договори. Да ме представлява пред органите на КАТ във връзка с регистрацията и експлоатацията на автомобила.

Всички клаузи от пълномощното да се тълкуват изцяло в полза на правата на упълномощения да ме представлява.

УПЪЛНОМОЩИТЕЛ: ......
monamoneva
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 10 Юли 2008, 11:41

Първо , сигурна ли сте , че това е бил текста на пълномощното?
Второ , част от това пълномощно си е съвсем изрично.
Трето , това за недвижимите имоти ,бъдете сигурна ,че няма да мине пред повечето нотариуси.
Четвърто, що се отнася до процесуално представителство-прочетете внимателно чл.32-чл.34 ГПК. След това, справка с Учебника по ГПП на проф.Ж. Сталев . Сега вече, надявам се , Ви е ясна несъстоятелността на тази част от пълномощното.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот monamoneva » 10 Юли 2008, 16:37

първо, съвсем не съм сигурна за текста на пълномощното, а вие?
второ, виждала съм същото, заверено от нотариус.
той очевидно е твърде некомпетентен и следва да прочете Ж. Сталев. ясно.
monamoneva
Младши потребител

Мнениеот amateur » 10 Юли 2008, 17:30

На мен пък съвсем наскоро ми се случи следната случка: Отивам в една банка да си откривам депозит. Всичко е точно, давам парите и ей така - колкото да поддържам разговора, питам касиерката (една внушаваща респект и сигурност лелка) дали е възможно и друг да тегли от сметката ми, като имах предвид съпругата ми. А тя най-авторитетно ми отвръща: "Може, но само с нотариално заверено ГЕНЕРАЛНО пълномощно....". И това е в една от най-големите банки в България и то, забележете, в централния им клон в София. Така че, не може да се говори за провинция и столица....некомпетентността е повсевместна. Предполагам се разбира от казаното по-горе, че съм напълно съгласен със sunrise.
amateur
Младши потребител

Мнениеот Gabi1 » 10 Юли 2008, 18:03

monamoneva написа:първо, съвсем не съм сигурна за текста на пълномощното, а вие?
той очевидно е твърде некомпетентен и следва да прочете Ж. Сталев. ясно.

Колега, нотариусът заверява подписа, а не съдържанието на документа. Ще завери всичко, а дали някъде ще е валидно, е друга тема.

Тези "генерални" пълномощни не дават особени права, особено пък за теглене на парични суми. Виж, ако беше написано напр. "Да ме представлява пред всички банки, като се разпорежда с всички мои кредитните , дебитни и разплащателни сметки с право да тегли, внася, открива и закрива сметки в лева и валута без ограничение в сумата" и т.н. - дори и да не е упоменат № на сметка и банка, не би трябвало да има проблем. Та то при "бланково" пълномощно дори и в общината за получаване на безплатка винетка за автомобил, няма да ти я дадат, а ще искат да е упоменато, та какво остава за парични суми.
А за компетентноста на банковите служители нЕмам думи. През 90г. имахме в един клон на ДСК главна касиерка с основно образование. Силно се надявам това да е минало, но....
Gabi1
Потребител

Мнениеот Melly » 10 Юли 2008, 19:47

monamoneva написа:първо, съвсем не съм сигурна за текста на пълномощното, а вие?
той очевидно е твърде некомпетентен и следва да прочете Ж. Сталев.ясно

Какъв е този тон :roll: :roll: :roll:

И отново без главна буква в началото на изречение :shock: :shock: :shock:

Не считах за нужно повторно да Ви обърна внимание на правописа, но ме предизвикахте. Признак е на полугламотност и високомерие от Ваша страна.

Моля, поправете се, .....ако е възможно.

Колкото до мнението Ви, оставам без коментар.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот TheOldMan » 10 Юли 2008, 21:44

Ето ви една случка и от мен:
Колега има приятел-инвалид, на когото движи всички дела, налагащи излизане от къщи - взима му пенсията, ходи при джипи-то за да му взима лекарства със зелена рецепта. Нееднократно е теглил пари и от банковата му сметка. И всичко това с едно пълномощно. Не знам какво пише точно, но по интересното следва:
Инвалида решава да си продаде големия апартамент и да си купи по-малък. Както ида е, сделката е извършена, но му остават едни хиляди евра, дето той иска да ги вкара в друга сметка - в евро. Колегата отива в същата банка със същото пълномощно, с което е ТЕГЛИЛ пари, и иска да ОТКРИЕ сметка на името на инвалида и да ВНЕСЕ пари в нея. И му отказват - трябвало друго пълномощно, където изрично да е упоменато че упълномощения има право да открива сметка на инвалида.
Колегата му увиснала мандибулата при този отговор и просто отишъл в друга банка, където извършили операцията без повече изисквания...
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Следваща

Назад към Общи дискусии