начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Приета ли е вече промяната в КТ по отношение на РВ???

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Приета ли е вече промяната в КТ по отношение на РВ???

Мнениеот hr_justice » 09 Юли 2008, 21:32

РВ - работно време.
Интересува ме приета ли е промяната в КТ за продължителността на работния ден и работната седмица? До колкото знам трябва да е 8 часов работен ден с един час почивка (тя влиза или не в тези осем часа; как се включва тя в работния ден;работя седем часа и един почивам или работя осем и почивам един) и 40 часова работна седмица. Като работя по 10 часа на ден с един час почивка, не е ли нормално тези извънредни часове да ми се заплащат допълнително, като извънреден труд.
Благодаря за помощта.
При такива нередности кого мога да се сезирам, защото веригата в която работя е доста голяма и се страхувам да нямат някоя връзка някъде по правителства или други инстанции и това да доведе до дисциплинарно уволнение при положение, че отстоя правата си чрез поискване на проверка за гореказаното.
Best regards,

Hristo Nikolov
hr_justice
Младши потребител

Re: Приета ли е вече промяната в КТ по отношение на РВ???

Мнениеот Гост. » 09 Юли 2008, 22:03

hr_justice написа:РВ - работно време.
Интересува ме приета ли е промяната в КТ за продължителността на работния ден и работната седмица? До колкото знам трябва да е 8 часов работен ден с един час почивка (тя влиза или не в тези осем часа; как се включва тя в работния ден;работя седем часа и един почивам или работя осем и почивам един) и 40 часова работна седмица. Като работя по 10 часа на ден с един час почивка, не е ли нормално тези извънредни часове да ми се заплащат допълнително, като извънреден труд.
Благодаря за помощта.
При такива нередности кого мога да се сезирам, защото веригата в която работя е доста голяма и се страхувам да нямат някоя връзка някъде по правителства или други инстанции и това да доведе до дисциплинарно уволнение при положение, че отстоя правата си чрез поискване на проверка за гореказаното.

:idea: http://lex.bg/laws/ldoc.php?IDNA=1594373121
Можете да упражните и правото си на жалба пред ИТ, но не анонимно. Това последното няма да е вписаното основание за уволнение, ако ли последва такова.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот hr_justice » 10 Юли 2008, 09:13

poli_g написа:
Благодаря за помощта.

:idea: http://lex.bg/laws/ldoc.php?IDNA=1594373121
Можете да упражните и правото си на жалба пред ИТ, но не анонимно. Това последното няма да е вписаното основание за уволнение, ако ли последва такова.

Благодаря! Ще се обърна към ИТ, защото те едва ли незнаят за това, че работим по 10 часа дневно без да ни се заплаща извънреден труд, както е посочено в чл. 262 от КТ.
За мое голямо съжаление и за поредн път огорчен обявявам, че в БЪЛГАРИЯ, няма демокрация, а само СВОБОДИЯ, АНАРХИЯ и КОРУПЦИЯ!!! С това сме се доказали не само пред Европа, а пред целия свят!!!
Защо сме такива все още не мога да си отговоря на този въпрос!!!
Дано някога успея да получа отговор!!!
Best regards,

Hristo Nikolov
hr_justice
Младши потребител

Мнениеот doxa » 10 Юли 2008, 09:35

- 8 ч работен ден, 5 дневна седмица/ до 40 ч. седмично = нормално РВ (като се полага мин.30мин. за хранене). То е установено за цялата страна, прилага се спрямо всички Р/С, ако не е уговорено друго (удължено РВ, ненормирано РВ, или полагане на извънреден труд) в ТД.

- Почивката не се включва в РВ!!! Само при производства с непрекъсваем процес на работа и в предприятия, в които се работи непрекъснато, работодателят осигурява на работника или служителя време за хранене през работното време./т.е това са физиологичните почивки и почивките за хранене /.

- Това че работите по 10ч., не означава че полагате извънреден труд(може да сте на Удължено работно време или ненормиран работен ден).

- Вижте си добре ТД, и тогава сезирайте “ПАПАТА”.
Аватар
doxa
Потребител

Мнениеот MariaMagdalena » 10 Юли 2008, 09:57

Нормална продължителност на работното време
Чл. 136. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г.) Работната седмица е петдневна с нормална продължителност на седмичното работно време до 40 часа.
(2) (Отм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г.).
(3) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г.) Нормалната продължителност на работното време през деня е до 8 часа.
(4) (Доп. - ДВ, бр. 25 от 2001 г.) Нормалната продължителност на работното време по предходните алинеи не може да бъде удължавана, освен в случаите и по реда, предвидени в този кодекс.
(5) (Отм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г.).
Удължаване на работното време
Чл. 136а. (Нов - ДВ, бр. 25 от 2001 г.) (1) По производствени причини работодателят може с писмена заповед да удължава работното време през едни работни дни и да го компенсира чрез съответното му намаляване през други след предварителна консултация с представителите на работниците и служителите, доколкото в колективен трудов договор не е предвидено друго. За удължаването на работното време работодателят е длъжен да уведоми предварително инспекцията по труда. (2) Продължителността на удължения работен ден при условията по ал. 1 не може да надвишава 10 часа, а за работниците и служителите с намалено работно време - до 1 час над намаленото им работно време. Работодателят е длъжен да води специална книга за отчитане удължаването, съответно компенсирането на работното време.
(3) Удължаването на работното време по ал. 1 и 2 се допуска за срок до 60 работни дни през една календарна година, но за не повече от 20 работни дни последователно. (4) В случаите по ал. 1 работодателят е длъжен да компенсира удължаването на работното време чрез съответното му намаляване в срок до 4 месеца за всеки удължен работен ден. Когато работодателят не компенсира удължаването на работното време в посочения срок, работникът или служителят има право сам да определи времето, през което ще се компенсира удължаването на работното време чрез съответното му намаляване, като уведоми за това работодателя писмено поне две седмици предварително. (5) При прекратяването на трудовото правоотношение преди компенсирането по ал. 4 разликата до нормалния работен ден се заплаща като извънреден труд.
(6) За работниците и служителите по чл. 147 удължаване на работното време се допуска при условията на този член за полагане на извънреден труд.

hr_justice, преценете дали има налице нередности, за които да сезирате ИТ. Но все пак не забравяйте,че винаги съществува вероятност Вашият работодател да узнае от кого е била сезирана ИТ и да намери предлог да Ви уволни.
Fortuna fortes adiuvat.

Perfice te!
MariaMagdalena
Потребител

Мнениеот Melly » 10 Юли 2008, 15:34

Благодаря за помощта.

Отново, Здравей Христо!

Имам един въпрос към теб - Подписа ли договор /получи ли уведомление от НОИ/ с въпросния работодател, на какво основание си назначен и как е регламентиран в договора работния ти ден?

Ако все още си с неустановен статут в това предприятие(дано не съм права), само на това основание можеш да се обърнеш към ИТ, както те е посъветвала колегата Poli_g.

П.П Независимо от симпатиите ни към теб, редно е да бъдеш изчерпателен във фактологията. Ако бе такъв, нямаше да е необходимо да поставям въпрос към теб сега.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот hr_justice » 15 Юли 2008, 16:19

Melly написа:
Благодаря за помощта.

Отново, Здравей Христо!

Имам един въпрос към теб - Подписа ли договор /получи ли уведомление от НОИ/ с въпросния работодател, на какво основание си назначен и как е регламентиран в договора работния ти ден?

Ако все още си с неустановен статут в това предприятие(дано не съм права), само на това основание можеш да се обърнеш към ИТ, както те е посъветвала колегата Poli_g.

П.П Независимо от симпатиите ни към теб, редно е да бъдеш изчерпателен във фактологията. Ако бе такъв, нямаше да е необходимо да поставям въпрос към теб сега.

Да подписал съм договор в който изрично е посочено, че съм назначен на 8 часов работен ден и 40 часова работна седмица. От 168 часа(защото в месеца имам право само на 9 почивни дни и е нормално като умножиш 21 по 8 да ти даде произведение равно на 168, а не на 210 часа), които трябва да заработя месечно, Аз ще заработвам 210 без тези над 168 да ми се плащат като извънреден труд. Както може би сте запозната работното време на повечето магазини от типа на Техномаркет е от 10:00 до 20:00 часа, което от където и както и да го изчиславяш са си 10 работни часа. Да не говорим, че управителя ни иска 15 минути по-рано на работа и че през летния сезон по негова устан молба работим до 20:30 под предлог, че зимата ще ни го компенсира като си тръгваме в седем, а не в осем. Голяма компенсация няма що. Незная само защо това продължава с години. Явно има някакви икономически интереси и имат силен човек в управлението на държавата.
Единственото, което ме радва е, че АЗ не съм от многото "овчици", които спазват максимата : "Трай, бабо, за хубост!!!". АЗ имам права и задължения, АЗ имам цели и амбиции и няма да се предам лесно, ще се боря докрай.
Благодаря за подкрепата и за това, че има такива като Вас, които допълнително ме стимулират и окуражават.
Благодаря!!!!!
Best regards,

Hristo Nikolov
hr_justice
Младши потребител

Мнениеот hr_justice » 16 Юли 2008, 08:54

doxa написа:- 8 ч работен ден, 5 дневна седмица/ до 40 ч. седмично = нормално РВ (като се полага мин.30мин. за хранене). То е установено за цялата страна, прилага се спрямо всички Р/С, ако не е уговорено друго (удължено РВ, ненормирано РВ, или полагане на извънреден труд) в ТД.

- Почивката не се включва в РВ!!! Само при производства с непрекъсваем процес на работа и в предприятия, в които се работи непрекъснато, работодателят осигурява на работника или служителя време за хранене през работното време./т.е това са физиологичните почивки и почивките за хранене /.

- Това че работите по 10ч., не означава че полагате извънреден труд(може да сте на Удължено работно време или ненормиран работен ден).

- Вижте си добре ТД, и тогава сезирайте “ПАПАТА”.

Да. Благодаря за съвета. Точно това направих. Прочетох си много внимателно ТД и никъде не открих нещо по различно от : 8- часов работен ден и 40-часова работна седмица. Никъде няма изрично посочена клауза за ненормирано работно време. Не мога да разбера каква е логиката да работя по 10 часа на ден без допълнителните над 8- те часа да ми се заплащат като извънреден труд. Работното ми време е от 10:00 до 20:00. Нетното ми трудово възнаграждение е 300 лева.
Вашият съвет при тези обстоятелства, моля!!! :!: :!: :!:
Best regards,

Hristo Nikolov
hr_justice
Младши потребител

Мнениеот hr_justice » 16 Юли 2008, 09:01

За заплащане на положен извънреден труд в КТ е посочено следното:

Заплащане на извънредния труд

Чл. 262. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Положеният извънреден труд се заплаща с увеличение, уговорено между работника или служителя и работодателя, но не по-малко от:
1. 50 на сто - за работа през работните дни;

2. 75 на сто - за работа през почивните дни;

3. 100 на сто - за работа през дните на официалните празници;

4. 50 на сто - за работа при сумирано изчисляване на работното време.

(2) Когато не е уговорено друго, увеличението по предходната алинея се изчислява върху трудовото възнаграждение, определено с трудовия договор.

Да Ви кажа честно, ако това се случи, лично АЗ ще намеря начин да стигна до София да Ви намеря и да Ви почерпя. Благодаря Ви още веднъж, че Ви има.
С пожелания за здраве, щастие и лични успехи на всички във форума и най-вече на тези, които въпреки тежкия делник намериха начин да отделят време и да ми дадат съвет.
Искрено Ви благодаря!!!
Best regards,

Hristo Nikolov
hr_justice
Младши потребител

Мнениеот nu6ka » 17 Юли 2008, 13:00

Единствената инстанция, както и по-горе Ви написаха, която може да Ви помогне е ИТ. Защото от писанията Ви разбирам че тези два часа не само ни Ви се плащат като извънреден труд а изобщо не Ви се плащат. Остава само да докажете че работите 10 часа, защото съм почти сигурна че работодателят може да изтъкне например че Ви дава обедна почивка от 1 час /например от 13-14ч/ и още две почивки преди и след това по 30 мин. И още малко по-сигурна че в ИТ ще приемат подобно подобно елементарно обяснение. От там нататък остава съдът.
nu6ka
Младши потребител

Мнениеот hr_justice » 17 Юли 2008, 15:30

nu6ka написа:Единствената инстанция, както и по-горе Ви написаха, която може да Ви помогне е ИТ. Защото от писанията Ви разбирам че тези два часа не само ни Ви се плащат като извънреден труд а изобщо не Ви се плащат. Остава само да докажете че работите 10 часа, защото съм почти сигурна че работодателят може да изтъкне например че Ви дава обедна почивка от 1 час /например от 13-14ч/ и още две почивки преди и след това по 30 мин. И още малко по-сигурна че в ИТ ще приемат подобно подобно елементарно обяснение. От там нататък остава съдът.

Благодаря много!!! Много си мила. Ще направя това за което ме съветваш, пък да става каквото ще. Не ме е страх и няма да се предам! Роден съм в свободна държава, имам право да мисля свободно и да отстоявам правата си. Освен задължения имам и права!!!
Ще информирам какво се случва.....
Best regards,

Hristo Nikolov
hr_justice
Младши потребител

Назад към Трудово право