- Дата и час: 30 Ное 2024, 07:39 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Договаряне на съсобственост
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Договаряне на съсобственост
Здравейте Живея с мъж на семейни начала .В началото на годината закупихме етаж от къща чрез ипотека през банка.Нотариалният акт е на името на приятеля ми понеже в момента на закупуване аз бях безработна.Посъветвайте ме как да постъпя ,така че ако настъпят непредвидени обстоятелства аз да не остана на улицата понеже той има 3 деца.Приятелят ми няма нищо против да подпише договор или друг документ който да регламентира ,че след като взаимно погасяваме заема то аз съм собственик на половината.Моля посъветвайте ме при какъв юридически специалист трябва да се отиде и евентуално какви мерки да се предприемат , за да съм сигурна че имам моя запазена част от имота и да не се окаже че парите ми са отишли на вятъра
- ccvet
- Нов потребител
Трябва да се обърнете към адвокат, който ще Ви разясни възможностите. Защо не сте го закупили в обикновене съсобственост? Сега дори и да Ви го дари, има риск ,да не се наруши запазената част на децата му. Подробностите и вариантите , трябва да обсъдите с колега, той като не може да стане с два поста във форума.
- sunrise
- Активен потребител
По-скоро е трябвало да се обърнете към адвокат преди да се "пише" на приятеля ви.
Това е българина-сеща се за това да търси съвети не превантивно,а последващо.
Приятен ден!!!
Това е българина-сеща се за това да търси съвети не превантивно,а последващо.
Приятен ден!!!
- punisher
- Потребител
Не мисля ,че иронията е подходящ отговор и ще ви отговоря в същия тон за да ви обясня точно ситуацията.При закупуването /разбирайте времето на уреждане на заема/ идеята беше точно такава - да бъде съсобственост на двамата по нотариален акт за което и приятелят ми и юрист консулта на банката бяха съгласни.В деня преди подписване на сделката вашият колега юрист консулта на банката се обади ,за да ни уведоми , че в нотариалният акт ще бъде вписано само името на приятеля ми понеже само той е длъжник по ипотеката.В този случай питам за липса на превантивни мерки ли става въпрос или за липса на компетентно и своевременно мнение?!
- ccvet
- Нов потребител
Наистина става въпрос за превантивни мерки. При теглене на кредит чрез ипотека, Вие с банката сте двете страни по един договор. Защо очаквате, че тя ще се грижи за Вашите интереси? Тя защитава възможността си да получи парите, вкл. като продаде жилището. Затова съсобственици не са и необходими. Поради това, беше ниеобходимо именно преди покупката , да се консултирате с колеги. Не се сърдете на нас затова,че не сте се погрижили навреме за интересите си. Ние сме длъжни да мислим винаги най-лошият възможен вариант, именно за да предпазим клиентите си. Това са направили и колегите по-горе.
- sunrise
- Активен потребител
И на девте. Защото юрисконсулта на банката си гледа интересите на банката. За нея е важна ако кредита не се плаща, обезпечението /сиреч ипотеката/ да е надеждно. Много по-лесно е да се насочи едно изпълнение към имот на длъжника и с повече връки, ако е съсобствен с друго лице. Иначе казано, от банката са ви "метнали" - нямало е проблем да сте купувач, след като искате и не е банката институцията, която може да определя кой да е купувач. Разбирате ли сега, че е трябвало да се консултирате с ваш си юрист, който да прегледа нещата с оглед вашите интереси и в този смисъл не сте си "опекли" овреме работата.
- blossom
- Потребител
Я,по-културно.Вие търсите нас,а не ние вас.Не мисля ,че иронията е подходящ отговор и ще ви отговоря в същия тон за да ви обясня точно ситуацията.При закупуването /разбирайте времето на уреждане на заема/ идеята беше точно такава - да бъде съсобственост на двамата по нотариален акт за което и приятелят ми и юрист консулта на банката бяха съгласни.В деня преди подписване на сделката вашият колега юрист консулта на банката се обади ,за да ни уведоми , че в нотариалният акт ще бъде вписано само името на приятеля ми понеже само той е длъжник по ипотеката.В този случай питам за липса на превантивни мерки ли става въпрос или за липса на компетентно и своевременно мнение?!
Юриста на банката си защитава интереса на банката.Така че..... Не му пука кой ще е в нот.акт собственик,но за вас е било съществено.И затова е трябвало да потърсите адвокат,който да защитава вашия интерес.
Повече няма какво да се обсъжда с вас.Нито сте коректна към приятеля си като търсите такъв род разрешения по форумите,нито към колегите като държите такъв език.
Приятен ден!!!
- punisher
- Потребител
Доколкото разбирам само Вашият приятел е длъжник по ипотеката, затова е и собственик на имота. В момента вие фактически изплащате неговия кредит, но след като кредита бъде изплатен, Вие няма да бъдете собственик. В случай, че между Вас и приятеля Ви възникне конфликт - става лошо за Вас. Мога да Ви кажа най-простия вариант: когато давате пари за вноски по ипотеката, да изисквате разписки, на които да пише с каква цел му давате парите. При едно лошо стечение на обстоятелствата ще разполагате с иск за неоснователно обогатяване и тези бележки ще ви бъдат едничкото доказателство, че имате някакви изобщо права и то не върху имота, а права спрямо приятеля Ви.
Но този вариант не е много удачен, разбирате защо. Това е груб начин. Има и други.
Но този вариант не е много удачен, разбирате защо. Това е груб начин. Има и други.
http://www.lawsbg.com
-
Trapped - Потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|