Здравейте,
От 3 месеца живея в апартамент под наем. В апартамента има теч, който прави поразии на съседите под нас. Теча е на две мета - кухнята и банята. За кухнята съседа ми каза, че и преди е имало теч, но собственика е правил нещо и уж бил спрял. За банята сега теча е нов.
Всичко това ще струва пари и въпросът ми е, коя страна трябва да поеме разходите - наемодателят или наемателят?
Държа да уточня, че собственика не ни е уведомил за тези проблеми, преди нанасянето ни. Също така няма подписан договор за отдаване под наем на имот.
Надявам се да ми отговорите на въпроса Предварително благодаря!
- Дата и час: 30 Ное 2024, 05:34 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Кой поема разноските за ремонт на жилище под наем ?
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Кой поема разноските за ремонт на жилище под наем ?
Последна промяна bennito на 08 Юли 2008, 13:50, променена общо 1 път
- bennito
- Младши потребител
Чл.230. (1) Ако не е уговорено друго, наемодателят е длъжен да предаде вещта в състояние, което отговаря на ползуването, за което е наета.
(2) Ако вещта не е предадена в надлежно състояние, наемателят може да иска поправянето й или съразмерно намаление на наемната цена или да развали договора, както и да иска обезщетение във всички случаи.
(3) Наемодателят не отговаря за недостатъците на наетата вещ, които наемателят е знаел или при обикновено внимание е могъл да узнае при сключването на договора, освен ако недостатъците са опасни за неговото здраве или за здравето на лицата от неговото домакинство.
Чл.231. (1) Дребните поправки, отнасящи се до повреди, които се дължат на обикновено употребление, като замърсяване на стени в помещенията, разяждане на кранове, на брави, запушване на комини и други такива, са за сметка на наемателя.
(2) Поправките на всички други повреди, ако не са причинени виновно от наемателя, са за сметка на наемодателя. Ако наемодателят не извърши тия поправки, наемателят има правата по ал.2 на предходния член, но той може да иска обезщетение само когато повредата се дължи на причина, за която наемодателят отговаря. Ако наемателят извърши сам поправката с грижата на добър стопанин, той може да прихване стойността й срещу наема.
(3) Когато вещта погине изцяло или отчасти, прилага се чл.89.
(2) Ако вещта не е предадена в надлежно състояние, наемателят може да иска поправянето й или съразмерно намаление на наемната цена или да развали договора, както и да иска обезщетение във всички случаи.
(3) Наемодателят не отговаря за недостатъците на наетата вещ, които наемателят е знаел или при обикновено внимание е могъл да узнае при сключването на договора, освен ако недостатъците са опасни за неговото здраве или за здравето на лицата от неговото домакинство.
Чл.231. (1) Дребните поправки, отнасящи се до повреди, които се дължат на обикновено употребление, като замърсяване на стени в помещенията, разяждане на кранове, на брави, запушване на комини и други такива, са за сметка на наемателя.
(2) Поправките на всички други повреди, ако не са причинени виновно от наемателя, са за сметка на наемодателя. Ако наемодателят не извърши тия поправки, наемателят има правата по ал.2 на предходния член, но той може да иска обезщетение само когато повредата се дължи на причина, за която наемодателят отговаря. Ако наемателят извърши сам поправката с грижата на добър стопанин, той може да прихване стойността й срещу наема.
(3) Когато вещта погине изцяло или отчасти, прилага се чл.89.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
-
DEKAH - Активен потребител
Благодаря за бързата реакция. Само един последен въпрос. В кой закон са опоменати тези точки. Извинявам се за глупавия въпрос.
Поздрави!
Поздрави!
- bennito
- Младши потребител
[quote="newproxyman"]Както всяко нещо в този живот и юридическите консултации си имат ЦЕНА !
[u][b]Съгласно Закона за правната помощ и Закона за адвокатурата , на Вас [color=red]НЕ Ви се полага [/color] безплатни правна помощ[/b][/u] !
Наличието на компютър и интернет не е основание и предпоставка да получите такава!...
[quote="REVOLUTION"]
.[u][b]Щом не можете да се справите сами[/b][/u]-[u][color=blue]взимате няколко десетачки под ръка [/color][/u] [u][b][color=red]и хайде на консултация при адвокат[/color][/b][/u].[/quote]
[quote="zelen"] .....този форум не е към социалното министерство - адвокатите[b] продават [/b]съвети - в министерството на Масларова може би е различно
нещата се промениха на 10.11.1989- ако не сте разбрала-сверете си часовника ![/quote]
Още повече с този просташки подход...
[color=blue][b]Поне да бяхте[/b][/color] [color=red][b][size=200]ПОМОЛИЛИ[/size][/b][/color] , [b][color=blue]ама и това не се сетихте...[/color][/b]
[size=75]ПП Лично аз, колегите , с които работа и чието мнение също изразявам, [u][b]декларираме [/b][/u], че [u]НЕ желаем [/u]подобни посетители на форума за свои клиенти,както и други контакти с тях ,включително и чрез лични бележки във форума ! [/size][/quote]
Виждам, че има и нереализирали се адвокатчета... ама то какво да очакваш от такива, които само ти цитират някоя друга алинея във форуми като този. Като не можеш да помогнеш на хроата не си прави труда да се хабиш. Ако беше изписал нещо по въпрос в този размер, в който изписа критиката щеше да направиш много по-добро впечатление приятел.
И нещо, което прави впечатление.... благодарих! Поне си прави труда да прочетеш нещо, а не само copy и paste.
[u][b]Съгласно Закона за правната помощ и Закона за адвокатурата , на Вас [color=red]НЕ Ви се полага [/color] безплатни правна помощ[/b][/u] !
Наличието на компютър и интернет не е основание и предпоставка да получите такава!...
[quote="REVOLUTION"]
.[u][b]Щом не можете да се справите сами[/b][/u]-[u][color=blue]взимате няколко десетачки под ръка [/color][/u] [u][b][color=red]и хайде на консултация при адвокат[/color][/b][/u].[/quote]
[quote="zelen"] .....този форум не е към социалното министерство - адвокатите[b] продават [/b]съвети - в министерството на Масларова може би е различно
нещата се промениха на 10.11.1989- ако не сте разбрала-сверете си часовника ![/quote]
Още повече с този просташки подход...
[color=blue][b]Поне да бяхте[/b][/color] [color=red][b][size=200]ПОМОЛИЛИ[/size][/b][/color] , [b][color=blue]ама и това не се сетихте...[/color][/b]
[size=75]ПП Лично аз, колегите , с които работа и чието мнение също изразявам, [u][b]декларираме [/b][/u], че [u]НЕ желаем [/u]подобни посетители на форума за свои клиенти,както и други контакти с тях ,включително и чрез лични бележки във форума ! [/size][/quote]
Виждам, че има и нереализирали се адвокатчета... ама то какво да очакваш от такива, които само ти цитират някоя друга алинея във форуми като този. Като не можеш да помогнеш на хроата не си прави труда да се хабиш. Ако беше изписал нещо по въпрос в този размер, в който изписа критиката щеше да направиш много по-добро впечатление приятел.
И нещо, което прави впечатление.... благодарих! Поне си прави труда да прочетеш нещо, а не само copy и paste.
Последна промяна bennito на 09 Юли 2008, 13:42, променена общо 1 път
- bennito
- Младши потребител
ykovachev написа:Ъъъъ - извинете, да разбирам ли, че изразявате недоволство и от посочените текстове и уточнението от кой закон са?
Не за друго, но съм малко докачлив и едва ли не излиза, дето и аз съм от нереализираните адвокатчета... Щото ако е така, само ще направите беля на следващите питащи... ще предпочета да не помагам, да не ме обявят и те за нереализиран...
Не разбира се, не визирах вас. Визирах господинът, който доказва своята юридическа компетентност и остроумие, отказвайки всеки потребител да се допита до квалифицирани юристи в този сайт - в случая Вие.
Разбира се, ако все пак всезнайкото му трябват 10 лв. за това, което каза... нека да ми прати банковата си сметка, няма нищо против да му преведа пари. Уважам труда му, но някак си е смешно да си прахосал толкова години са за да остроумничи.
Още един път благодаря и се надявам да не се съм засегнал лицата, които се отзоваха на моето запитване.
- bennito
- Младши потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|