начало

При прехвърляне на имот с цел обезпечаване на заем ползват ли се следващите му купувачи от правилото на чл. 17, ал. 2 ЗЗД При прехвърляне на имот с цел обезпечаване на заем ползват ли се следващите му купувачи от правилото на чл. 17, ал. 2 ЗЗД

Канализация минаваща през чужд имот

Казуси за недвижими имоти

Канализация минаваща през чужд имот

Мнениеот flyhouse » 05 Юли 2008, 18:01

Здравейте, имам едно запитване, преди да съм решил да се консултирам с адвоката ми(а и не искам да го безпокоя през уикенда).
Ситуацията е следната:
Имам къща, чиято канализация минава през двора на един съсед и се включва в общата канализация, която е на пътя отдолу. Съседа ми си раздели на две мястото(преди това той беше дал устно одобрение тръбата ми да минава от там) и новия собственик(на мястото през което минава тръбата) обеща, че няма да я пипа. Самата тръба минава на границата между неговия и съседния имот и така надолу до пътя. Днес обаче, новия собственик реши да викне багер и да почнат изкопни работи и ми разбиха канализацията минаваща през неговото място и я запуши там където е границата на двата ни имота.
В случая действията му могат ли да се категоризират като самоуправство, и мога ли аз да предприема някакви действия спрямо него?
Самата тръба е незаконна, както и цялата канализация на населеното място(това ми го потвърди кмета след като говорих с него).
Какво мога да направя от тук нататък?

Благодаря предварително за отговорите :)
flyhouse
Младши потребител

Re: Канализация минаваща през чужд имот

Мнениеот TheOldMan » 05 Юли 2008, 18:58

flyhouse написа:Самата тръба е незаконна, както и цялата канализация на населеното място(това ми го потвърди кмета след като говорих с него).

Поне моето мнение е, че няма как да търсите законово решение на случая с незакона канализация....
Всичко, което е можело да направите, е вече в миналото. Например да подпишете някаква нотариално заверена хартийка, че съседа е съгласен през имота му да минава вашата канализация. Можело е да направите някакви опити да узаконите канализацията (много съмнително). Можело е да инвестирате пари в изграждането на изгребна яма или пречиствателно съоръжение. И т.н.
А какво да правите сега - и идея си нямам. Случката е доста неприятна, но за съжаление, не мога да се сетя за някакъв начин за излизане от нея. Може пък някой юрист да подскаже....
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот flyhouse » 05 Юли 2008, 19:10

Най-абсурдното е, че самият кмет ми каза, че няма нито една законна канализация в цялото селище, което от 2-3 години се води квартал на София :lol: Той самия призна, че неговата мръсна вода директно изтича в реката...
В случая дали ще мога да се позова на текстовете от ЗУТ, по-специално чл. 193?
flyhouse
Младши потребител

Мнениеот georgi07 » 07 Юли 2008, 16:07

flyhouse написа:Най-абсурдното е, че самият кмет ми каза, че няма нито една законна канализация в цялото селище, което от 2-3 години се води квартал на София :lol: Той самия призна, че неговата мръсна вода директно изтича в реката...
В случая дали ще мога да се позова на текстовете от ЗУТ, по-специално чл. 193?

При положение, че канализацията е незаконна, нищо не може да се направи по ЗУТ.Още повече, че и сградното ви отклонение /от улучната канализация до къщата/ също е незаконно.
Може да го стреснете и да пишете до прокуратурата за самоуправство. Ще се разпореди проверка и нататък...каквото стане.
georgi07
Потребител

Мнениеот flyhouse » 07 Юли 2008, 17:38

Точно така и направих, да видиме сега прокурора какво ще каже...
flyhouse
Младши потребител

Мнениеот konett » 17 Юли 2008, 13:17

Много неприятен факт наистина, ... а и с тази незаконна канализация ще ви е трудно да се преборите с бюрокрацията. Предполагам на всички ще е интересно да видим какво ще се случи с проверката на прокурора.
Защо не поговорите с други съседи те да ви позволят преминаване на тръбата. Това единствен изход ли е към канализацията. Аз имах подобен случай, при който проблема се реши точно така - други съседи дадоха разрешение.
konett
Нов потребител

Назад към Имотни казуси