Много моля за помощ!!! Спешно ми е !!! Казусът ми е сложен..
Относно: Възстановяване от съда на незаконно уволнен учител.
Директорът на ПГ по лека промишленост – гр. Добрич със Заповед № 50/01.11.2007 г. прекратява трудово правоотношение с учител на основание чл. 328 ал. 1 т. 10 от КТ.
§5 ал1 от ПЗР на КСО предвижда по-ранно пенсиониране на учителите з години преди общата пенсионна възраст, посочена в чл.68 от КСО.
Работодателят счете, че след като учителят отговаря на условията за пенсиониране по условията на учителския пенсионен фонд,има пълно право да го пенсионира, като за това не се изисква личното желание за пенсиониране на лицето по §5 ал.1 от ПЗР на КСО.
На лицето са изплатени 6 БРЗ по чл. 222 ал.3 от КТ , 1 БРЗ по чл.220 ал.1 от КТ и обезщетение по чл.224 от КТ.
Уволненият учител се възползва от правото си на по-ранно пенсиониране и подава заявление в НОИ за пенсия по условията на §5 ал.1 от ПЗР на КСО.
На 04.12.2007 г уволнения учител завежда дело като предявява обективно съединени искове, а именно:
- иск на основание чл.344 ал1 т.1 от КТ за отмяна като незаконосъобразна Заповед 50/ 01.11.207 на Директора на ПГЛП- Добрич издадена на основание чл. 328 ал.1 т.10 от КТ.
- иск на основание чл.344 ал.1 т. 2 от КТ за възстановяване на заеманата преди уволнението длъжност”учител”.
- иск по чл.344 ал.1 т.3 във връзка с чл.225 ал1 т.1 от КТ за заплащане на обезщетение за оставане без работа заедно със законната лихва.
Добричкият районен съд с РЕШЕНИЕ №257-259/23.05.2008 Г
ОТМЕНЯ като незаконосъобразна Заповед № 50/01.11.2007 г. на Директора на ПГЛП-Добрич , с която учителката е освободена по чл. 328 ал.1 т.10 от КТ.
възстановява лицето на длъжност”учител” в ПГЛП.
ОСЪЖДА ПГЛП да заплати 2146.49 лв.сума, представляваща обезщетение по чл .225 ал.1 от КТ за оставане без работа за периода от 01.11.2007 г до 21.12.2007 г и от 05.03.2008 г до 30.04.2008 г , ведно със законната лихва върху главницата.
ВЪПРОСИТЕ ПО КАЗУСА СА СЛЕДНИТЕ:
1. След като лицето не е предявило иск по чл.344 ал.1 т.4 от КТ за промяна на вписаното в трудовата книжка уволнение /чл.328 ал.1 т. 10 от КТ/ следва ли то да бъде поправено на основание чл.346 ал1 от КТ. Какво точно трябва да се поправи в трудовата книжка, след като съдът отменя заповедта за пенсиониране като незаконосъобразна, а в същото време лицето се възползва от основанието на заповедта, пенсионира се и вече получава пенсия по условията на УПФ.
2. Следва ли да се прихванат от дължимите обезщетения по чл.225 от КТ, получените от лицето обезщетения по чл.220 ал.1 от КТ и чл.222 ал. 3 от КТ, или трябва задължително да бъде заведен иск пред съда от работодателя.
3. Полага ли се платен годишен отпуск на лицето за периода, през който е останало без работа поради незаконно уволнение, при положение, че лицето вече се е пенсионирало от 01.11. 2007 год.
4. Следва ли, след като съдът отменя уволнението като незаконно, а лицето се е възползвало преди това от основанието на заповедта и се е пенсионирало получената пенсия и обезщетение по чл. 222 ал. 3 от КТ да бъдат възстановени от лицето.[/size]
- Дата и час: 29 Ное 2024, 01:47 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Възстановяване на незаконно уволнен работник
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
На преподавателя си-най-вероятно асистент, който е поставил въпросите, задължително напомнете, че за да му отговорите е необходимо да покаже протоколите от съдебните заседания по делото, а също и съдебното решение/мотивите, а не да се ограничава само с цитати от диспозитива/.
И да се бещше постарал да постави други въпроси във връзка с възстановяване на изплатени обезщетения, а не тези които се въртят с години и са отдавна изяснени.
И да се бещше постарал да постави други въпроси във връзка с възстановяване на изплатени обезщетения, а не тези които се въртят с години и са отдавна изяснени.
- dask
- Потребител
Имам подобен казус!!!
Здравей,
Имам подобен казус, може ли да препоръчате адвокат които да се заеме със случая?
Поздрави,
Имам подобен казус, може ли да препоръчате адвокат които да се заеме със случая?
Поздрави,
- nike2cortex
- Нов потребител
Re: Имам подобен казус!!!
nike2cortex написа:Здравей,
Поздрави,
Здавеейте,
В случай, че посочите от кой грда сте може да Ви препоръчаме колега.
УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
- monteskio
- Активен потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|