начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Чл. 328 ал. 1 т.2 и 3 КТ

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Чл. 328 ал. 1 т.2 и 3 КТ

Мнениеот renka_82 » 03 Юли 2008, 10:57

Колеги, много ще съм Ви благодарна, ако някой от вас, който се занимава с трудово право и по-специално в сверата на образованието ми пише. Става въпрос за съкращение на горното основание.

п.с. Ако модератора прецени, че темата не е за тук, моля да я премести в съотвения отдел.
renka_82
Потребител

Мнениеот nat » 04 Юли 2008, 09:32

Кое е конкретното основание за прекратяване на трудовия договор - в поста си сочите три такива без да поставяте конкретно питане или казус. Между другото в трудовото право за едностранното прекратяване на трудовото правоотношение обикновено се използва терминът уволнение.
Това може да се приеме като индиция, че Вие не сте колега на юристите - участници във форума.
Повече информация за начина на прекартяване на трудовите правоотношения можете са намерите в Коментара на КТ, учебника по трудово право на проф. Мръчков и самия кодекс. И трите посочени източника са написани на достъпен за широката аудитория език. Ако сте представител на работодателя, можете да се обрънете за консултация към РИО или Инспекцията по труда, а ако сте работничка или служителка, търсеща консултация за защита на своите законни права, - към синдикалните организации, Инспекцията по труда или адвокат.
nat
Потребител

Мнениеот sunrise » 04 Юли 2008, 10:30

Какво да Ви пишат колегите?Казус не поставяте, а да пишем теоритични постановки нито имаме време , нито желание. Затова са учебниците.
Питайте конкретно и може някой да отговори, въпреки,че аз не съм много склонна да давам съвети на работодатели или представляващите ги. За целта има специални служители , викат им юрисконсулти.
А ако наистина сте колега и имате интересен казус или се нуждаете от помощ , ще помислим. А дали сте такъв-По въпросите ще Ви познаем. :wink:
sunrise
Активен потребител

Мнениеот renka_82 » 05 Юли 2008, 10:26

nat написа:Кое е конкретното основание за прекратяване на трудовия договор - в поста си сочите три такива без да поставяте конкретно питане или казус. Между другото в трудовото право за едностранното прекратяване на трудовото правоотношение обикновено се използва терминът уволнение.
Това може да се приеме като индиция, че Вие не сте колега на юристите - участници във форума.
Повече информация за начина на прекартяване на трудовите правоотношения можете са намерите в Коментара на КТ, учебника по трудово право на проф. Мръчков и самия кодекс. И трите посочени източника са написани на достъпен за широката аудитория език. Ако сте представител на работодателя, можете да се обрънете за консултация към РИО или Инспекцията по труда, а ако сте работничка или служителка, търсеща консултация за защита на своите законни права, - към синдикалните организации, Инспекцията по труда или адвокат.

Така, колега напълно наясно съм с терминослогията в ТП. Това, че съм написала СЪКРАЩЕНИЕ идва от самото отнование, което е "съкращаване в щата" и "намаляне обема на работа", а иначе съм напълно наясно, че става въпрос за уволнение...
Казуса не съм го описала подробно, защото предположих, че който от колегите изяви желание да му обясня, ще ми пише на лични, за да му дам подробности...
renka_82
Потребител

Мнениеот renka_82 » 05 Юли 2008, 10:31

sunrise написа:Какво да Ви пишат колегите?Казус не поставяте, а да пишем теоритични постановки нито имаме време , нито желание. Затова са учебниците.
Питайте конкретно и може някой да отговори, въпреки,че аз не съм много склонна да давам съвети на работодатели или представляващите ги. За целта има специални служители , викат им юрисконсулти.
А ако наистина сте колега и имате интересен казус или се нуждаете от помощ , ще помислим. А дали сте такъв-По въпросите ще Ви познаем. :wink:

Колега напълно съм съгласна с това, че никой не иска да дава безплатни съвети. Аз за това и не поставих казуса тук и не зададох въпросите си. Исках ако някой от Вас се занимава с тази материя да се свърже с мен, за да му обясня ситуацията, не без възнаграждение съотвятно ;)
Благодаря, че ми изяснихте как се казват служителите. Била съм юисконсулт и съм много наясно как стоят нещата.
На никой не му е приятно да работи за без пари и само за слава, зная че е така, просто когато пуснах поста го бях пуснала с определена цел, но явно никой не ме е разбрал.
Благодаря Ви, че все пак сте ми отговорили!
renka_82
Потребител

Назад към Трудово право