начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

КТ, чл. 170: ОТПУСК ЗА ЯВЯВАНЕ НА ИЗПИТ

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

КТ, чл. 170: ОТПУСК ЗА ЯВЯВАНЕ НА ИЗПИТ

Мнениеот mechkata1976 » 02 Юли 2008, 18:05

KT:
Чл. 170. (1) Когато със съгласието на работодателя работникът или служителят кандидатства в училище, приемането в което става с изпит, работникът или служителят има право на платен отпуск, както следва:
1. при кандидатстване в средно училище - 6 работни дни;
2. при кандидатстване във висше училище или за докторантура - 12 работни дни.
(2) Когато съгласие на работодателя не е дадено, работникът или служителят има право на неплатен отпуск в размерите по ал. 1, намалени наполовина, който се признава за трудов стаж.

Как трябва да поискам съгласието на работодателя? Или по-скоро друг вариант освен писмено дадено съгласие имам ли?
mechkata1976
Младши потребител

Мнениеот mechkata1976 » 02 Юли 2008, 18:14

Тъй като ползването на този вид отпуск е право на работника, независещо от волята на работодателя, каква трябва да е формата на изявлението на работника до работодателя - заявление, уведомление...?
Благодаря за съветите предварително!
mechkata1976
Младши потребител

Мнениеот mechkata1976 » 02 Юли 2008, 18:26

По пощата с препоръчано писмо с обратна разписка ли следва да се изпрати изявлението от работника до работодателя, в случай, че са в различни населени места?
mechkata1976
Младши потребител

Мнениеот mechkata1976 » 03 Юли 2008, 13:36

Явно никой не е правил това, или...
Просто ми е чудно как може да се предполага съгласието на работодателя, за да е платен отпускът?
mechkata1976
Младши потребител

Мнениеот nat » 04 Юли 2008, 09:16

Даването на съгласие на работодателя не се преполага. То трябва да бъде поискано и изразено писмено. Искането може да се направи и с подаването на молбата за разрешаване на платен отпуск за подготовка и явяване на приемен изпит. Ако след получаване на молбата работодателят мълчи, това не може да се приеме, че е на лице мълчаливо съгласие. Тъй като трудовото правоотношение е формално, т.е. за неговата действителност е необходима писмена форма на изявления, то и упражняването на всички права , в това число и правото на отпуск по чл.170 КТ, се оформя в писмена форма.
П.П. Някота преди многобройните изменения на КТ през 90-те за кандидатстване в задочна форма на обучение беше необходимо изричното писмено съгласие на работодателя за това.
Ако работодателят не е дал съгласието си писмено Вие можете да се възползвате от правото на неплатен отпуск по чл.170, ал.2 КТ.
nat
Потребител

Мнениеот mechkata1976 » 04 Юли 2008, 09:33

Много Ви благодаря за отговора! Така и смятам да направя - да заявя на работодателя, че ще ползвам отпуск по чл. 70 - ако той ми даде писмено съгласие за платен отпуск - ОК. Ако не - ползвам си неплатения, без да чакам някакво негово изявление, тъй като имам право да го ползвам и това не зависи от волята на работодателя. Дори смятам, че формата на изявлението ми до работодателя не следва да е "молба".
МНЕНИЕТО ВИ?
mechkata1976
Младши потребител

Назад към Трудово право