начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Относно платен годишен отпуск

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Относно платен годишен отпуск

Мнениеот vanikoleva » 30 Юни 2008, 15:53

Здравейте,
Искам да ви попитам, при постъпване на нова работа, имам ли право да ползвам ПГО още същия месец или трябва да имам определен трудов стаж на това работно място? Аз имам 1 година трудов стаж до момента, но ще си сменям работата. Разбрах че сегашният ми работодател трябва да ми изплати сумата за неизползвания отпуск. Поразрових се в КТ, но не намерих нищо относно смяната на работата и ПГО.

Моля ви, помогнете ми :roll:
vanikoleva
Нов потребител

относно ПГО

Мнениеот danailantonov » 01 Юли 2008, 12:18

постъпването на работа предполага ползването на ПГО, но не е най-доброто нещо което можеш да направиш..имаш право на ПГО и това е указано в трудовия договор, изключение правят случаите когато работника няма трудов стаж преди това, в този случай трябва работи 8 месеца, докато получи това право...
не те съветвам да се възползваш от това си право веднага, след като си постъпила на нова работа, защото коментара на работодателя в 80% от случаите е "...ти за да си почиваш ли дойде тук "По-добре си вземи болничен
danailantonov
Нов потребител

относно ПГО

Мнениеот danailantonov » 01 Юли 2008, 12:23

рр. Сегашния ти работодател е длъжен да ти изплати ГО, ако не си го ползвала, при напускането ти.. По добре си пусни молба за полването му сега, ако откаже да те пусне, работодателя трябва да ти го изплати..
danailantonov
Нов потребител

Мнениеот vanikoleva » 01 Юли 2008, 13:00

Благодаря ти Дани, много ценна информация ми даде ;)
vanikoleva
Нов потребител

отговор

Мнениеот monteskio » 01 Юли 2008, 13:26

Здравейте,

Колегата е напълно прав. В конкретния случай при новия работодател Вие ще имате право на ПГО пропорционално на отработеното при него време. Това е така, предвид обстоятелството, че Вие вече имате 8 месечен придобит трудов стаж. Неговото наличие се изисква еднократно, а не при всеки нов работодател.

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Назад към Трудово право