Живея в 2етажна къща, в съсобственост с друго семейство. Аз държа първия етаж, а другото семейство - втория. Преди месец, съседите решиха и преустроиха тавана в етаж, на който да се живее. Всичко това без наше съгласие като съсобственици, без никакви документи и разрешителни. /къщата не е поделена и имаме само нотариален акт за земята/
Не смятахме да им правим проблем за строежа, но по време на строителството отрязаха тръбите на парното, което е общо локално парно. По думите им - до есента щели да опашат с радиатори и новия етаж и за зимата да има отново парно. НО! Сега запяха друга песен - нямало да смогнат и да си направят инсталацията и да вземаме мерка да мне ръзнем зимата.
Ние сме с бебе и това хич не ме устройва. Питането ми е - има ли законен начин да ги накарам да оправят разваленото парно. Това са хора, с които не можеш да се разбереш с разговори и затова търся други начини.
Предварително ви благодаря!
- Дата и час: 30 Ное 2024, 05:42 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Отрязани тръби на парно в съсобствен имот
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Законов не знам, но за технически се сещам - резвате тръбите към 2-я етаж и ги заварявате, или слагате по една тапа. Като си оправят инсталацията, да си платят и за възстановяването й. Едва ли ще е толкова скъпа тази "ампутация".
Иначе може да разгледате закона за етажната собственост, мисля, че там е разгледан въпроса за общите инсталации. Но ако съседите нямат физическата или финансовата възможност да възстановят инсталацията до настъпване на отоплителния сезон, едва ли някакво съдебно разрешение на спора ще ви сгрее - и в прекия, и в преносния смисъл.
Все пак е препоръчително да потърсите специалист по отоплителни инсталации, който да даде конкретно предложение как точно може да се възстанови работоспособността на отоплението само за вашия имот с минимални интервенции. Също така не съм съвсем сигурен, дали котела на локалното парно ще е в състояние да осигури комфортна температура при включването на още един етаж, за което той не е бил изчислен при проектирането на инсталацията.
Иначе може да разгледате закона за етажната собственост, мисля, че там е разгледан въпроса за общите инсталации. Но ако съседите нямат физическата или финансовата възможност да възстановят инсталацията до настъпване на отоплителния сезон, едва ли някакво съдебно разрешение на спора ще ви сгрее - и в прекия, и в преносния смисъл.
Все пак е препоръчително да потърсите специалист по отоплителни инсталации, който да даде конкретно предложение как точно може да се възстанови работоспособността на отоплението само за вашия имот с минимални интервенции. Също така не съм съвсем сигурен, дали котела на локалното парно ще е в състояние да осигури комфортна температура при включването на още един етаж, за което той не е бил изчислен при проектирането на инсталацията.
- TheOldMan
- Активен потребител
Отоплителната инсталация е обща част и за разрушаването й съседите Ви носят наказателна отговорност.
- rama
- Потребител
poli_g написа:TheOldMan написа:........Иначе може да разгледате закона за етажната собственост, мисля, че там е разгледан въпроса за общите инсталации. ........
Бихте ли ме уведомили, кога влезе в сила?
Хахахахаха . На закона за собствеността вече така ли почнаха да му казват! .
Олд мен наистина ти е време да се оттеглиш от форума
- chosen_23
- Младши потребител
Благодаря ви! Ще помисля дали да не си спестя нервите и да се топлим на ток. Като цяло не ми се ще някой да потъпква правата ми, затова ви питах.
- spaceman
- Младши потребител
Добре, де, простете на лаика неправилната формулировка Точното име е "ПРАВИЛНИК за управлението, реда и надзора в етажната собственост". Има и закон, ама той още не е приет, затуй съм се оплел.
А по-точно в чл. 8 се казва
Силно се съмнявам да провеждате общо събрание (освен на маса със съответните мезета), а за документирани решения пък съм сигурен, че няма. Затуй или се опитайте да се поговорите със съседите, и ако те наистина нямат финансовата възможност да възстановят инсталацията, не мисля, че съдебните разноски по дело, заведено (и най-вероятно спечелено) от Вас, ще спомогнат за навременното възстановяване на инсталацията.
А ако искате да докарате съвместното съжителство до състояние да се виждате със съседите си само през оптиката на снайпер, може и да заведете делото Нямате си представа на какво са способни съседи, с които не се разбирате - подпикаването на вратата на апартамента/мазето е само началото Холивудските сценарии дават достатъчно идеи за "отмъщение"... Но избора си е ваш.
И да, съгласен съм, че правата са ви "потъпкани", закона е на ваша страна. но както казах - едва ли това ще ви стопли през зимата.
А по-точно в чл. 8 се казва
Чл. 8. (1) (Изм. - Изв., бр. 14 от 1957 г., ДВ, бр. 87 от 2002 г.) Всички поправки, подобрения и изменения в местата за общо ползване и по общите инсталации се извършват само по решение на общото събрание на етажната собственост.
Силно се съмнявам да провеждате общо събрание (освен на маса със съответните мезета), а за документирани решения пък съм сигурен, че няма. Затуй или се опитайте да се поговорите със съседите, и ако те наистина нямат финансовата възможност да възстановят инсталацията, не мисля, че съдебните разноски по дело, заведено (и най-вероятно спечелено) от Вас, ще спомогнат за навременното възстановяване на инсталацията.
А ако искате да докарате съвместното съжителство до състояние да се виждате със съседите си само през оптиката на снайпер, може и да заведете делото Нямате си представа на какво са способни съседи, с които не се разбирате - подпикаването на вратата на апартамента/мазето е само началото Холивудските сценарии дават достатъчно идеи за "отмъщение"... Но избора си е ваш.
И да, съгласен съм, че правата са ви "потъпкани", закона е на ваша страна. но както казах - едва ли това ще ви стопли през зимата.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|