начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Покупка на апартамент с неплатено парно.

Казуси за недвижими имоти

Покупка на апартамент с неплатено парно.

Мнениеот santonova » 23 Юни 2008, 14:37

Здравейте,
Ако имате време и желание, ще съм благодарна ако ми помогнете за следния въпрос:
Искам да купя жилище, което е с неплатено парно.
То се продава от наследници, а партидата е на името на починалия собственик.
В този случай, кой трябва да плати дължимата сума - аз като нов собственик или наследниците продавачи?

Предварително благодаря за отговора.
santonova
Нов потребител

Мнениеот portokal » 23 Юни 2008, 14:43

Наследниците продавачи.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот blossom » 23 Юни 2008, 14:45

не жилището е длъжника, а този, който е ползвал услугите на топлофикация. Прехвърлянето на жилището не прехвърля неговите задължения към купувача. Тъй като обаче ще трябва да смените титуляра на партидата, от Топлофикация ще искат да се заплатят старите задължения. Разберете се с наследниците да си изпълнят задълженията преди да купите
blossom
Потребител

Мнениеот sunrise » 23 Юни 2008, 14:45

Естествено ,че наследниците. Те са универсални правоприемници на починалия. Дори и обикновено , в нотариалния акт се посочва ,че са платени всички консумативни разходи към момента на прехвърляне на собствеността.
sunrise
Активен потребител

апартамент е неплатено парно

Мнениеот santonova » 23 Юни 2008, 15:13

Здравейте отново и благодаря за бързите и ясни отговори. Имам един последен въпрос. Тъй като собствениците настояват, че не желаят да плащат задължението, поради некоректността на топлофикация и надписани сметки. Продавачите ми предлагат партидата да остане на името на починалия бивш собственик. нарушение ли е от моя страна, ако не прехвърля партидата? Полага ли се глоба в такъв случай за мен или тях?
santonova
Нов потребител

Мнениеот blossom » 23 Юни 2008, 15:19

Ако не прехвърлите партидата, новите сметки ще продължават да са на името на старите собственици и от тях ще ги търсят. За да не ви спрат парното обаче - защото вие ще сте потърпевша, решете въпроса преди закупуване на жилището. Стреснете продавачите с написаното по-горе.
Последна промяна blossom на 24 Юни 2008, 08:52, променена общо 1 път
blossom
Потребител

Мнениеот ch3oh » 23 Юни 2008, 15:23

Не се съгласявайте. Най-добре платете парното и искайте намаляне на цената на сделката. След това прехвърлете партидата в топлофикация на Ваше име. Откъде сте сигурна, че действително има надписани сметки?
ch3oh
Активен потребител

Мнениеот santonova » 23 Юни 2008, 15:40

Продавачите са ми близки и знам за проблемите им с топлофикация, затова ми се искаше ако има възможност да им помогна, за да не плащат сумата. Обаче от всички съвети дотук, излиза че не е добра идея.
santonova
Нов потребител

Мнениеот ch3oh » 23 Юни 2008, 15:51

santonova, имайте предвид, че Топлофикация ще търси цената на потребената, но незаплатена топлинна енергия в даденото помещение. И ще я търси от собственика на имота - незевисимо кога е придобил собствеността.
ch3oh
Активен потребител

Мнениеот hr.stoyanoff » 23 Юни 2008, 16:30

колеги,
аз също изследвам проблема, но защо топлофикация, бтк или друга компания ще си търси вземанията от новите собственици. Тя има договор за услуги със старите, като при последваща продажба на имота защо той да се продава с тежестите по един облигационен договор. Тук виждам облигационно, а не вещно отношение.

не виждам само стойнова какво се опитв да помогне - на наследниците да вземат парите, а да не платят сметките си ли. Това наподобява съучастие в престъпление по наказателния кодекс
hr.stoyanoff
Младши потребител

Мнениеот Гост » 23 Юни 2008, 18:16

Общи условия на договорите между „Топлофикация София” АД и търговец за извършване на услугата дялово разпределение на топлинната енергия между потребителите в сграда – етажна собственост ( чл. 40)
http://www.toplofikaciasofia.bg/dokumenti
Гост

Назад към Имотни казуси