начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Имам въпрос относно неспазване срока на предизвестието

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Имам въпрос относно неспазване срока на предизвестието

Мнениеот hr_justice » 23 Юни 2008, 07:18

Казусът е следният. Подавам молба за напускане на 21.06.2008, но приключвам трудовите си взаимоотношения с работодателя на 31.06.2008. Запознах се с това, което пише в кодекса на труда относно неспазване на срока на предизвестието. Въпросът ми е дните за които дължа неустойка на работодателя за неспазване на срока на предизвестието календарни или работни са, защото в молбата ми за напускане са посочени само 20 дни, но не пише дали календарни или работни. Попитах отдел човешки ресурси, но и те не успяха да ми отговорят. Казаха ми, че на едно място се записвали като работни пък на друго като календарни. Кои са тези места, кои са институциите, които получават уведомление за това предсрочно прекратяване така и не разбрах и не успяхме да се доуточним с отдел "Човешки ресурси".
Благодаря за помощта!!!
hr_justice
Младши потребител

Re: Имам въпрос относно неспазване срока на предизвестието

Мнениеот Гост. » 23 Юни 2008, 07:28

hr_justice написа:Казусът е следният. Подавам молба за напускане на 21.06.2008, но приключвам трудовите си взаимоотношения с работодателя на 31.06.2008. Запознах се с това, което пише в кодекса на труда относно неспазване на срока на предизвестието. Въпросът ми е дните за които дължа неустойка на работодателя за неспазване на срока на предизвестието календарни или работни са, защото в молбата ми за напускане са посочени само 20 дни, но не пише дали календарни или работни. Попитах отдел човешки ресурси, но и те не успяха да ми отговорят. Казаха ми, че на едно място се записвали като работни пък на друго като календарни. Кои са тези места, кои са институциите, които получават уведомление за това предсрочно прекратяване така и не разбрах и не успяхме да се доуточним с отдел "Човешки ресурси".
Благодаря за помощта!!!

Добро утро и на Вас,
на първи въпрос- календарни са
по втория- уведомлението се изпраща в НАП / НОИ.
Работата е зле, след като и от отдел "Човешки ресурси" нямат готов отговор....
приятна седмица и на Вас.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 23 Юни 2008, 08:24

Добро утро и от мен.Аз имам малко по-различно становище от колегата.Дължите обезщетение за неспазения срок на предизвестието в размер на съответното брутното възнаграждение на работника или служителя.Следователно обезщетението има за цел да поправи вредите , който работодателят ще претърпи от загубата на работна сила през периода на предизвестието.Това означава , че обезщетението се определя на базата на броя на работните дни , в срока на предизвестието , който не е отработен!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот hr_justice » 23 Юни 2008, 08:38

REVOLUTION написа:Добро утро и от мен.Аз имам малко по-различно становище от колегата.Дължите обезщетение за неспазения срок на предизвестието в размер на съответното брутното възнаграждение на работника или служителя.Следователно обезщетението има за цел да поправи вредите , който работодателят ще претърпи от загубата на работна сила през периода на предизвестието.Това означава , че обезщетението се определя на базата на броя на работните дни , в срока на предизвестието , който не е отработен!

Да и според мен е така. Логиката ми е такава, че той претърпява загуби от това, че аз няма да работя, но само в работните дни. От това пък следва, че реално от 31.05.2006 до 20.06.2008 няма 20 работни дни за които да дължа това обезщетение, а са 15 работни дни. Ако са в действителност календарни тогава съм съгласен. Но вероятно пак като повечето закони и този е в полза на работодателя, а не на служителя или работника :cry: :? :cry: :cry: . Вярвам все някога и ние обикновените служители и работници да имаме повече права.
Успешна седмица!!!
Best regards,

Hristo Nikolov
hr_justice
Младши потребител

Мнениеот hr_justice » 23 Юни 2008, 08:41

Допуснал съм грешка, но едва ли е от значение... :o
Тя е следната на 21.06.2008 и на 31.06.2008 да се четат и разбират като на 21.05.2008 и на 31.05.2008.
Успешна и ползотворна седмица на всички!!!
Best regards,

Hristo Nikolov
hr_justice
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 23 Юни 2008, 10:40

Законът не е в полза на роботодателят, защото неспазеното предизвестие важи и за двете страни. Предизвестието е един календарен месец. Ако да речем , конкретния месец има 21 работни дни, брутното Ви месечно възнаграждение ще се раздели на броя на работните дни и ще се умножи по броя на тези ,които няма да отрамотите. Например /500:21/*16.Полученото ще е това ,което дължите на работодателя.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот hr_justice » 23 Юни 2008, 11:09

sunrise написа:Законът не е в полза на роботодателят, защото неспазеното предизвестие важи и за двете страни. Предизвестието е един календарен месец. Ако да речем , конкретния месец има 21 работни дни, брутното Ви месечно възнаграждение ще се раздели на броя на работните дни и ще се умножи по броя на тези ,които няма да отрамотите. Например /500:21/*16.Полученото ще е това ,което дължите на работодателя.

Благодаря много! В такъв случай сметката е вярна! Съгласен съм с това.
Имам обаче и друг въпрос, нормална практика ли е това работодателят да те задължава да подписваш молба че напускаш по чл. 326 ал. 1 от КТ, независимо от това, че не е по взаимно съгласие. При промяна на степента и вида на образованието не е ли длъжен работодателя да внесе необходимите корекции и ако не е направил това, как се процедира. Също така при промяна на образованието корекции също се нанасят от страна на работодателя, но за съжаление аз нямам въобще нанесени такива. Имам ли право да внеса иска в съда за некоректно попълнени документи, задържане на трудовата книжка при поискване от работодателя!!?!?!?!?!?!?
Best regards,

Hristo Nikolov
hr_justice
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 23 Юни 2008, 11:21

Чл.326,ал.1 неу касае напускане по взаимно съгласие. Ако Вие жеалете да напуснете с предизвестие, това е начина. Не веждам в случая проблем,може да не разбирам въпроса Ви.
Къде имате пред вид да нанесе промяната работодателя на образованието?
Можете да съдите работодателя за задържане на трудовата Ви книжка и да искате обезщетение за времето на задържането.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот hr_justice » 23 Юни 2008, 16:35

sunrise написа:Чл.326,ал.1 неу касае напускане по взаимно съгласие. Ако Вие жеалете да напуснете с предизвестие, това е начина. Не веждам в случая проблем,може да не разбирам въпроса Ви.
Къде имате пред вид да нанесе промяната работодателя на образованието?
Можете да съдите работодателя за задържане на трудовата Ви книжка и да искате обезщетение за времето на задържането.

Благодаря ще се възползвам от съвета!
За книжката става въпрос там където на трета страница пише Образование; отбелязано е със звездичка, а най-отдолу на страницат срещу звездичката е записано при промяна в степента корекцията се нанася от работодателя, но уви при мен и до ден днешен не е станало това записване....
Best regards,

Hristo Nikolov
hr_justice
Младши потребител

Назад към Трудово право