- Дата и час: 24 Ное 2024, 18:34 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Изпит за адвокатска колегия
|
|
Въпросът за АД беше колко процента от номиналната стойност на новоиздадените акции трябва да е внесена, за да може да се обяви увеличение на капитала (цитирам по памет разбира се):
а) 25%
б) 50%
в) достатъчно е новите акции да са записани
Samo 4e do kolkoto pomnia az vav vaprosa se imashe predvid kolko procenta ot parvona4alnia zapisan kapital triabva da e vnesen za da se reshi ili razreshi novo uveli4enie......zashtoto predstavete si 4e dori polovinata oshte ne e vnesen a se predpriema novo uveli4enie......zatova sam pisala 50 kolegi
а) 25%
б) 50%
Samo 4e do kolkoto pomnia az vav vaprosa se imashe predvid kolko procenta ot parvona4alnia zapisan kapital triabva da e vnesen za da se reshi ili razreshi novo uveli4enie......zashtoto predstavete si 4e dori polovinata oshte ne e vnesen a se predpriema novo uveli4enie......zatova sam pisala 50 kolegi
- maraia
- Младши потребител
Eliana28, за това съм сигурен, че е така, но си спомням на 100% че един от възможните отговори не беше обвиняем и защитник, а подсъдим и защитник. Разбирате ли? Въпроса е подвеждащ...абсолютно съм убеден че беше написано подсъдим, а фигурата на подсъдимия я няма още по време на досъдебното производство. Или те бяха допуснали грешка или са направили подвеждащ въпроса.
- barri
- Потребител
подсъдим и защитник бяха един от възможните отговори на въпроса със споразумението, където верния отговор мисля е прокурор и защитник......а за свидетеля няма как да е било подсъдим и защитник, макар че всичко е възможно.....
- maraia
- Младши потребител
maraia написа:Въпросът за АД беше колко процента от номиналната стойност на новоиздадените акции трябва да е внесена, за да може да се обяви увеличение на капитала (цитирам по памет разбира се):
а) 25%
б) 50%
За да се извърши увеличене на капитал е необходимо предвиденият в Устава да е внесен изцяло. Въпросът беше за вписването на увеличението в ТР.
- A.Pato
- Потребител
barri написа:Eliana28, за това съм сигурен, че е така, но си спомням на 100% че един от възможните отговори не беше обвиняем и защитник, а подсъдим и защитник. Разбирате ли? Въпроса е подвеждащ...абсолютно съм убеден че беше написано подсъдим, а фигурата на подсъдимия я няма още по време на досъдебното производство. Или те бяха допуснали грешка или са направили подвеждащ въпроса.
ami mislq 4e posledniqt otgovor be6e za obvinqemiq i negoviq za6titnik no ne sym kategori4na ina4e ot drugite poso4eni otgobvori ne vijdam koi 6te e veren
- Eliana_28
- Нов потребител
A.Pato написа:maraia написа:Въпросът за АД беше колко процента от номиналната стойност на новоиздадените акции трябва да е внесена, за да може да се обяви увеличение на капитала (цитирам по памет разбира се):
а) 25%
б) 50%
За да се извърши увеличене на капитал е необходимо предвиденият в Устава да е внесен изцяло. Въпросът беше за вписването на увеличението в ТР.
vyprosyt vyprosyt ? stava6e duma za vpisvane na uveli4enieto na kapitala na ad 4rez zapisvane na novi akcii - otgovoryt e 25 % kategori4no- 192a tz -
- Eliana_28
- Нов потребител
Колеги,съжалявам, ако настина съм допуснала текстова грешка,цитирайки отговора на въпроса за споразумението-естествено, че се подписва от защитника и от прокурора.В края на споразумението подсъдимият се подписва, че е съгласен делото да не се гледа по общия ред.(6) Споразумението се подписва от прокурора и защитника. Обвиняемият подписва споразумението, ако е съгласен с него, след като декларира, че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.
По въпроса за АД - отговорът е 25 % - чл.192а, т.2 ТЗ, аз това написах, но грешката, която направих за ООД, беше, че посочих 3/4, а верният отговор е - с единодушие- чл.137,ал.3,вр.ал.1,т.4 ТЗ.
Eliana_28 е права - призовават се обвиняемият и защитникът - ал.2) Органът на досъдебното производство осигурява явяването на свидетеля и възможност на обвиняемия и неговия защитник, ако има такъв, да участват при провеждането на разпита.
По отношение чл.14,ал.4 от ЗСПЗЗ материалното право,предмет на спора е (4) (Нова - ДВ, бр. 28 от 1992 г.) При спор за материално право заинтересуваните лица осъществяват правата си по съдебен ред.
т.е.към момента на внасянето на земите в ТКЗС, а не към момента на възстановяването, нито пък към момента на ваденето на... кои са неследниците- вече не си спомням третият възможен отговор.Естествено не си носех нито ЗУТ, нито ЗСПЗЗ, така че моя си е вината, че не си реших гражданския на 100 %.То пък да не съм бляла,а да съм си носел съответните закони...Това ми е урок за ноември.
Така или иначе моето предположение е ,че не съм си взела изпита, така че не чета за устния, а много разпускам в момента.Убедих се за себе си, че наистина имам знания, за да преодолея препятствието, поставено ми от законите в РБ, за вписване в Адвокатска колегия.Всичко останало е просто извън контекста- изгубено в превода...
По въпроса за АД - отговорът е 25 % - чл.192а, т.2 ТЗ, аз това написах, но грешката, която направих за ООД, беше, че посочих 3/4, а верният отговор е - с единодушие- чл.137,ал.3,вр.ал.1,т.4 ТЗ.
Eliana_28 е права - призовават се обвиняемият и защитникът - ал.2) Органът на досъдебното производство осигурява явяването на свидетеля и възможност на обвиняемия и неговия защитник, ако има такъв, да участват при провеждането на разпита.
По отношение чл.14,ал.4 от ЗСПЗЗ материалното право,предмет на спора е (4) (Нова - ДВ, бр. 28 от 1992 г.) При спор за материално право заинтересуваните лица осъществяват правата си по съдебен ред.
т.е.към момента на внасянето на земите в ТКЗС, а не към момента на възстановяването, нито пък към момента на ваденето на... кои са неследниците- вече не си спомням третият възможен отговор.Естествено не си носех нито ЗУТ, нито ЗСПЗЗ, така че моя си е вината, че не си реших гражданския на 100 %.То пък да не съм бляла,а да съм си носел съответните закони...Това ми е урок за ноември.
Така или иначе моето предположение е ,че не съм си взела изпита, така че не чета за устния, а много разпускам в момента.Убедих се за себе си, че наистина имам знания, за да преодолея препятствието, поставено ми от законите в РБ, за вписване в Адвокатска колегия.Всичко останало е просто извън контекста- изгубено в превода...
- eklekti4kata
- Потребител
Не знам що,ама тая тема за адвокатския изпит ми е интересна.Държах изпитите през юни 2006 год.
И още се чудя как съм минал метъра.....
Там на самия изпит случайно се запознах с една колежка и седнах до нея.Та теста ми беше на 50 % решен от колежката /която днес обаче е ....съдийка по вписванията/.
На казусите пак бях писал някакви свободни съчинения.Като се върнах помолих на другия ден действаща съдийка "да им хвърли едно око".И решението и беше много различно от това,което бях писал аз.
И бях отписал вече тоя изпит,ама след една седмица имаше изненада.После устния мина много леко - с по няколко думи на въпрос.Нищо странично не питаха.
Е,трябва да призная ,че казуси 2006 спрямо казуси 2008 са значително по-лесни.но понякога всичко си е до късмет.
Така,че късмет на всички.
И още се чудя как съм минал метъра.....
Там на самия изпит случайно се запознах с една колежка и седнах до нея.Та теста ми беше на 50 % решен от колежката /която днес обаче е ....съдийка по вписванията/.
На казусите пак бях писал някакви свободни съчинения.Като се върнах помолих на другия ден действаща съдийка "да им хвърли едно око".И решението и беше много различно от това,което бях писал аз.
И бях отписал вече тоя изпит,ама след една седмица имаше изненада.После устния мина много леко - с по няколко думи на въпрос.Нищо странично не питаха.
Е,трябва да призная ,че казуси 2006 спрямо казуси 2008 са значително по-лесни.но понякога всичко си е до късмет.
Така,че късмет на всички.
- sarbijanac
- Активен потребител
eklekti4kata написа:Колеги,съжалявам, ако настина съм допуснала текстова грешка,цитирайки отговора на въпроса за споразумението-естествено, че се подписва от защитника и от прокурора.В края на споразумението подсъдимият се подписва, че е съгласен делото да не се гледа по общия ред.(6) Споразумението се подписва от прокурора и защитника. Обвиняемият подписва споразумението, ако е съгласен с него, след като декларира, че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.
za ad otgovoryt e 3/4 malko po madolu v 4lena pi6e re6eniqta po to4ka 1 ,2 i 9citiram po pamet se vzemat s mnozinstvo 3/4 tam papadat i dopylnitelnite vnoski
- Eliana_28
- Нов потребител
колеги, кога ще излязат резултатите? на мен ми казаха, че в събота, на други са има казали - четвъртък, някой знае ли със сигурност?
- mishka_vn
- Младши потребител
Колега, @eklekti4kata, този член (14, ал4) от ЗСПЗЗ сигурна ли сте че има за предмет установяване на собствеността към момента на внасяне на земите в ТКЗС ?
А решението за допълнителни парични вноски е точно с мнозинство 3/4, не сте объркали, спокойно
Чл. 137.
(1) Общото събрание:
...
9. взема решение за допълнителни парични вноски.
...
(3) (Изм. - ДВ, бр. 103 от 1993 г., бр. 84 от 2000 г., доп., бр. 58 от 2003 г.) Решенията по ал. 1, т. 1, 2 и 9 се вземат с мнозинство повече от три четвърти от капитала, а решенията по т. 4 - с единодушие от всички съдружници, като в дружествения договор може да се предвиди по-голямо мнозинство. Изключваният съдружник не гласува и неговият дял се приспада от капитала при определяне на мнозинството. Останалите решения се вземат с мнозинство повече от 1/2 от капитала, доколкото не е предвидено друго в дружествения договор.
А решението за допълнителни парични вноски е точно с мнозинство 3/4, не сте объркали, спокойно
Чл. 137.
(1) Общото събрание:
...
9. взема решение за допълнителни парични вноски.
...
(3) (Изм. - ДВ, бр. 103 от 1993 г., бр. 84 от 2000 г., доп., бр. 58 от 2003 г.) Решенията по ал. 1, т. 1, 2 и 9 се вземат с мнозинство повече от три четвърти от капитала, а решенията по т. 4 - с единодушие от всички съдружници, като в дружествения договор може да се предвиди по-голямо мнозинство. Изключваният съдружник не гласува и неговият дял се приспада от капитала при определяне на мнозинството. Останалите решения се вземат с мнозинство повече от 1/2 от капитала, доколкото не е предвидено друго в дружествения договор.
- A.Pato
- Потребител
kogato si predavah listite gi popitah kvestorite koga da o4akvame rezultat, kazaha v 4etvartak v saita...taka 4e utre e deniat....
- maraia
- Младши потребител
kolegi sega zvaniah vav VAS i mi kazaha 4e niama rezultati da gi 4akame v "...petak v kasnia sletobiad...", toest leki4ko shte ostanat 4ak za ponedelnik moje bi
- maraia
- Младши потребител
Сигурна съм,че е към момента на внасянето в ТКЗС, но в момента не съм в кантората и нямам достъп до Сиелата.Обещавам да посоча практика. Моля колегите да пишат на български.това е едно от условията за участие в Лекс-а.Благодаря.
- eklekti4kata
- Потребител
Реш.911 2007 ВКС-"Спорът по чл. 14, ал. 4 ЗСПЗЗ съществува, когато две страни твърдят собственост спрямо един и същ имот към минал момент образуването на ТКЗС, и то във връзка с евентуалното му възстановяване. Спорът е допустим както когато има вече постановени решения на поземлената комисия, така и когато земите са заявени, но не са възстановени, тъй като поземлената комисия изчаква решението на съда. При досегашната съдебна практика се приемаше, че и при незаявени земи искът по чл. 14, ал. 4 ЗСПЗЗ е допустим, тъй като съществуваше безсрочната възможност чрез иск по чл. 11, ал. 2 ЗСПЗЗ да се стигне до възстановяване на имотите. Съгласно § 22 от ПЗР на ЗИД ЗСПЗЗ ДВ, бр. 13 от 2007 г. обаче срокът за предявяване на исковете по чл. 11, ал. 2 ЗСПЗЗ се ограничи до три месеца от влизането в сила на този закон т.е. до 13.05.2007 г.
В настоящия случай ответниците не са заявили за възстановяване земите, които са предмет на делото. Дори и да твърдят или да докажат, че преди образуване на ТКЗС тези земи са били на техния наследодател, няма процесуална възможност да поискат възстановяването им, тъй като срокът за предявяване на иск по чл. 11, ал. 2 ЗСПЗЗ е изтекъл. От друга страна, всичко, което са поискали, им е възстановено и не е предмет на производството по чл. 14, ал. 4 ЗСПЗЗ къде се намират възстановените им имоти. Искът по чл. 14, ал. 4 ЗСПЗЗ има смисъл само ако след произнасяне по него ще се реши на кой от двамата претенденти следва се възстанови земята. "То забравих, че има и интернет...
В настоящия случай ответниците не са заявили за възстановяване земите, които са предмет на делото. Дори и да твърдят или да докажат, че преди образуване на ТКЗС тези земи са били на техния наследодател, няма процесуална възможност да поискат възстановяването им, тъй като срокът за предявяване на иск по чл. 11, ал. 2 ЗСПЗЗ е изтекъл. От друга страна, всичко, което са поискали, им е възстановено и не е предмет на производството по чл. 14, ал. 4 ЗСПЗЗ къде се намират възстановените им имоти. Искът по чл. 14, ал. 4 ЗСПЗЗ има смисъл само ако след произнасяне по него ще се реши на кой от двамата претенденти следва се възстанови земята. "То забравих, че има и интернет...
- eklekti4kata
- Потребител
производството по чл. 14, ал. 4 ЗСПЗЗ къде се намират възстановените им имоти
Хм, как тълкувате това ? Не е ли към настоящия момент ?
Абе както и да е, явно съм го объркал И този въпрос
Хм, как тълкувате това ? Не е ли към настоящия момент ?
Абе както и да е, явно съм го объркал И този въпрос
- A.Pato
- Потребител
Решение № 293 от 28.III.1994 г. по гр. д. № 537/1993 г., IV г. о., докладчик Ж. Найденова
Съдебна практика на ВС на РБ по ЗСПЗЗ, "Фенея", 1995 г., стр. 177
чл. 14, ал. 4 ЗСПЗЗ ,
чл. 108 ,
чл. 109 ЗС ,
чл. 97, ал. 1 ГПК
Защита на правото на собственост по действащото право се осъществява с ревандикционен иск по чл. 108 ЗС, негаторен иск по чл. 109 от същия закон и установителен иск по чл. 97, ал. 1 ГПК в зависимост от характера на породения спор. Със ЗСПЗЗ се установява нов специфичен способ за защита, а именно искът по чл. 14, ал. 4, с който се установяват права на собственост към един минал момент - включването на земеделски земи в ТКЗС или ДЗС.------------------------
Съдебна практика на ВС на РБ по ЗСПЗЗ, "Фенея", 1995 г., стр. 177
чл. 14, ал. 4 ЗСПЗЗ ,
чл. 108 ,
чл. 109 ЗС ,
чл. 97, ал. 1 ГПК
Защита на правото на собственост по действащото право се осъществява с ревандикционен иск по чл. 108 ЗС, негаторен иск по чл. 109 от същия закон и установителен иск по чл. 97, ал. 1 ГПК в зависимост от характера на породения спор. Със ЗСПЗЗ се установява нов специфичен способ за защита, а именно искът по чл. 14, ал. 4, с който се установяват права на собственост към един минал момент - включването на земеделски земи в ТКЗС или ДЗС.------------------------
- ico_best
- Младши потребител
|
|