- Дата и час: 25 Ное 2024, 06:53 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Давност на иска за установяване на трудов стаж
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Давност на иска за установяване на трудов стаж
Колеги, тълкувайки чл. 358, ал. 2, т. 2, според вас откога започва да тече 3-годишната давност за иска за установяване на трудов стаж по чл. 357 КТ? Моля ви за мнения!
- nevena_kovacheva
- Младши потребител
Re: Давност на иска за установяване на трудов стаж
nevena_kovacheva написа:Колеги, тълкувайки чл. 358, ал. 2, т. 2, според вас откога започва да тече 3-годишната давност за иска за установяване на трудов стаж по чл. 357 КТ? Моля ви за мнения!
Не мисля ,че за този иск тече давност , за него има и специални разпоредби ,но си дал мн. малко инфо ,та сега съм на фаза сещай се.
Все пак като се замислиш , може като напусна местоработата си да заведа иска /но до сега такова не съм срещала / ,може да са унищожени книжата и това да стане чак като се стигне до пенсиониране . По начало иска се завежда срещу НОИ .
Потърсих практика -нищо не открих , не мисля ,че в случая ще тече няква давност , но това е лично мнение .
Вярно е ,че разпоредбите са стари ,но са действащи
УКАЗ за установяване на трудов стаж по съдебен ред
Обн., Изв, бр. 104 от 29.12.1961 г., изм., бр. 36 от 8.05.1979 г., бр. 21 от 17.03.1989
НАРЕДБА № 11 за реда и начина за установяване на трудов стаж, придобит от членове-кооператори в ТКЗС от 9 септември 1944 г. до 1 януари 1957 г.
НАРЕДБА за прилагане на Указа за установяване на трудов стаж по съдебен ред
Издадена от министъра на финансите, министъра на правосъдието и председателя на Централния съвет на профсъюзите, обн., ДВ, бр. 12 от 9.02.1962
колега ще ти пейсна една искова молба на лична
- donna
- Старши потребител
Човечецът е пресметнал, че има необходимия брой точки за пенсиониране, подал е заявление до НОИ за отпускане на пенсия, обаче от НОИ отказват, защото в трудовата му книжка не е редовно заверен трудов стаж от 5 месеца през 1975 г. При опита си да получи заветния печат в трудовата си книжка от предприятието, в което е работил, се натъква на следното- книжата, ведомостите не са унищожени, а липсва неговото име. Не може да се предяви иск срещу НОИ за установяване на трудов стаж по ГПК поради тази причина- от предприятието няма да издадат удостоверение, че ведомостите са унищожени/изгубени. Затова умувам по какъв начин и с какъв иск да се установи трудовото правоотношение.
- nevena_kovacheva
- Младши потребител
Donna, благодаря ти за исковата молба, но както казах в предния пост нямам удостоверение, че ведомостите са унищожени. Още миналата седмица подготвих исковата молба и приложенията и пратих клиента да му изкарат такова удостоверение, но нещата се оказаха по-сложни. Счетоводителката явно е правила някакви далавери и си е прибирала паричките в джоба, но, за съжаление, клиентът ми чак сега разбира.
Така че искът със сигурност ще е не срещу НОИ, а срещу работодателя.
- nevena_kovacheva
- Младши потребител
nevena_kovacheva написа:Donna, благодаря ти за исковата молба, но както казах в предния пост нямам удостоверение, че ведомостите са унищожени. Още миналата седмица подготвих исковата молба и приложенията и пратих клиента да му изкарат такова удостоверение, но нещата се оказаха по-сложни. Счетоводителката явно е правила някакви далавери и си е прибирала паричките в джоба, но, за съжаление, клиентът ми чак сега разбира.
Обжалвай разпореждането на НОИ за отказ от отпускане на пенсия , но пусни една жалба до ИТ ,те ще се заемат с една проверка и тогава ще се снабдиш с удостоверение или ще се разбере кво се е случвало .
Обжалването на разпореждането на ТП на НОИ за отказ от пенсия върви по реда на АПК и е жалба /отказа на пенсионния отдел се жали пред директора на ТП на НОИ ,а неговия отказ пред административен съд /
Няма го във ведомостите щото може да се е водил на една длъжност , пък да е работил на друга ...често срещано явление тогава . Нека ти издадт удостоверение ,че липсва във ведомостите . Като се обърнеш към ИТ то ще се разбере ...другото е ...на тоя човек пази ли му се досието ,ако му се пази ще се разбере.
Има и друго ,може да е сменяно име всичко може ...тоя човек сигурен ли е че е работил там , накрая да не се стигне до експертиза и накрая някакв др. документ нямате ли , то по онова време са били задължителни тр. договори ...но мн. пъти не са правени такива -личен пример майка ми , след неимоверен скандал изровиха някви прашасали ведомости от архива на общината и се намери - но цирка го играх 2г , не сме водили дело ,мина с един грандиозен скандал Не открих целия трудов стаж ,защото мишките изяли книжките
Някога преди много години работих в едно предприятие , бях искрено учудена ,че отчетника дето вършеше вс. работа беше на длъжност метач...,защото беше пенсионер мн. възрастен и нямаха щат
А 15 мадами ги водиха счетоводителки отчетнички и не зная още кво ,главното счети караше задочно средно образование ,абе цирк...
- donna
- Старши потребител
Искрено ти благодаря! Даде ми страшно ценни насоки, за които въобще не се бях сетила. Дано да се справя с казуса
- nevena_kovacheva
- Младши потребител
nevena_kovacheva написа:Искрено ти благодаря! Даде ми страшно ценни насоки, за които въобще не се бях сетила. Дано да се справя с казуса
УСПЕХ
- donna
- Старши потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|