начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

дисциплинарно уволнение?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

дисциплинарно уволнение?

Мнениеот toni68 » 13 Юни 2008, 10:35

поздравление за чудесния сайт!моля за съвет!на 29.04.08 започнах работа в МБАЛ-АД.договорът,който ми дадоха да подпиша е по чл.67 ал.1 т.1 и чл.70 ал.1 от КТ.никаде не е посочено колко е изп.срок,но пише,че е в полза на работодателя.не ми бе представено за подпис копие от регистрирания ТД в НОИ .това задължително ли е?на 26.05. поради това,че не можах да свикна с работата подадох молба за напускане и миказаха,че трябва да си изработя предизвестието,което е два месеца.след като си изработих месеца до край-31.05.повече не съм ходила на работа.на2.06.се върнах на старата си работа.до сега никой не ме е потърсил да ми връчи трудовата книжка и заповед за прекратяване на трудовия договор.още на 2.06.ходих да си я искам,но ми казаха,че имало процедура.колко време имат право да ми я задържат?казаха,че ще ме уволнят дисциплинарно и ако е така какво обезщетение ще ми искат?работила съм там от 29.04 до 31.05.предварително благодаря!
toni68
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 13 Юни 2008, 10:41

Разбира се ,че ще Ви уволнят дисциплинарно, след като самоволно сте престанали да ходите на работа. Елементарното ,което можехте да направите е да предложите да си платите предизвестието. По договора Ви два месеца ли е записано?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот toni68 » 13 Юни 2008, 11:14

да,записано е два месеца,но аз съм работила там само един месец.колко време могат да ми задържат тр.книжка?
toni68
Нов потребител

Мнениеот rosi_gb » 13 Юни 2008, 13:50

Какво писахте в молбата за напускане?
rosi_gb
Младши потребител

Мнениеот rosi_gb » 13 Юни 2008, 14:01

Ако нямате още връчена Заповед за дисциплинарно наказание, можете да потърсите съдействието на Инспекцията по труда, т.к. при прекратяване на трудовото правоотношение работодателят е длъжен да впише в трудовата книжка данните, свързани с прекратяването , и да я предаде НЕЗАБАВНО на работника или служителя/чл. 350, ал. 1 КТ/.

Като Вие ще дължите обезщетение на работодателя си в размер на брутното си трудово възнаграждение за срока на предизвестието, тоест за 2 месеца във Вашия случай.
rosi_gb
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 13 Юни 2008, 14:16

Не съм сигурна, че има неправомерно задържане на трудовата книжка , колега. Ако пише ,че от еди кога си подава предизвестие и спира да ходи на работа, откъде да знае работодателят ,че няма да си отработи предизвестието и да оформи книжката. И как да я оформи,като не е изтекло предизвестието, не му е платено обезщетение за неспазено предизвестие?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот toni68 » 14 Юни 2008, 11:53

благодаря за пояснението.вчера получих по пощата писмо с обратна разписка да се явя да дам писмени обяснения за това,че не ходя на работа.в понеделник ще ги представя.дано ме освободят вече!преди да напусна ми казаха,че обезщетението ще е заплатата ми,която съм изработила.мога ли да дам съгласието си да ми удържат заплатата по банков път и да не се занимаваме със съдилища?
toni68
Нов потребител

Мнениеот toni68 » 14 Юни 2008, 11:55

rosi_gb написа:Какво писахте в молбата за напускане?
в молбата писах,че желая да бъда освободена от 1.06.08.моля,бихте ли ми казали задължително ли е при започване на работа работодателят да предостави на работника за подпис копие от заверения тр.договор в НОИ.и ако е задължително това,че не съм подписвала не е ли основание за оспорването му?
toni68
Нов потребител

Мнениеот Tisho_Sv » 14 Юни 2008, 12:34

63 КТ: Работодателят е длъжен да предостави на работника преди постъпване на работа копие от завереното от НАП уведомление по 62/3 КТ и екземпляр от сключения ТД. Преди да му ги е предоставил, той няма право да допуска работника да започне изпълнение на трудовата си функция.
Tisho_Sv
Младши потребител

Назад към Трудово право