начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

съсобственост с лош човек

Казуси за недвижими имоти

съсобственост с лош човек

Мнениеот maiki » 12 Юни 2008, 19:37

Имаме парцел в центъра с 6 наследника,с 6 равни дяла.На парцела има малки изтърбушени вече къщички и какви ли не барачки.Всичко е полуразрушено.Петима от съсобствениците не живеем там /невъзможно е/ и искаме да строим.Някои от нас дори по принуда живеят под наем.Шестият обаче не го интересува нищо/освен ракийката/ и не желае да се строи.Устройва го да си живее там.Години на ред вече го увещаваме,"подкупваме",но резултат няма.Запънал се е и това е.Постройките са на 2 метра от тротоара навътре в парцела и неможем да ги обявим като опасни сгради.Бих го гръмнал,но ще посрамя децата си.Имам въпрос към Вас,като хора живеещи и знаещи законите в тази страна,КАК ДА СЕ ПРЕБОРИМ!Имаме ли някакъв шанс?
Пак повтарям:не искам безплатна правна консултация,а просто Вашето мнение.Предварително благодаря! :roll:
maiki
Нов потребител

Re: съсобственост с лош човек

Мнениеот d_d » 12 Юни 2008, 20:00

maiki написа:Имаме парцел в центъра..............
...............Пак повтарям:не искам безплатна правна консултация,а просто Вашето мнение. :roll:

:roll: :roll: :roll: :roll: :roll:
d_d
Потребител

Мнениеот maiki » 12 Юни 2008, 20:17

Моля за извинение,изтрил съм без да искам първия ред. :oops:
maiki
Нов потребител

Мнениеот Magnollia » 13 Юни 2008, 13:32

Имота не можете ли да го поделите?
Понякога истината може да ни избоде очите ....
Аватар
Magnollia
Потребител

Мнениеот 778899 » 13 Юни 2008, 13:42

:D :D :D щом не искате консултация, ето мнението ми-ПЪЛНО БЕЗОБРАЗИЕ- ШЕСТИЯТ ДА НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВА!!!!!!!! :D :D :D
Другото, което мога да Ви посъветвам е следното: Купете му казан в някое село и го направете казанджия....сам ще се премести! :D :D :D
Последна промяна 778899 на 13 Юни 2008, 13:47, променена общо 1 път
Аватар
778899
Активен потребител

Мнениеот stefka51 » 13 Юни 2008, 14:17

:? Истината е ,не само в плащането за консултация...
Най ми хареса съвета да му купят ракиен казан ....обаче ясно е ,че на човека ,готов дори на убийство ,заради невъзможността да ползува наследството си законно ,а и да го остави на своите деца-не му е до шега!
Ако имах готов съвет-бих го дала .Въпросът обаче стои и пред мен и пред много други българи.Тъй като ,закони всъщност ,има ,но те "се бият "помежду си и практически са "мъртви ".
Едно мога да кажа,че дори само ДВАМА да са сънаследниците ,закона ПАК Е БЕЗСИЛЕН.Особено ,ако единия(лошия) е вече в имота и го владее реално.
Чувала съм истории за изгонване ,но те са свързани с насилие и измама ,страх и отмъщение ...и накрая с брадви!?
Така ли ще е винаги в България!?
......................
Истината е ,че юристите , дори и да поемат случая съвсем професионално ,не ти обещават успех поне на 50% ....в рамките на 5-10 години съдебни дела....това е показано от подобна практика...
Остава някой да умре от собствена смърт ,за да се започне пак начисто ....делбата!
.......................
Бих искала някой да обори моята отчайваща теза :roll:
stefka51
Младши потребител

Мнениеот stefka51 » 13 Юни 2008, 14:27

Винаги се плаща :twisted:
Последна промяна stefka51 на 13 Юни 2008, 14:31, променена общо 1 път
Битието не определя ли съзнанието!?...Хайде ,де!
stefka51
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 13 Юни 2008, 14:30

Не са ни криви законите, когато не ни помагат да ги заобиколим.
Има си начин при липса на съгласие и невъзможност за поделяемост на имота, всеки може да поиска съдебна делба.Но рискувате да бъде продаден и да си разделите само парите.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот stefka51 » 13 Юни 2008, 14:37

Да ,може и да бъде продаден и всички наследници да загубят доста повече пари ,особено ако е чрез съда...но докато се стигне дотам ,трябва да се пребориш с този "Лошия",защото най-често се оказва ,че той няма къде да отиде ,тоест всички потърпевши си живеят някъде (даже и под наем) ,но на този- последния, това му е единствено жилище!?
Та ,какво правим тогава!? :wink:
stefka51
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 13 Юни 2008, 14:47

stefka51 написа:Да ,може и да бъде продаден и всички наследници да загубят доста повече пари ,особено ако е чрез съда...но докато се стигне дотам ,трябва да се пребориш с този "Лошия",защото най-често се оказва ,че той няма къде да отиде ,тоест всички потърпевши си живеят някъде (даже и под наем) ,но на този- последния, това му е единствено жилище!?
Та ,какво правим тогава!? :wink:

Ами просто, госпожо, си хващаме един сносен адвокат. Повярвайте ми , не е необходим да е виртуоз в правото за да се извърши делба на имота.
Така,че не мислете ,че сте ни хванали натясно с въпроса си.
Не мога да разбера защо трябва да се плюят законите, в повечето случаи без дори да са прочетени или пък толкова са разбрани, да се плюят адвокати ,съдии и всички , защото не ни харесват, а да не направиш елементарни усилия да защитиш правата си по законов ред.
И в интерес наистината и в този случай , има начин, ама за него госпожо , се учи шест години. И по-лесно става ,като платиш на някой дето вече го е научил да те светне. :wink:
sunrise
Активен потребител

Мнениеот stefka51 » 13 Юни 2008, 15:16

Да,прав сте ,"сънрайс" ,абсолютно,но аз имах предвид точно разговорите ми с адвокати ,на които съм възложила подобно дело.
И исках по някакъв начин да споделя своя опит с автора на тая тема .
Естествено ,не бих оспорила Вашата теза ,тъй като нямам юридическа подготовка. :lol: Надявам се ,разбирате ,че имам нещо против тромавата процедура ,а не нещо лично.
stefka51
Младши потребител

Мнениеот maiki » 13 Юни 2008, 18:45

SPAMMER,ти си болен човек!Жал ми е за теб!Не съм карал на сила "компетентен специалист"който не желае и "добър ден" да казва, без да му се заплати,да отговаря.В този форум пишат и споделят не само прависти,а и много хора минали вече и изстрадали пътя на определен казус.Това е форум за обмяна на мнения.И ако искаш да налагаш някакви свои правила,то открий си собствен такъв.А сега отивай да си пиеш хапченцата.Хайде,добро момче!! И да не забравя-купил съм ти "мерцедесче"от "Метро":lol:
maiki
Нов потребител

Мнениеот maiki » 13 Юни 2008, 19:09

Благодаря на пишещите по-горе.Проблемът ни не е от вчера и консултации със адвокат е правил всеки от нас петимата през всичките тези години.Пътека сме направили и в Общината.Затова питам и тук,дали имаме някакъв шанс
или трябва да чакаме Божията намеса.Делба е направена на жилищните сгради/всички сме с отделни нот.актове/,но парцела е малък и затова оставаме в съсобственост.А нежеланието на шестият е не защото това е единственото му жилище/строителите му предлагат веднага да му дадът готово,построено,по негов избор/ ,а защото по този начин се чувсва значим,чувства се фактор, от който всички останали сме зависими.Явно това го извисява в собствените му очи.И такива занемарени дворчета в София колкото искаш.А за нашите закони-или добро или нищо.Тук силата е в малцинството,а не в мнозинството.
Отново БЛАГОДАРЯ за споделеното от Вас! :cry:
maiki
Нов потребител

Re: съсобственост с лош човек

Мнениеот donna » 13 Юни 2008, 22:55

maiki написа:Имаме парцел в центъра с 6 наследника,с 6 равни дяла.На парцела има малки изтърбушени вече къщички и какви ли не барачки.Всичко е полуразрушено.Петима от съсобствениците не живеем там /невъзможно е/ и искаме да строим.Някои от нас дори по принуда живеят под наем.Шестият обаче не го интересува нищо/освен ракийката/ и не желае да се строи.Устройва го да си живее там.Години на ред вече го увещаваме,"подкупваме",но резултат няма.Запънал се е и това е.Постройките са на 2 метра от тротоара навътре в парцела и неможем да ги обявим като опасни сгради.Бих го гръмнал,но ще посрамя децата си.Имам въпрос към Вас,като хора живеещи и знаещи законите в тази страна,КАК ДА СЕ ПРЕБОРИМ!Имаме ли някакъв шанс?
Пак повтарям:не искам безплатна правна консултация,а просто Вашето мнение.Предварително благодаря! :roll:

Хм може да стане със съдебна делба...,но има и др. начин имота е в центъра на града съсобствен е само той живее там ,ами поискайте му писмено обецщетение за плзването му ,нажулете му едно добро обезщетение да го видим :wink: ...Съдете го за обезщетение , снабдеет се с ИЛ , после Изпълнително дело , възбрана ...Чл. 500. (1) ГПККогато изпълнението бъде насочено върху съсобствен имот за дълг на някой от съсобствениците, имотът се описва изцяло, но се продава само идеалната част на длъжника.-Никой няма да иска да купи съсобствен имот.
И тогава ще се стигне до Нова продан ,ако не са се явили наддавачи взискателят има право в едноседмичен срок от съобщението да поиска да се извърши нова продан. Новата продан се извършва по правилата за първата продан. Ако не са се явили наддавачи или не са били направени валидни наддавателни предложения, или ако купувачът не е внесъл цената и имотът не е бил възложен по реда на чл. 493, т. 2 , взискателят има право в едноседмичен срок от съобщението да поиска да се извърши нова продан. Новата продан се извършва по правилата за първата продан. Тя започва не по-рано от един месец от приключването на първата продан при начална цена, равна на 80 на сто от началната цена по първата продан.
Следващата стъпка е някой от вас като взискател да бъде обявен за купувач на имота,Така имота ще се изкупи от някой от вас :wink: и ще игнорирате тоя ваш роднина :twisted:
donna
Старши потребител

Мнениеот bebitor » 14 Юни 2008, 00:39

Аз пък, казано честно, два дни гледам тази тема и се питам кой е лошият???
Човекът може да има сантименти към бащиния си имот, като гледам досега май само той е полагал грижи и средства за запазването му и току виж си предявил и той претенциите по сметките! Че може и Вашите имоти да е опазил с действията си (водене на чужда работа без пълномощие и подобни) .Като се дръпне калема, може и повече от стойността на имотите ви да излязат... Знае ли човек!
Пък роднините всичките се уредили, пък взели, та се сетили , кога им е изгодно! Устройва го да живее там- ами просто е- не е алчен!
Кой ли е лошият???
maiki написа:Делба е направена на жилищните сгради/всички сме с отделни нот.актове/,но парцела е малък и затова оставаме в съсобственост.

Тъй, нещо с парцела, май има проблемче...
Жалко за човека, ако няма нет, та да го посъветвам какво да прави с такива "добрички роднини" като Вас :evil:
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот donna » 14 Юни 2008, 07:40

bebitor написа:Аз пък, казано честно, два дни гледам тази тема и се питам кой е лошият???
Човекът може да има сантименти към бащиния си имот, като гледам досега май само той е полагал грижи и средства за запазването му и току виж си предявил и той претенциите по сметките! Че може и Вашите имоти да е опазил с действията си (водене на чужда работа без пълномощие и подобни) .Като се дръпне калема, може и повече от стойността на имотите ви да излязат... Знае ли човек!
Пък роднините всичките се уредили, пък взели, та се сетили , кога им е изгодно! Устройва го да живее там- ами просто е- не е алчен!
Кой ли е лошият???
maiki написа:Делба е направена на жилищните сгради/всички сме с отделни нот.актове/,но парцела е малък и затова оставаме в съсобственост.

Тъй, нещо с парцела, май има проблемче...
Жалко за човека, ако няма нет, та да го посъветвам какво да прави с такива "добрички роднини" като Вас :evil:

Ако делбата на сградите е направена , нищо не можете да направите ,парцела сега съобствен /щото тоя си портиворечи /първоначално въпроса звучеше по различно.Единственият шанш е да се разберете ,но явно въпроса не е в ракията ,ако беше едва ли щеше да има делба на сградите .
Никакава делба ,никакво обезщетение за ползване ,нищо не можете да ползвате ,освен да се съгласите с неговите условия , никой няма да иска да живее в стра полупорутена сграда , тук има нещо друго :D

Признавам ,че от толкова спам не видях ,че питащия е написал в едно от мненията си че имало и делба на сградите :evil: , спамер 13 трябва да се гордее с простотията си ,както и че е осрал темите .
Виж аз съм против модериране , но при тоя явно трябва , а най-доброто ще е просто бан.
donna
Старши потребител

Мнениеот stefka51 » 14 Юни 2008, 16:49

:o Аз наистита съм изненадана от пламенните спорове тук. 8) Мисля,че "Майки" искаше просто да свери своите проблеми и техните решения или пък -липса на разумни решения с други хора ,потънали в подобно "блато".
Какъв е проблема на някои юристи във форума ,че се иска "безплатен съвет"!?Не разбирам ,нима тук стоят и дебнат за клиенти!?
А различните гледни точки също са важни-например ,човекът който се поставя на мястото на така наречения "лош човек".
Естествено е,че всеки има своя истина.Сантиментите също са една истина за много българи.Тази сантиментална част от българската правна култура ,доста зле се отразява на стотици наследствени имоти.
Никаква тайна не е ,че поради подобни сантиментални чувства (понякога лицемерни) невероятно по брой количество от къщи (архитектурни и исторически паметници ,включително!) и имоти са подхвърлени на разруха и безхаберие...Именно ,защото са "орташки имот",както го е казал народа...а "орташкото - огън го гори"...
И време е да станем по-отговорни към наследството си-говоря за националното си наследство.
А това ,че живеещият в даден съсобствен имот ,полага грижи и го пази от разруха-това също е относителна истина.По-често ,той просто само го "крепи " ,за да не му падне върху главата ,защото това е един вид мазохизъм-нито сам ще го оправи ,нито на другите ,ще го отстъпи...И защо да го укрепва тоя имот ,като никога не е сигурен ,че ще остане негов накрая!?....А това ,че не иска да се разреши проблема ,е точно чист мазохизъм ,според моето скромно мнение.
.................
Залагам на това ,че когато имам наследствен дял ,въпрос на мое собствено себеуважение е да го взема ,а след това вече е въпрос на лично мое решение дали ще го дам на своите наследници или ще го даря някому!
Уважавай себе си ,за да те уважават и другите!
Уважавам хората ,които с цената на много нерви и неудобства от финансово естество ,успяват да придобият и да разполагат със своето законно наследство и да го предадат на децата си!Защото нередки са случаите ,когато наследствата се "влачат " и делят чак от ІІ и ІІІ братовчеди...Вина за това ,често имат самите собственици ,които ,умирайки или просто остарявайки ,не могат да вземат адекватно решение кому да поверят своя дом или имот ...и по тоя начин оставят своите наследници в положението да се скарат за парче земя ,синор ,дувар...
Тежка балканска орисия. :x
stefka51
Младши потребител

Мнениеот maiki » 14 Юни 2008, 23:25

Донна,делбата е направена още от дядо ни.Решил е човека,че всяко от децата му трябва да има по две стаички.
Моля,да спрем до тук с темата.Благодаря на всички и най-вече на СПЕЦИАЛИСТИТЕ!
maiki :wink:
maiki
Нов потребител

Мнениеот Bai_Ganjo » 20 Юни 2008, 14:12

maiki написа:Благодаря на пишещите по-горе.Проблемът ни не е от вчера и консултации със адвокат е правил всеки от нас петимата през всичките тези години.Пътека сме направили и в Общината.Затова питам и тук,дали имаме някакъв шанс
или трябва да чакаме Божията намеса.Делба е направена на жилищните сгради/всички сме с отделни нот.актове/,но парцела е малък и затова оставаме в съсобственост.А нежеланието на шестият е не защото това е единственото му жилище/строителите му предлагат веднага да му дадът готово,построено,по негов избор/ ,а защото по този начин се чувсва значим,чувства се фактор, от който всички останали сме зависими.Явно това го извисява в собствените му очи.И такива занемарени дворчета в София колкото искаш.А за нашите закони-или добро или нищо.Тук силата е в малцинството,а не в мнозинството.
Отново БЛАГОДАРЯ за споделеното от Вас! :cry:

Разбирам Ви напълно, защото имам подобен проблем, но колкото и да не ви се иска - съдебна делба, а даже и публ. продан не е толкова страшна специално за вас - защо не е опасна и защо е даже препоръчителна ще ви разясни колегата адвокат.
Bai_Ganjo
Потребител

Назад към Имотни казуси