начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Ред за ползване на платен годишен отпуск.

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Ред за ползване на платен годишен отпуск.

Мнениеот martensa » 05 Юни 2008, 15:18

Здравейте, колеги, имам нужда от малко помощ по следния въпрос: В предприятие се водят специални книги, в които всеки служител, който по някакъв повод има нужда от напускане на работното място през работно време, се вписва и се подписва, като точно упоменава часовете, в които е отсъствал. Работодателят е издал заповед, сведена до знанието на служителите, с която нарежда, че часовете от лични излизания се натрупват и с получения резултат се намаляват дните за платен годишен отпуск. Дали може това вписване в книгите да се приеме за писмена молба от работника/служителя и съответно да е основание да му се пуска отпуск за периода толкова дни, колкото са му се натрупали. Доколкото ми е известно в доста фирми процедират по този начин, но доколко е законосъобразно почасово сумиране на отпуските.
Благодаря предварително.
martensa
Нов потребител

Мнениеот vili_spasova » 05 Юни 2008, 15:29

Здравейте!

За първи път чувам за такива книги-
Не си спомням и подобно отразяване да е регламентирано в КТ ?

Год. отпуск е уреден много точно в глава 8 отпуски и
Цитирам :
Раздел II

Ползуване на платения годишен отпуск

Начин на ползуване
Чл. 172. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., бр. 25 от 2001 г.) Платеният годишен отпуск се разрешава на работника или служителя наведнъж или на части, от които най-малко половината се ползва наведнъж през календарната година, за която се полага отпускът.
Ред за ползуване
Чл. 173. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Платеният годишен отпуск се ползува от работника или служителя с писмено разрешение от работодателя.
(2) (Нова - ДВ, бр. 26 от 1992 г.) На работниците и служителите, които изповядват вероизповедание, различно от източноправославното, работодателят е длъжен да разрешава по техен избор ползване на част от годишния платен отпуск или неплатен по чл. 160, ал. 1 за дните на съответните религиозни празници, но не повече от броя на дните за източноправославните религиозни празници по чл. 154 .

(3) (Нова - ДВ, бр. 26 от 1992 г.) Дните за религиозните празници на вероизповеданията, различни от източноправославното, се определят от Министерския съвет по предложение на официалното ръководство на съответното вероизповедание.

(4) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 26 от 1992 г., изм., бр. 100 от 1992 г., бр. 25 от 2001 г.) Работодателят има право да предостави платения годишен отпуск на работника или служителя и без негово съгласие по време на престой повече от 5 работни дни, при ползване на отпуска едновременно от всички работници и служители, както и в случаите, когато работникът или служителят след покана от работодателя не е поискал отпуска си до края на календарната година, за която се полага.

(5) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 26 от 1992 г., изм. и доп., бр. 100 от 1992 г., доп., бр. 25 от 2001 г.) Работникът или служителят използува платения си годишен отпуск до края на календарната година, за която се отнася. Работодателят е длъжен да разреши платения годишен отпуск на работника или служителя до края на съответната календарна година освен ако ползуването му е отложено по реда на чл. 176 . В този случай на работника или служителя се осигурява ползване на не по-малко от половината от полагащия му се за календарната година платен годишен отпуск.

Никъде не се споменава за наваляване на отпуска ! А е посочено право да се увеличава отпуска, както и категориите паб. и сл. които имат това право.
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Мнениеот martensa » 06 Юни 2008, 09:32

Да и аз прочетох няколко пъти разпоредбите в КТ и точно затова питам. Заповедта на работодателя за прихващане на тези часове от платения годишен отпуск е писмена, заведена по надлежен ред и затова се чудя дали може да мине за писмено разрешение по смисъла на 173, ал. 1, а саморъчното вписване на работниците с подпис в книгите дали може да се приеме за писмена молба? Аз по-скоро смятам, че не е законосъобразно да се прави това, понеже целта на ПГО е работниците да си почиват, за да са работоспособни, а с почасово ползване на отпуск това не може да стане. Все пак ще съм благодарен да чуя още мнения.
martensa
Нов потребител

Мнениеот chima » 06 Юни 2008, 15:28

Такива книги имаше по времето на соц...
Но не удържаха от отпуска, просто трябваше да се знае кой къде ходи
chima
Потребител

Мнениеот tania_gan » 08 Юни 2008, 15:11

" Аз по-скоро смятам, че не е законосъобразно да се прави това, понеже целта на ПГО е работниците да си почиват, за да са работоспособни, а с почасово ползване на отпуск това не може да стане. Все пак ще съм благодарен да чуя още мнения."

А зоконосъобразно ли е по време на работното време да се излиза и да се вършат лични дела?
tania_gan
Младши потребител

Мнениеот martensa » 10 Юни 2008, 09:35

Разбира се че не е. Тази система е била въведена преди време точно като един вид реверанс към служителите, защото на всеки се налага да отиде да си плати сметката за ток примерно. Почти всички осъзнават, че това си е жест от страна на работодателя, но има и такива, които не са съгласни да им се приспадат от отпуските. Просто са си нагли и смятат, че да излизат когато си искат в работно време е тяхно право. Само че е хубаво реда за ползване на отпуск да се спази и затова питам. Може ли работодателят да издаде заповед за ползване на платен годишен отпуск за определен брой дни, които са се натрупали, на основание тези вписвания.
martensa
Нов потребител

Мнениеот nubadeste » 10 Юни 2008, 16:42

Здравейте. Ако този отговор не за тази тема , моля да бъда извинен.
Накратко: училището , на което съм директор е в процедура по закриване , във тази връзка трябва да изплатя обезщететение за неизползван платен годишен отпуск. Оказа се , че КТД , който съм подписал , не е регистриран в инспекцията по труда.
Имам два въпроса , на първият мисля , че знам отговора , но въпреки това да попитам:
1. Полага ли им се опълнителен платен годишен отпуск по чл. 156а ?
2.Днес бях в инспекцията по труда и се оказа , че КТД при тях няма регистриран от м.март 2005г. / тогава започнах работа като директор/ , нито някакъв анекс към него , а колегите са ползвали допълнителен отпуск по 8 дни за 2006 и 2007 г. , в този случай как да постъпя ?
nubadeste
Нов потребител

Назад към Трудово право