начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Моля за консултация

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Моля за консултация

Мнениеот skylab357 » 05 Юни 2008, 18:35

Здравейте,
Бих искал да получа съвет как да постъпя. Ето и случая:
От месец март 2006 г. до месец септември 2007 г. работих във фирма "Копи-Център" ЕООД с управител Мая Йорданова Дякова. Договорът е с номер 1/6.03.2006 г. и според г-жа Дякова е регистриран в НОИ на 10.03.2006 г.(уведомление за регистрирането му аз не получих).През юли 2007 година научих, че не са ми внасяни осигуровките за стаж още от началото на започване на работа в "Копи-Център" ЕООД. За това представих уведомление на управителката на фирмата г-жа Дякова, че искам прекратяване на трудовия договор по чл.327 ал.2 за това че не ми е внасяла осигуровки. В уведомлението посочих и датата си на напускане - 31.08.2007 г. Уведомлението го връчих в началото на август. Същия ден тя даде съгласието си за моето напускане.На 31.08.2007 г. говорих с нея по телефона и тя ми каза , че ще се видим на 2.09.2007 г. Реших , че тогава ще ми даде заповедта за прекратяване на трудовия договор и трудовата книжка. Но не ми ги даде. Каза че не ми е изчислила стажа и че не и оставало време за това и че заради неплатените осигуровки "щяла да ме пусне в отпуска". От тогава все ми обещава да ми даде документите ми , но все още не съм ги получил. От известно време не отговаря на телефона, когато и звъня и е извън града. До момента на няколко пъти успях да се свържа с г-жа Дякова и дори веднъж се срещнах с нея, но така и не си получих трудовата книжка. Освен това сега тя твърди че нарочно съм и развалил една от машините и иска пари за нейния ремонт.
Подадох жалба в Инспекцията по труда на 25.10.2007 г., но до сега няма резултат.
Моля Ви, посъветвайте ме! Какво да правя по-нататък?
skylab357
Нов потребител

Мнениеот rosi_i » 06 Юни 2008, 15:43

Докато чакате ИТ да Ви отговори, изпратете на работодателя си и една нотариална покана да Ви оформят трудовата книжка съгласно изискванията на КТ и да Ви я предадат. Друг е въпросът дали разполагате с доказателство, че сте им я предали за вписване.

Заповед не е необходимо да чакате, тъй като сте прекратили едностранно трудовото правоотношение с Ваше изявление. Достатъчно е да направят вписване в трудовата Ви книжка - основание и дата на прекратяването, както и приключване на стажа с правоъгълен печат.
rosi_i
Потребител

Мнениеот skylab357 » 09 Юни 2008, 16:05

Вече отправих запитване към ИТ и чакам отговор. Колкото до нотариалната покана - да я изпратя, но къде? Г-жа Дякова (бившата ми работодателка) не живее в Шумен и не и знам настоящия адрес. А ако го пратя на адреса на фирмата, знам че няма кой да приеме писмото
skylab357
Нов потребител

Назад към Трудово право