начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Запазена част на сестра, при смърт на брат й

Казуси за недвижими имоти

Запазена част на сестра, при смърт на брат й

Мнениеот 06041970 » 06 Юни 2008, 13:47

Вуйчо ми почина преди 2 години.Собственик е на 1/3 от жилище; като другите 2/3 са на живата му съпруга. Синът му е починал, така че няма живи деца. Майка ми, като негова сестра има ли право на запазена част и на каква част? Имам и още един въпрос - майка ми страда от аутсхаймер и тежка деменция от 2 години и не е в състояние на взема сама решения. Какво трябва да направим с брат ми за да получим частта, която евентуално ни се полага?
Предварително благодаря за отговорите!
06041970
Нов потребител

Мнениеот portokal » 06 Юни 2008, 14:12

Синът на вуйчото е починал, това значи, че няма и внуци, предполагам?
Майка Ви няма право на запазена част, а на наследствен дял (различни неща са). Ако вуйчото не е направил завещание и ако бракът му с вуйната е продължил повече от 10 години, майка Ви има 1/3 от неговата 1/3, т.е. 1/9 от целия апартамент, а останалите 8/9 са на съпругата. Ако бракът е продължил по-малко от 10 години, майка Ви ще има 1/6 от целия апартамент.

Не е особено наложително да правите каквото и да било. Но ако майка Ви наистина не е в състояние да взема разумни решения, може да се наложи да бъде поставена под запрещение, за да може да и бъде назначен настойник, който да действа от нейно име. За всеки случай да кажа, понеже понякога хората явно го мислят за нещо друго: запрещението не е лудница, не е физическо ограничаване, то е даване на лицето (по съдебен ред) на статут, какъвто имат малолетните или непълнолетните - назначава им се след това настойник или съответно попечител.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот 06041970 » 06 Юни 2008, 14:41

Много съм благодарна за отговора!
Ами майка ми от 3 месеца е настанена в специализирано заведение за възрастни с деменция и не зная как ще бъде поставена под запрещение. Отделно да разбирам ли че или аз или брат ми ще й бъде настойник, защото сме в много лоши отношенията . Последните 9 години майка ми живя при мен и аз се грижих за нея, но независимо от това съм сигурна че той ще се пробва да й стане настойник и така ще бъда ощетена.
Зададох въпросът ми ,защото съпругата на вуйчо ми има намерение да продава апартамента.
06041970
Нов потребител

Назад към Имотни казуси