начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Магазин - общи части

Казуси за недвижими имоти

Магазин - общи части

Мнениеот Magnollia » 29 Май 2008, 13:08

Колеги, надявам се да ми дадете съвет. :)

Случаят е:
В една стара сграда (строена 30-те години на миналия век) има три магазина на партера. Над партера има три етажа с отделен вход. Собствениците на магазините претендират, че тавана, който е обща част на трите апартамента, е обща част и за тях.
Аз мисля, че магазините нямат право на обща част от тавана, защото входовете за магазините са различни от входа за апартаментите.
Може и аз да съм се объркала и затова Ви моля за мнение.

Лек и успешен ден.
:D :D :D
Понякога истината може да ни избоде очите ....
Аватар
Magnollia
Потребител

Мнениеот portokal » 29 Май 2008, 13:19

На мен ми се струва, че независимо от отделните входове в този случай сградата е една и затова етажната собственост е една - не е като блок с два входа, къщи близнаци и разни такива. И тогава общите части могат да бъдат общи само на някои собственици (чиито помещения обслужват) само ако е уговорено да бъде така, иначе ще са общи на всички.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот Magnollia » 29 Май 2008, 14:49

Истината е, че през годините различните етажи (апартаменти) са прехвърляни, като всеки е имал по една изба, а тавана е бил собственост само на последния етаж. В няколко поредни нот. акта за последния етаж е описан като собствен на апартамента и целия таван. Собствениците на всички етажи са съгласни и нямат спор за тавана, само трите собственика на магазините имат претенции.

Доста е объркано. Сградата е стара и аз се опитвам да видя всички възможни нот. актове, с които през годините са прехвърляни всички етажи.
Аватар
Magnollia
Потребител

Мнениеот inspectora » 29 Май 2008, 15:52

Дайте им по един пирон от подпорите на тавана - това им се полага ... "доброволна делба (нищо, че е УЖ обща част)" ;)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот Magnollia » 29 Май 2008, 18:33

Като ми приключи делото на тази инстанция ще ви кажа как са се развили нещата.
Аватар
Magnollia
Потребител

Мнениеот pepelanka » 30 Май 2008, 07:44

Magnollia написа:Истината е, че през годините различните етажи (апартаменти) са прехвърляни, като всеки е имал по една изба, а тавана е бил собственост само на последния етаж. В няколко поредни нот. акта за последния етаж е описан като собствен на апартамента и целия таван. Собствениците на всички етажи са съгласни и нямат спор за тавана, само трите собственика на магазините имат претенции.

Доста е объркано. Сградата е стара и аз се опитвам да видя всички възможни нот. актове, с които през годините са прехвърляни всички етажи.

Казусът ми е познат.В София ли е имота?Ако не е същият ще ви споделя скромния си опит! :lol:
Изображение
pepelanka
Младши потребител

Мнениеот forum » 30 Май 2008, 13:43

Мазета и тавани НЕ СА общи части на сградата. Те се наричат стопанска площ /също и машинно, абонатна и др./, която дори не би трябвало да не се включва и в застроената площ на сградата.
Мазетата и таваните са т.н. складови помещения, придаващи се към всеки един апартамент по нотариален акт, и не могат да се продават отделно.
Общи части са коридори, стълбища, фасада и самият покрив отгоре /не таванския етаж под покрива/. Тук изниква въпросът дали самият коридор, водещ към таваните, не е обща част, или целият тавански етаж заедно с коридора му, е на въпросният апартамент ?
forum
Младши потребител

Мнениеот portokal » 30 Май 2008, 13:47

Мазета и тавани НЕ СА общи части на сградата.

Псулютно никогаш?

При сгради, в които етажи или части от етажи принадлежат на различни собственици, общи на всички собственици са земята, върху която е построена сградата, дворът, основите, външните стени, вътрешните разделителни стени между отделните части, вътрешните носещи стени, колоните, трегерите, плочите, гредоредите, стълбите, площадките, покривите, стените между таванските и избените помещения на отделните собственици, комините, външните входни врати на сградата и вратите към общи тавански и избени помещения, главните линии на всички видове инсталации и централните им уредби, асансьорите, водосточните тръби, жилището на портиера и всичко друго, което по естеството си или по предназначение служи за общо ползуване.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот Magnollia » 30 Май 2008, 14:07

Уж и аз разсъждавам в тази насока, но не знам какво мисли СЪДЪТ :P

Последните няколко пъти (3 пъти) делото се отложи поради липса на състав. Сега ще го гледа дажурен съдия.

"Защо да е лесно, като може да е трудно!" 8)
Аватар
Magnollia
Потребител

Мнениеот Magnollia » 30 Май 2008, 14:13

pepelanka написа:
Magnollia написа:Истината е, че през годините различните етажи (апартаменти) са прехвърляни, като всеки е имал по една изба, а тавана е бил собственост само на последния етаж. В няколко поредни нот. акта за последния етаж е описан като собствен на апартамента и целия таван. Собствениците на всички етажи са съгласни и нямат спор за тавана, само трите собственика на магазините имат претенции.

Казусът ми е познат.В София ли е имота?Ако не е същият ще ви споделя скромния си опит! :lol:

Писах Ви на лични и се надявам да обменим мнения и да споделите вашия опит
:D :D :D
Аватар
Magnollia
Потребител

Мнениеот Magnollia » 03 Юни 2008, 13:32

Колеги, по казуса открих следното:
Собствениците на цялата къща са продали третия етаж заедно с целия таван, а купувача по-късно го е продал и той така - етаж + целия таван.
Аватар
Magnollia
Потребител

Назад към Имотни казуси