начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Работно време на учител

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Работно време на учител

Мнениеот nova_1 » 28 Май 2008, 16:32

Учител съм от доста години, но за първи път ми се случва следното:
повечето от часовете ми бяха в 12 клас и сега като завършиха ми останаха свободни дни. Директорът ни задължава в тези дни да сме в училище по 8 часа. Правилно ли е това? /Ние - учителите сме на годишен норматив часове./
Моля Ви за компетентен отговор.
Благодаря!
nova_1
Нов потребител

Re: Работно време на учител

Мнениеот inspectora » 28 Май 2008, 16:53

nova_1 написа:Учител съм от доста години, но за първи път ми се случва следното:
повечето от часовете ми бяха в 12 клас и сега като завършиха ми останаха свободни дни. Директорът ни задължава в тези дни да сме в училище по 8 часа. Правилно ли е това? /Ние - учителите сме на годишен норматив часове./
Моля Ви за компетентен отговор.
Благодаря!

Прав е директорът!
То по принцип учителят е длъжен и когато няма часове да е на работното си място - предполагам в тр. Ви договор не пише работно време Х учебни часа дневно/годишно, а пише 8-часов работен ден ;)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот rallka » 28 Май 2008, 17:22

Учителите са на 8 часов работен ден в този ден влиза нормата преподавателска работа, методическа дейност, възпитателна дейност, консултации с ученици и родители и ред други задължения и след като в трудовия договор е указано мястото, където ще изпълнявате задълженията си, т.е училището Вие сте длъжен да сте на работното си място щом сте на работа.
Вариантите да не ходите на работа са да си пуснете отпуск платен или неплатен, ако ви разреши директорът или да напуснете.
rallka
Младши потребител

Мнениеот katerinakuch » 29 Май 2008, 20:42

Отговорът на въпроса Ви се крие във Вашия трудов договор с работодателя. Там има клауза, регламентираща продължителността на работното Ви време.
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 30 Май 2008, 07:46

Ами аз не знам за какъв учител се представя питащата ... имам познати учители - останал съм с впечатление, че у тях изобщо не се "буди съмнение" за това, че са си на 8-часов работен ден ...
Не знам ... поне за учителите се предполага, че малко от малко са интелигентни хора ... нали те обучават децата ... :cry:
inspectora
Активен потребител

Мнениеот leela » 30 Май 2008, 08:40

nova_1
Няма никаква яснота отн. дневната продължителност на работното време на учителите. (в смисъл като присъствие в сградата на училището).
В последното издание на СПАРКС /СБОРНИК “НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ ЗА СРЕДНОТО БРАЗОВАНИЕ/ е включено следното писмо на МОН, в отговор на подобни питания
Изображение
Ще подписвате КТД скоро, крайно време е да поставите и изясните въпроса с работното ви време и работното ви място.

Успех!
leela
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 30 Май 2008, 16:27

leela написа:nova_1
Няма никаква яснота отн. дневната продължителност на работното време на учителите. (в смисъл като присъствие в сградата на училището).
В последното издание на СПАРКС /СБОРНИК “НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ ЗА СРЕДНОТО БРАЗОВАНИЕ/ е включено следното писмо на МОН, в отговор на подобни питания
Изображение
Ще подписвате КТД скоро, крайно време е да поставите и изясните въпроса с работното ви време и работното ви място.

Успех!

Дам ... само че там има едно изразче "когато нямат конкретни служебни задължения" ... но това НЕ ОЗНАЧАВА, че работното им време НЕ е 8 часа ;)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот hasplu » 31 Май 2008, 10:52

темата е заключена, поради ситематичен FLOOD на Самообявилия се, неуполномощен от никой говорител на форума!!!!!!!!
при желание за писане в нея, моля пишете ми на лични

hasplu
Аватар
hasplu
Потребител

Назад към Трудово право