начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

сакращение на майка с дете под 3 год.възраст

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

сакращение на майка с дете под 3 год.възраст

Мнениеот danielaa » 24 Май 2008, 23:25

Maika sum na dete pod 3 god.Rabotia kato u4itel,na postoianen trudov dogovor.Plateniat mi otpusk po mai4instvo svur6va na 31 dekemvri 2008g.poradi navur6vane na 3god.na deteto mi.Pri razgovor s direktorkata mi,tia kaza 4e ot 1 .01.2009g.niama da sum na rabota.Ima li pravo da me sukrati i da ne mi razre6i da si izpolzvam plateniat godi6en otpusk,koito za tova vreme e 150 dni?

Майка съм на дете под 3 год.Работя като учител,на постоянен трудов договор.Платеният ми отпуск по майчинство свършва на 31 декември 2008г.поради навършване на 3год.на детето ми.При разговор с директорката ми, тя каза че от 1 .01.2009г.няма да съм на работа.Има ли право да ме съкрати и да не ми разреши да си използвам платеният годишен отпуск,които за това време е 150 дни?

автоматична крилизация http://www.metodii.com/cgi-bin/convert.pro
авторът та темата се приканва за в бъдеще да пише на кирилица или при обективна невъзможност да ползва подобни кирилизатори. Последващо мнение на латиница ще бъде изтрито без оглед на съдържанието!
hasplu
danielaa
Нов потребител

Мнениеот rts » 26 Май 2008, 11:22

По принцип: след навършване на 3г.-възраст на детето, Директорката има право да прекрати трудови Ви договор без специално разрешение от Инспекцията по труда. Не е длъжна да Ви разреши ползване на неизползвания отпуск, но при прекратяването на договора е длъжна да начисли обезщетение за неизползвания отпуск. Ако не е спазила необходимото предизвестие (обикновено 1 месец), е длъжна да Ви начисли и обезщетение за неспазено предизвестие. Самото предизвестие за прекратяване на договора може да Ви бъде връчено и преди детето да е навършило 3 г.
rts
Активен потребител

Мнениеот nubadeste » 28 Май 2008, 19:32

Здравейте. Директор съм на училище , което е закрито със заповед на министъра с дата 25.04.2008г.
Имам колежка , която е в отпуск по майчнство.В заповедта е цитиран чл.328 , ал.1 , т.2 , този член важи ли и за нея.
Включвам се в дискусията направо ,защото ще трябва да пусна и предизвестие на колегите по всяка вероятност в първата деседневка на юни.
Предваритерно благодаря на всички. Всякакви мнения и коментари , ще ме улеснят , защото същото ме чака и мен , но след няколко месеца.
nubadeste
Нов потребител

Мнениеот rosi_gb » 13 Юни 2008, 14:20

За да съкратите Вашата колежка по чл. 328, ал. 1, т. 2 трябва да искате предварително разрешение от Инспекцията по труда - според чл. 333, ал. 1, т. 1 КТ /Закрила при уволнение/
rosi_gb
Младши потребител

Назад към Трудово право