- Дата и час: 25 Ное 2024, 07:38 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Предизвестие - срок
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
19 мнения
• Страница 1 от 1
Предизвестие - срок
Искам да попитам колегите, които се занимават с гражданско и по - скоро с трудово право за нещо което на мен ми е малко далечко. Значи работодател сключва трудов договор с лицето Х като договора е за сезонен труд и е сключен със срок от 6 месеца. Обаче какво виждам написано с дребен шрифт, че предизвестието което дължи работника или служителя за напускане на работата е 3 месеца, а работодателя не му дължи никакво предизвестие и може да го уволни по всяко време, защото работника или служителя бил със 6 месечен срок на изпитване. В общи линии е това, но просто няма да ми дадат повече договора да го видя или да го пусна тук, но ме интересуват следните две неща: 1. Това относно 3 месечното предизвестие го виждам вече на две-три места и ме интересува законно ли е? и 2. Доколкото си спомням срока на предизвестието трябваше да бъде еднакъв и за разботодателя и за работника или служителя и не може единия да се възползва от по - кратък, че възможно ли е да се уговори така този срок във вреда на другата?
- pdimitrow
- Потребител
Срокът на предизвестие е еднакъв и за двете страни - Чл.66, ал.1 т.6 КТ.
При срочно трудово правоотношение срокът действително е 3 месеца, но не повече от остатъка от срока на договора - Чл.326, ал.2 КТ.
В случая работодателят е въвел клауза за изпитване със срок в негова полза, през времетраенето на която има право едностранно да прекрати правоотношението без предизвестие на основание чл.71, ал.1 КТ.
Все пак прегледайте внимателно договора, ако имате възможност - изрично ли е записано, че срокът за изпитване се определя в полза на работодателя или не е уговорено нищо по този въпрос, а просто е използвано правното основание по чл.70. Ако се окаже, че липсва такава уговорка, и другата страна може да прекрати без предизвестие на същото основание.
При срочно трудово правоотношение срокът действително е 3 месеца, но не повече от остатъка от срока на договора - Чл.326, ал.2 КТ.
В случая работодателят е въвел клауза за изпитване със срок в негова полза, през времетраенето на която има право едностранно да прекрати правоотношението без предизвестие на основание чл.71, ал.1 КТ.
Все пак прегледайте внимателно договора, ако имате възможност - изрично ли е записано, че срокът за изпитване се определя в полза на работодателя или не е уговорено нищо по този въпрос, а просто е използвано правното основание по чл.70. Ако се окаже, че липсва такава уговорка, и другата страна може да прекрати без предизвестие на същото основание.
- rosi_i
- Потребител
Колежката ви е отговорила изчерпателно на поставения от вас въпрос. Само едно допълнение, че ако са минали повече от 3 месеца от сключването на трудовия договор, срока на предизвистието не е три месеца, а остатъка от срока на договора. Но тя много точно Ви съветва да видите дали изрично е уговорено в чия полза е уговорен срока за изпитване, щото ако не пише изрично, че е в полза на работодателя, то тогава той се счита за уговорен в полза на двете страни.
- kali75
- Потребител
Благодаря за отговорите, но точно този срок е уговорен само и единствено в полза на работодателя. Значи за срочните трудови договори т.е. ако са сключени за 6 месеца (само за летния,зимния сезон) предизвестието винаги е 3 месеца? Или аз нещо не съм разбрал, говоря разбира се за общия случай.
- pdimitrow
- Потребител
Колега, въпросът не представлява чак такава сложност, нито е дискусионен - сроковете на предизвестие са уредени в един единствен чл. на КТ - 326, просто го отворете. Посочила съм Ви за улеснение и останалите правни норми, имащи отношение към зададения въпрос.
Ако пък и след всички обяснения не сте разбрали, колкото и да не Ви е материя...все пак сте държали изпит?
Ако пък и след всички обяснения не сте разбрали, колкото и да не Ви е материя...все пак сте държали изпит?
- rosi_i
- Потребител
Благодаря за уточнението . Ако трябва да съм искрен трябваше да си го погледна сам, но мързела е голяма работа и ако може да е наготово. Съжалявам ако е прозвучало малко грубо и се извинявам, че продължих да нахалствам при положение, че вече ми бяхте отговорили. Пожелавам Ви много професионални успехи.
- pdimitrow
- Потребител
Добре де, аз нещо не разбирам - възможно ли е един трудов договор да бъде срочен и едновременно с това да има изпитателен срок? Ако обсъжданият договор е именно такъв, това според мен би противоречало на принципите на трудовото право и дискредитира идеята на чл.70.
- labarum
- Нов потребител
labarum написа:възможно ли е един трудов договор да бъде срочен и едновременно с това да има изпитателен срок
ДА (най-общо казано)
- inspectora
- Активен потребител
labarum написа:И как се обосновава един такъв договор?
Как да се обоснове ???
Може и толкова ... закона позволява ... няма да пиша тук такъв договор сега
- inspectora
- Активен потребител
pepelanka написа:labarum написа:И как се обосновава един такъв договор?
с чл.9 ЗЗД!
и не само
командира няма ли да се намеси
на човека не му стига отговора, ами иска и договор да види ... да пипне
- inspectora
- Активен потребител
Усещам, че май ме взехте на кудош ...
Не искам да видя такъв договор, защото ако се напъна и аз бих могъл да го направя. Въпросът е дали отговаря на принципите на трудовото право?
Не искам да видя такъв договор, защото ако се напъна и аз бих могъл да го направя. Въпросът е дали отговаря на принципите на трудовото право?
- labarum
- Нов потребител
Срочен договор със срок за изпитване не е забранен и нищо не дискредитира.
Срокът на окончателния договор ще е доста по-дълъг от срока за изпитване, нали така. Така че защо работодателят да не може да провери кого наема за цели три години, примерно. Или работникът - по същия начин.
Опааа... 6-месечно изпитване за 6-месечен срочен договор ще да е идиотщина, разбира се (и може би лека злоупотреба с нещо си там). Целта на изпитването е след него евентуално да останеш окончателно.
Срокът на окончателния договор ще е доста по-дълъг от срока за изпитване, нали така. Така че защо работодателят да не може да провери кого наема за цели три години, примерно. Или работникът - по същия начин.
Опааа... 6-месечно изпитване за 6-месечен срочен договор ще да е идиотщина, разбира се (и може би лека злоупотреба с нещо си там). Целта на изпитването е след него евентуално да останеш окончателно.
"Ребенком на чужбине плакал я, лишь гордое твое заслышав имя,
сегодня с поседевшей головой я слезы лью над болями твоими."
- brymm
- Потребител
brymm написа:Срокът на окончателния договор ще е доста по-дълъг от срока за изпитване, нали така. Така че защо работодателят да не може да провери кого наема за цели три години, примерно. Или работникът - по същия начин.
Благодаря ти за мнението, очаквах именно такава дискусия да стане.
Първото запитване по темата беше за "сезонна работа", договор за 6 месеца и срок на изпитване. Ако приемем, че срокът на изпитване е 3 месеца при 6 мес. срочен договор нещата изглеждат в общи линии ОК. Но тук идва и разминаването с идеята на чл.70, който цитираш и ти - след изтичане на изпитателния срок да останеш окончателно на работа. Т.е. договорът по чл.70 по природа си е безсрочен, освен ако някоя т страните не го прекрати през изпитателния срок.
Без да се мисля за философ на правото, считам, че един хибрид между срочен трудов договор и такъв със срок на изпитване противоречи на принципите на трудовото право и преполагам е унищожаем. Иначе по цитираният от някои тук чл.9 ЗЗД дава пълни права, но имаме специален закон, т.е. кодекс
- labarum
- Нов потребител
Не, не - окончателен не значи непременно безсрочен. Не е едно и също. Окончателен е договорът, който не е в срок за изпитване.
Целта на срока за изпитване е да се провери ставаш ли за работата.
Целта на срочния трудов договор е работодателите да наемат работник за не повече време, отколкото изобщо се очаква да им трябва работник (друг въпрос е за какво може да се използва срочният договор на практика, то затова са забранени и "верижните").
Например срочен за една, две или три години с изпитателен срок три или дори шест месеца, си е напълно ОК.
Срок до завръщане на отсъстващ и в същото време изпитателен срок също няма проблем.
Целта на срока за изпитване е да се провери ставаш ли за работата.
Целта на срочния трудов договор е работодателите да наемат работник за не повече време, отколкото изобщо се очаква да им трябва работник (друг въпрос е за какво може да се използва срочният договор на практика, то затова са забранени и "верижните").
Например срочен за една, две или три години с изпитателен срок три или дори шест месеца, си е напълно ОК.
Срок до завръщане на отсъстващ и в същото време изпитателен срок също няма проблем.
"Ребенком на чужбине плакал я, лишь гордое твое заслышав имя,
- brymm
- Потребител
Само да добавя нещо. До миналата година договори със срок за изпитване се сключваха на основание чл. 70 във връзка с чл. 67 или чл. 68. За да стане ясно в какъв договор ще се трансформира след изтичането на срока за изпитване. Законотворците обаче откриха, че са сгафили (дълга тема) и от тази година указанията са такива договори да се сключват по чл. 67 или чл. 68 във връзка с чл. 70.
- Balans
- Нов потребител
19 мнения
• Страница 1 от 1
|
|