- Дата и час: 30 Ное 2024, 05:28 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
АТЕЛИЕ И ПРАВО ДА ЖИВЕЕШ В НЕГО
|
|
16 мнения
• Страница 1 от 1
КОЛЕГИ, НАСКОРО ДАДОХ КАПАРО ЗА ЗАКУПУВАНЕ НА АТЕЛИЕ, НО ДНЕС НЕЩО МЕ НАКАРА ДА ЗВЪННА В ДНСК, ОТ КЪДЕТО МИ КАЗАХА, ЧЕ НЯМАМ ПРАВО ДА ЖИВЕЯ В НЕГО И АКО ГО НАПРАВЯ ЩЕЛИ ДА ИЗДАДАТ ЗАБРАНА ЗА ПОЛЗВАНЕ НА ИМОТА КАТО ЖИЛИЩЕН.. КАПАРОТО, КОЕТО ДАДОХ Е Т.НАР. СТОПИРАЩО КАПАРО САМО СРЕЩУ ЕДИН ПРИХОДЕН ОРДЕР НА ФИРМАТА.. СЕГА СЕ ЧУДЯ КАК ДА СИ ГО ВЪРНА.. НЕГО ИЗРИЧНО ПИШЕ КАПАРО ЗА АТЕЛИЕ...
- gbelutova
- Нов потребител
по темата
Може да се смени статута на ателието с апартамент но май е сложна работа. Аз също купих ателие и ще си живея е него наистина кой знае какво правя в имота си. Сега всички фирми продават в сградите си ателиета най вече под покривните пространства не мисля ,че единственната цел е да се ползват като ателиета.
- lexyto13
- Младши потребител
Ами разбира се, бе, кой ще те следи какво правиш в ателието; и всъщност къде е забранено да се спи, яде и т.н. в нежилищни имоти!
А иначе мисля, че не винаги може ателието да стане жилище. Жилищата трябва да имат складово помещение (мазе, таван или килер), каквото в ателието не винаги ще може да се направи.
А иначе мисля, че не винаги може ателието да стане жилище. Жилищата трябва да имат складово помещение (мазе, таван или килер), каквото в ателието не винаги ще може да се направи.
-
portokal - Старши потребител
Няма какво да се притесняваш 80 % от жилищните сгради нямат разрешение за ползване, тъй като процедурата е много скъпа и обременена. Купувай ателието освен ако не искаш да изгориш с капарото.
- pinkopanter
- Потребител
То половината апартаменти от новото строителство в Пловдив се водят "ателиета за индивидуална творческа дейност", щото така не им искат гараж или паркоместо и не им търсят складово помещение, ако площта е марка и не може да се обосоли такова в самия обект /както каза по-горе колегата/. Не съм чул, на някой да са му запечатали ателието, загдето живее в него. То творческата муза може да ти идва нощем или да не те напуска 24 часа в денонощието - и ти да си седиш в ателието и да "твориш"- кой и как ще ти държи сметка какво правиш вътре?
Не знам обаче, след приемането на сградата, как стои въпросът с плащането на данък- сгради, такса- смет и тока, дали няма да се водят като за нежилищен имот.
Ако ти трябва документ за какво точно Сте дали прите, направете се на "утрепана" и им искайте фактура, все едно че Ви трябва за доказване на разход, като в нея се запише "капаро за еди какво си".
Не знам обаче, след приемането на сградата, как стои въпросът с плащането на данък- сгради, такса- смет и тока, дали няма да се водят като за нежилищен имот.
Ако ти трябва документ за какво точно Сте дали прите, направете се на "утрепана" и им искайте фактура, все едно че Ви трябва за доказване на разход, като в нея се запише "капаро за еди какво си".
-
scribtor - Потребител
благодаря на всички.. аз все пак взех това ателие, което всъщност дори не е подпокривно, а просто има "неблагоприятно изложение", както се изразиха от фирмата строител и точно ДНСК ги е накарало да сменят статута на тези имоти от апартаменти в ателиета... (има и мазе даже към него!!) взимам го с идея за в бъдеще да променя този статут.. иначе относно данъците - ще ми е малко по-скъпо да, защото не се води жилищен имот.. ама нейсе де - докато го построят ще го измисля ...
БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ ЗА ВКЛЮЧВАНЕТО...!!!
- gbelutova
- Нов потребител
gbelutova написа:благодаря на всички.. аз все пак взех това ателие, което всъщност дори не е подпокривно, а просто има "неблагоприятно изложение", както се изразиха от фирмата строител и точно ДНСК ги е накарало да сменят статута на тези имоти от апартаменти в ателиета... (има и мазе даже към него!!) взимам го с идея за в бъдеще да променя този статут.. иначе относно данъците - ще ми е малко по-скъпо да, защото не се води жилищен имот.. ама нейсе де - докато го построят ще го измисля ...
Да напомня за тази тема! Друг сблъсквал ли се е с подобен проблем?
- arogans
- Нов потребител
ПРОИЗВОДНИ ВЪПРОСИ:
1.Адресна регистрация ?
/живущ на адрес........,.в конкретния случай-статут"Ателие",а не статут "Жилищно помещение"/
2.Лицето(според мен е пребиваващо в Ателие /офис.../) - физическо
има ли основание да се Жалва на компетентна институция/РИОКОЗ/
ЗА
обезпокояване от "ШУМ" след 22.00 ч ?
/статут"Жилищно помещение"; статут "Ателие"(Офис.....)/
http://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?p ... ht=#228660
1.Адресна регистрация ?
/живущ на адрес........,.в конкретния случай-статут"Ателие",а не статут "Жилищно помещение"/
2.Лицето(според мен е пребиваващо в Ателие /офис.../) - физическо
има ли основание да се Жалва на компетентна институция/РИОКОЗ/
ЗА
обезпокояване от "ШУМ" след 22.00 ч ?
/статут"Жилищно помещение"; статут "Ателие"(Офис.....)/
http://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?p ... ht=#228660
- sachi
- Младши потребител
Днес ходих до Общината и така за които им предстои деклариране на покупка на имот :
В случея, моят го купувам на груб строеж и се декларира само земята. След получаване на Акт 16 се подава коригираща декларация.
И наистина, някъде бях чела, че за ателие данъка е по-висок - да така е, защото ателието неможе да се води основно жилище и съответно не се ползва това облекчение от 50%.
В случея, моят го купувам на груб строеж и се декларира само земята. След получаване на Акт 16 се подава коригираща декларация.
И наистина, някъде бях чела, че за ателие данъка е по-висок - да така е, защото ателието неможе да се води основно жилище и съответно не се ползва това облекчение от 50%.
- arogans
- Нов потребител
advokat_nikolov
МнениеПуснато на: 19 Окт 2006 06:39 pm Заглавие:
Те пък откъде ще знаят какво ще правите в това ателие.Ако искате
и кокошки можете да гледате вътре.Няма как да разберат.Според мен
взимете си ателието и си го ползвайте както намерите за добре.
Леле - това не може да е изказване на адвокат и то в правен портал.
п.с. започва да ми става интересно в този форум.
- misterj
- Младши потребител
misterj написа:advokat_nikolov
МнениеПуснато на: 19 Окт 2006 06:39 pm Заглавие:
Те пък откъде ще знаят какво ще правите в това ателие.Ако искате
и кокошки можете да гледате вътре.Няма как да разберат.Според мен
взимете си ателието и си го ползвайте както намерите за добре.
Леле - това не може да е изказване на адвокат и то в правен портал.
п.с. започва да ми става интересно в този форум.
Той само се пише, че е адвокат
Още е студентче, което не е научило и А Б в правото ...
Така че спокойно ...
НЕ Е мнение на адвокат това ...
- inspectora
- Активен потребител
margo123 написа:Познавам хора, които живеят в студио за снимки, а други в офис.
И гараж, и в мазе и в таванско помещение, както и в ресторант /китайски/. Мдам, доста работа се отваря на ДНСК.
- Magnolia
- Потребител
Тук някои хора обичат да се изхвърлят.
Не знам дали е адвокат но николов е прав.
По-лошо е да ползаваш жилище за офис - тогава могат да те хванат- повече хора влизат, правиш някакви пари, хората ти завиждат - съседите, мебелите са като за офис.
Но основното е че от ДНСК и общината те хващат ако правиш ремонт - и пак трябва да те наклевети някой - че от офис правиш жилище или от жилище офис.
Тоест ако ползваш даден офис за жилище без да си бутал стени и др. ремонти по конструкцията или общите елементи на сградата - живей си на воля.
Не знам дали е адвокат но николов е прав.
По-лошо е да ползаваш жилище за офис - тогава могат да те хванат- повече хора влизат, правиш някакви пари, хората ти завиждат - съседите, мебелите са като за офис.
Но основното е че от ДНСК и общината те хващат ако правиш ремонт - и пак трябва да те наклевети някой - че от офис правиш жилище или от жилище офис.
Тоест ако ползваш даден офис за жилище без да си бутал стени и др. ремонти по конструкцията или общите елементи на сградата - живей си на воля.
- ttoncho
- Нов потребител
16 мнения
• Страница 1 от 1
|
|