начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Изкупуване на идеални части от съсобствен, неделим имот

Казуси за недвижими имоти

Изкупуване на идеални части от съсобствен, неделим имот

Мнениеот angelika » 22 Май 2008, 22:12

Здравейте колеги,

имам следният казус и бих желала да чуя и вашите мнения по въпроса!
На лице е земеделска земя, която след преминаване на новият околовръстен път е смалена до 800кв.м., собствениците са обещетени от държавата, решават да продадат терена и влизат в преговори с търговеца-наемател, който изявява желание да закупи земята.Има единодушие в решението за продажба от страна на продавачите - получават капаро от страна на купувача - пред свидетели- без писмен документ.Всичко хубаво до момента, в който притежател на 1\6 казва- йок - не продавам - и се започват безкрайните семейни разпри....всички други имат желание да продадат идеалните си части - с изключение на въпросната 1\6.Купувача от своя страна е съгласен да влезе в съсобственост и после да премине към съдебна делба.
Въпроса е - под каква форма да бъде извършена сделката, за да се избегне предложението за изкупуване на идеални части по ЗС и да бъде изповядана сделката.Дарението ми се струва доста рисковано, мисля за замяна, но не ми се нрави много...
:) Предварително благодаря!
angelika
Младши потребител

Re: Изкупуване на идеални части от съсобствен, неделим имот

Мнениеот Melly » 22 Май 2008, 23:39

angelika написа:Здравейте колеги,

На лице е земеделска земя, която след преминаване на новият околовръстен път е смалена до 800кв.м., собствениците са обещетени от държавата, решават да продадат терена и влизат в преговори с търговеца-наемател, който изявява желание да закупи земята.Има единодушие в решението за продажба от страна на продавачите - получават капаро от страна на купувача - пред свидетели- без писмен документ.Всичко хубаво до момента, в който притежател на 1\6 казва- йок - не продавам - и се започват безкрайните семейни разпри....всички други имат желание да продадат идеалните си части - с изключение на въпросната 1\6.Купувача от своя страна е съгласен да влезе в съсобственост и после да премине към съдебна делба.
Въпроса е - под каква форма да бъде извършена сделката, за да се избегне предложението за изкупуване на идеални части по ЗС и да бъде изповядана сделката.Дарението ми се струва доста рисковано, мисля за замяна, но не ми се нрави много...

Дайте разумен срок и предложете този с 1/6 ид.ч. за изкупи останалите 5/6 но на действителната цена. Ако не се яви в посочения ден и час при Нотариус, оформете с Протокол, и веднага след това продайте на Купувача. Не вярвам да може да извади една торба пари, но и да го направи - Вие сте постигнали целта си. Разбира се следва да върнете платеното от настоящия купувач капаро, независимо че няма документ - изисква го моралът.
Съвсем друго би било, ако имаше договор..., но в болшинството от случаите първо действаме, после питаме.

УСПЕХ!
Аватар
Melly
Старши потребител

Re: Изкупуване на идеални части от съсобствен, неделим имот

Мнениеот DEKAH » 23 Май 2008, 14:34

angelika написа:Здравейте колеги,

Дарете на купувача 1 кв.м. от земята. След това ще е съсобственик и можете спокойно да му продадете останалите идеални части.
След като изкупи 5/6 да си прави каквото иска - делба, предложения за изкупуване и т.н.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот punisher » 23 Май 2008, 14:55

Дарете на купувача 1 кв.м. от земята. След това ще е съсобственик и можете спокойно да му продадете останалите идеални части.

Това ми допада.И всичко си е съвсем съгласно закона :P
punisher
Потребител

Мнениеот angelika » 26 Май 2008, 08:28

Благодаря,
идеята е брилянтна, DEKAH!!! :D
angelika
Младши потребител

Назад към Имотни казуси