- Дата и час: 02 Дек 2024, 08:35 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Помощ взеха ми къщата
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Помощ взеха ми къщата
Аз съм германска гражданка имам къща с двор в София който съм закупила когато съм била български гражданин сега реших да го продам. Но се оказа че брат ми го е придобил по давност тъй като 15г. не съм била в България и той го е ползвал.Мога ли да си го върна.
- ninaa
- Нов потребител
може ако докажете че брат Ви не е владял 6 мес. и двността е прекъсната и след започването на новата давност не са изминали 10 год. иначе....
м/у другото ако предявите иск за съдебна делба на имота би могло, евнтуално брат ви да не се усети за давността тъй като тя не се прилага служебно от съда. но ако Ви противопостави възражение за изтекла давност тогава няма да стане.
м/у другото ако предявите иск за съдебна делба на имота би могло, евнтуално брат ви да не се усети за давността тъй като тя не се прилага служебно от съда. но ако Ви противопостави възражение за изтекла давност тогава няма да стане.
...И те така...
-
law_master - Активен потребител
вие как разбрахте, че го е придобил по давност - снабдил се е с нотариален акт можи би? Ако е така само в съдебен процес може да предявите своите права и да доказвате, че не е придобил по някакви си причини - прекъсване на давонстта, вие сте знаели, че владее, но и от ваше име, а не само за себе си и т.н. Давността е тънка работа и няма гаранции за успех. При всички случаи има начин, но след консултация с адвокат и завеждане на дело.
- blossom
- Потребител
Ако действително го е придобил, владее имота Ви и не иска да Ви предаде владението, то задължително трябва да заведете дело, за да защитите интереса си.
- abstract
- Потребител
Чувал съм, че "за наследство няма давност". Вярно ли е? (Моля да бъда извинен за включването ми в настоящата дискусия!)
- doktor2633
- Нов потребител
doktor2633 написа:Чувал съм, че "за наследство няма давност". Вярно ли е? (Моля да бъда извинен за включването ми в настоящата дискусия!)
Какво по-точно имате предвид?
- inspectora
- Активен потребител
Re: Помощ взеха ми къщата
ninaa написа:Аз съм германска гражданка имам къща с двор в София който съм закупила когато съм била български гражданин сега реших да го продам. Но се оказа че брат ми го е придобил по давност тъй като 15г. не съм била в България и той го е ползвал.Мога ли да си го върна.
Госпожо следва да заведете дело ,иск с правно основание чл.чл.108ЗС във връзка с 537 ал.2 ГПК, това ,че вие сте в чужбина и сте му дали да ползва имота примерно ,не означава ,че го е владял . Не е нужно собственика по цял ден да е у дома и да брани имота с фараш и метла ,както явно го разбират някои нотариуси
- donna
- Старши потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|