начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Възможно ли е дарение ?

Казуси за недвижими имоти

Възможно ли е дарение ?

Мнениеот bagi_e » 17 Май 2008, 19:20

Казусът е следният: Бащата на жена ми почина преди 30 дни. Апартамента е на името на починалият ми тъст и тъща ми,която е жива. Жена ми е единствено дете.
Оказа се, че апартамента има задължения към топлофикация в размер 10 000 лв. Възможно ли е тъща ми да дари нейната идеална част от апартамента, при наличието на тези задължения? Жена ми ще унаследи ли задълженията ? Ако ги унаследи -в пълен размер ли?
Възможно ли е при не погасяване на задълженията топлофикация да изземе апартамента?
Благодаря предварително !
bagi_e
Нов потребител

Мнениеот alissa » 17 Май 2008, 19:49

Може да се направи дарение, дарения трябва изрично да заяви, че го приема. Формата е нотариален акт. Не е свързано със задълженията към топлофикация, последната няма правна възможност да изземе апартамента.
За събиране на вземанията си топлофикация може да предяви иск и евентуално да се снабди с изпълнителен лист за да получи вземането си. Ако не стане с преговори, и нямате възможност да заплатите дължимата сума / може да се оспорва/ в краен случай може да се наложи възбрана на имота - т.ст ще бъдете лишени от възможността да извършвате разпоредителни сделки с имота, до издължаването.
Препоръчвам ви да се консултирате с адвокат.
alissa
Потребител

Мнениеот law_master » 17 Май 2008, 19:59

има един иск по чл 135 ЗЗД който може да Ви изиграе мн гадна шега - първо защото дарението е безвъзмездно и надареният се ползва с по малка законова защита от приобретателя по възмездна сделка и второ когато приобретателя е възходящ или низходящ на отчуждителя се смята за недобросъвестен до доказване на противното.
Според мен ще е по добре с някаква привидна продажба.
Последна промяна law_master на 17 Май 2008, 20:00, променена общо 1 път
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот bagi_e » 17 Май 2008, 20:13

Много Ви благодаря за отговорите!
Съжалявам за новия въпрос, но как да разбера, дали имота има възбрана? :roll: На първо време, нямам възможност да изплатя сумата, но след година-две, мога.
Моля Ви, препоръчайте ми адвокат в София, с две деца съм и не знам към кого да се обърна?
bagi_e
Нов потребител

Мнениеот barri » 17 Май 2008, 20:18

По името на собственика на имота в служба по вписвания може да си направите справка и ще ви излязат всички вписвания по името на лицето, съответно за апартамента.

Най-добре ще е да говорите с представители на Топлофикация, някой от правния им отдел и да се договорите за поетапно издължаване на сумата.
barri
Потребител

Мнениеот bagi_e » 18 Май 2008, 18:27

Благодаря Ви, много!
Моля Ви, препоръчайте ми адвокат или ме ориентирайте, към кого да се обърна за такъв? :roll: :roll:
bagi_e
Нов потребител

Мнениеот bagi_e » 18 Май 2008, 18:47

Всеки бивш окръжен град има Съвет на адвокатската колегия . Намирате сайта , там има телефони , позвънявате и питате към кого ще Ви насочат !...
А ако не Ви харесва посочения адвокат- търсете друг !...

Благодаря за инфото!
П.С. Голям чешит сте!!
bagi_e
Нов потребител

Назад към Имотни казуси