Здравейте,
Извинявам се за може би странния въпрос, но не съм юрист и съм изумен от случващото се.
Мой познат има нахален съсед, който му присвоява около 10 кв.м. от парцела. По документи, вкл. и по най-нова скица, извадена от Общината, въпросната площ си е на човека. Но онзи, независимо от всичко си огражда пространството и го обявява за свое.
Подаваме жалба в полицията да дойдат да въведат закона и от там отговарят, че не било в техните компетенции.
Та може ли някой да ми помогне какво да се прави в такъв случай? Кой трябва да направи така щото законният собственик да си получи собствеността?
- Дата и час: 30 Ное 2024, 05:32 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Кой трябва да изгони присвоител на имот?
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Какъв съд за 10 кв.м.? Имотът е в провинцията, но дори да беше в Бистрица или Бояна, цената на тази площ е доста малка, за да си струва да ходиш в съд. А и как може въпросът да опира до съд. В случая няма спор за собственост. Има нотариален акт, скица, всичко - безусловна собственост. Няма висящо дело между двамата по въпроса. Т.е. има безусловен собственик и някой, който му е в имота. Аз лично много уважавам американския модел, при който можеш да застреляш безнаказано някой, ако ти нахлуе в имота. Но българският закон повелява друго, и питам кой трябва да оправи нещата?
- peter13
- Нов потребител
Даже и да има данни за самоуправство - престъпление по чл.323, ал.1 Нк, на полицията и прокуратурата хич не им се работи по такива въпроси. Ако имате официален отговор на жалбата си - отказ да се образува наказателно производство, може да го обжалване пред окръжната прокуратура със съмнителен успех. Другият начин е гражданско дело, за което на вашия чавек ще му трябва юридическа помощ. 10 или 100 кв.м., ако си държи на собствеността, трябва да си я защити. Да пробва първо пак чрез прокуратурата като настоява да се образува наказателно производство. Не е лошо жалбата да му я напише също юрист, че да се активират.
- blossom
- Потребител
peter13 написа:Какъв съд за 10 кв.м.? Имотът е в провинцията, но дори да беше в Бистрица или Бояна, цената на тази площ е доста малка, за да си струва да ходиш в съд. А и как може въпросът да опира до съд. В случая няма спор за собственост. Има нотариален акт, скица, всичко - безусловна собственост. Няма висящо дело между двамата по въпроса. Т.е. има безусловен собственик и някой, който му е в имота. Аз лично много уважавам американския модел, при който можеш да застреляш безнаказано някой, ако ти нахлуе в имота. Но българският закон повелява друго, и питам кой трябва да оправи нещата?
Господине, колегите Ви насочиха кой и как ще Ви върне земята ... това са начините ... щом казвате, че не си струва ... действайте съгласно американското законодателство ако Ви устройва повече ... или хайде не чак до крайност - събаряте оградата и си строите нова където трябва да бъде според Вас ... тогава пак няма да сте доволни, защото има опасност да влезете в затвора за извършеното престъпление ...
Другия вариант - продавате си имотите и заминавате в Америка - щом там е по-хубаво ... някой да Ви спира?
- inspectora
- Активен потребител
мой познат имаше същия проблем и какво направи той: ами обърна се към общината, те изпратиха техници, които определиха точните граници на имота съгласно скицата, преместиха оградата и всичко е ок.
- ULPIAN
- Младши потребител
Това последното ми изглежда най-разумно и то е правено. Само че като си замине общинарят, онзи бута колчетата и си слага пак оградата. Това си е абсолютно посегателство на чужда собственост, защото той няма нито документи, нито нищо за тази земя. Просто понеже собственикът е по-възрастен човек, и онзи си мисли че така може да му присвои парчето. Въпросът е на някакъв вид налагане на ясно право, а не на установяване на право, за каквото се ползва съдът.
Ако идем на съд какво ще стане. Ще отсъди съдът в наша полза и ще имаме още един документ, удостоверяващ собственост. И онзи пак ще си го огради незаконно. Реално по начина, по който аз го разбирам, трябва в такъв случай да дойде ченгето, да му издърпа ушите и да го предупреди, че ще има наказателно дело и затвор, ако продължава. Ченгетата твърдят, че не е тяхна работа. Ами чия е?
Ако идем на съд какво ще стане. Ще отсъди съдът в наша полза и ще имаме още един документ, удостоверяващ собственост. И онзи пак ще си го огради незаконно. Реално по начина, по който аз го разбирам, трябва в такъв случай да дойде ченгето, да му издърпа ушите и да го предупреди, че ще има наказателно дело и затвор, ако продължава. Ченгетата твърдят, че не е тяхна работа. Ами чия е?
- peter13
- Нов потребител
доста тъпичко е след като подрбно и ясно ви се казва не само какьв е реда,но и защо трябва да се спазва,вие да си настоявате за някъкво извнсъдебно решаване - стигам до извода че претенциите ви вероятно не са основателни и за това избягвате законния съдебен ред.
"ченгетата" им е писнало от такива като вас, дето търсят само заобикляне на закона и ги засипват разни жалби и жалбички , само защото е БЕЗПЛАТНО.Надявам се скоро да се сложи и такса за такива писачи , и то такава , че да се увеличава прогресивно със всяка следваща жалба , дано не се разорите докато търсите все задни вратички/обикновенно са затворени/
"ченгетата" им е писнало от такива като вас, дето търсят само заобикляне на закона и ги засипват разни жалби и жалбички , само защото е БЕЗПЛАТНО.Надявам се скоро да се сложи и такса за такива писачи , и то такава , че да се увеличава прогресивно със всяка следваща жалба , дано не се разорите докато търсите все задни вратички/обикновенно са затворени/
- dino6506
- Потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|