- Дата и час: 30 Ное 2024, 05:56 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Деклариране на новопостроен имот без акт 16
|
|
21 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Деклариране на новопостроен имот без акт 16
Трябва ли апартамент без Акт 16 да се декларира в данъчното в двумесечен срок от изповядването на сделката, или да се чака да излезе Акта?
Предварително благодаря!
Предварително благодаря!
- Мая
Re: Деклариране
какво си купил ти , нотариуса не бива да изповяда сделката ако жилището няма разрешение за ползване /акт 16/ ,освен в случая ако си купил сграда която на даден строителен етап
е ако имаш вече НА предполагам в случая за покупко продажба , декларирай имота в данъчното в 2м. срок щото ония не се интересуват дали имаш разрешение за ползване /някогашният протокол акт 16/ - за справка виж чл. 15 от ЗМДТ
е ако имаш вече НА предполагам в случая за покупко продажба , декларирай имота в данъчното в 2м. срок щото ония не се интересуват дали имаш разрешение за ползване /някогашният протокол акт 16/ - за справка виж чл. 15 от ЗМДТ
- donna2
- Потребител
Купихме го на груб строеж. Знам обаче, че когато няма Акт 16 не се плащат данъци. Все пак ще отида утре до общината. въпросът е къде да питам, защото там са доста нелюбезни!
- Мая
е щом си го купила груб строеж това е друго/значи е на определен етап/ , така както сте задали въпроса съвсем друго се разбира ,според ЗМДТ за новопостроените сгради се дълже данък от началото на месеца от който са завършени или е започнало използването им , дължи данък чак след като издаде разрешението за ползване /акт обр.16/ , тогава с разрешението за ползване или ако на базата на него сте поискали издаването на констативен НА ,отивате в данъчното и го декларирате в 2 месечен срок
защо ще питате в общината ,питате в данъчното , явно не им е ясно за ваше успокоение задайте им въпроса писмено ,като им наблегнете изрично че сте купили сграда в груб строеж /не както тука сте го задали / те са длъжни да отговорят писмено
защо ще питате в общината ,питате в данъчното , явно не им е ясно за ваше успокоение задайте им въпроса писмено ,като им наблегнете изрично че сте купили сграда в груб строеж /не както тука сте го задали / те са длъжни да отговорят писмено
- donna2
- Потребител
То не се знае кога ще излезе Акт 16.
При нас май данъчното и общината са в една сграда, ако не се лъжа.
А кога мога да поискам издаването на констативен нотариален ак и какво всъщност значи това? Извинявайте за въпросите, но наистина не съм много наясно.
При нас май данъчното и общината са в една сграда, ако не се лъжа.
А кога мога да поискам издаването на констативен нотариален ак и какво всъщност значи това? Извинявайте за въпросите, но наистина не съм много наясно.
- Мая
На базата на разрешението за ползване /акт16 /и НА за покупко продажба на имота в груб строеж нотариуса ще ви издаде констативен НА в него вече ще опише имота ясно и точно с граници и съседи на апартамента и мазето и тавана , идеалните части от общите части на сградата , но този акт не е задължителен ,когато искате можете да си го извадите няма ограничения , инъче може да се легитимирате като собственик с разрешението за ползване и НА за покупката на грубия строеж .
- donna2
- Потребител
Здравейте! Имам подобен казус и аз
Преди седмица минахме сделка при нотариус, закупихме апартамент/ателие/ на етап груб строеж/ това е упоменато в нотариалния акт/. Та въпроса ми е трябва ли да подавам тази декларация чл.14 ?
Преди седмица минахме сделка при нотариус, закупихме апартамент/ателие/ на етап груб строеж/ това е упоменато в нотариалния акт/. Та въпроса ми е трябва ли да подавам тази декларация чл.14 ?
- arogans
- Нов потребител
Да, това ми стана ясно. Но някъде казват че 2м от датата на закупуване/ нотариуса каза до 2м да го декларираме/, в действителност апартамента не се използва в момента/ няма Акт15/
Наистина не съм много наясно, затова и питам така
- arogans
- Нов потребител
arogans написа:Да, това ми стана ясно. Но някъде казват че 2м от датата на закупуване/ нотариуса каза до 2м да го декларираме/, в действителност апартамента не се използва в момента/ няма Акт15/
Не знам кое точно Ви е ясно , но за всеки случай за да ви стане още по ясно - може да се купи и право на строеж, и на етап груб строеж - длъжни сте в двумесечния срок да декларирате покупката.
И НЕ ВИ Е НЕОБХОДИМ НИКАКЪВ КОНСТАТИВЕН НОТАРИАЛЕН АКТ!!!
- tiarra
- Потребител
Ясно! Вече разбрах, но следва ли от това деклариране че ще плащам данък на апартамента при условие че той още не е в експлоатация?!
- arogans
- Нов потребител
Днес ходих до Общината, и така :
Декаларира се сега само земята, а след получаване на Акт 16 се подава корегираща декларация.
Декаларира се сега само земята, а след получаване на Акт 16 се подава корегираща декларация.
- arogans
- Нов потребител
Колеги и питащи, като че ли се получи смесване между различни норми:
Чл.14 и 17(за нежилищни имоти) ЗМДТ установява публичноправно задължение за приобретателите на недвижими имоти за деклариране и определя срока за изпълнението му- двумесечен от датата на придобиване.
Чл.15 от същия закон няма връзка със задължението за деклариране, а указва момента, от който се дължи заплащането на данъка. - от датата на издаване на разрешение за ползване на имота.
Ако законодателят е имал предвид декларирането да се извършва от момента, в който е дължим и данъкът, щеше да го регламентира именно по този начин.
Факт е обаче, че данъчната администрация прави такова смесване и тълкува двете норми по начин, който е в пълно противоречие с цитираните два текста.
Чл.14 и 17(за нежилищни имоти) ЗМДТ установява публичноправно задължение за приобретателите на недвижими имоти за деклариране и определя срока за изпълнението му- двумесечен от датата на придобиване.
Чл.15 от същия закон няма връзка със задължението за деклариране, а указва момента, от който се дължи заплащането на данъка. - от датата на издаване на разрешение за ползване на имота.
Ако законодателят е имал предвид декларирането да се извършва от момента, в който е дължим и данъкът, щеше да го регламентира именно по този начин.
Факт е обаче, че данъчната администрация прави такова смесване и тълкува двете норми по начин, който е в пълно противоречие с цитираните два текста.
- rosi_i
- Потребител
Едно необходимо уточнение: Съдебната практика приема наличието на предпоставките по чл.15 ЗМДТ и без да е издадено разрешение за ползване на сградата, но да е започнато фактическото ползване - последното - в случай на спор за дължимост на данъка и представени безспорни доказателства за момента, от който имотът се ползва.
- rosi_i
- Потребител
Колеги,напълно права е rosi_i.
Това са два различни момента,с различни последици при неизпълнение.Декларирането е нещо различно от плащането и наистина в практиката често се смесват.
Това са два различни момента,с различни последици при неизпълнение.Декларирането е нещо различно от плащането и наистина в практиката често се смесват.
- punisher
- Потребител
Чл.14 ЗМДТ:
Новопостроена сграда е сграда с удостоверение за въвеждане в екплоатация/разрешение за ползване. Докато не е издаден съответният акт, тя все още е в етап на строеж.
Фактическо ползване на сграда без разрешение за ползване е незаконно, поради това данък за това не се дължи, както не се дължи данък върху търговията с наркотици примерно. Втората част на на чл.15 ЗМДТ е напълно неприложима.
За новопостроените или придобитите по друг начин имоти собственикът, съответно носителят на ограниченото вещно право, уведомява за това писмено в 2-месечен срок общината по местонахождението на имота....
Новопостроена сграда е сграда с удостоверение за въвеждане в екплоатация/разрешение за ползване. Докато не е издаден съответният акт, тя все още е в етап на строеж.
Фактическо ползване на сграда без разрешение за ползване е незаконно, поради това данък за това не се дължи, както не се дължи данък върху търговията с наркотици примерно. Втората част на на чл.15 ЗМДТ е напълно неприложима.
- theinsider
- Потребител
Мисля че не сте напълно прав. Може да се декларира и незавършено строителство, което има удостоверение за степен на завършеност. Но гарантирано на него не се плаща данък.
- kali75
- Потребител
Да, може, разбира се, но въпросът е че не е задължително (в двумесечен срок от придобиването). Задължителният двумесечен срок започва да тече от датата на разрешението за ползване.
- theinsider
- Потребител
theinsider написа: Задължителният двумесечен срок започва да тече от датата на разрешението за ползване.
Откъде това заключение, колега? Приложима е втората половина на чл.15 ЗМДТ и още как - съдебна практика на ВАС.
- rosi_i
- Потребител
Никой няма да ти направи проблем, ако го декларираш чак след като се издаде акт 16 па макар и да е закупен преди 2 години. Просто към самата декларация към акт 16 освен нотариалния акт ще приложиш и копие на разрешението за ползване и те ще разберат. Имах следния случай преди време: Придобит апартамент 2005 г. с акт 16 от края на 2006г. Декларацията човека беше забравил да си я пусне и когато тръгва да го продава се разбира че не е деклариран. Пуска тогава документи..написаха му акт за неспазване на срока( който акт може да бъде максимум 400 лв.) + да плати всички данъци, но от 2007г насетне, т.е за годината следваща въвеждането в експлоатация.
- barri
- Потребител
kali75 написа:Мисля че не сте напълно прав. Може да се декларира и незавършено строителство, което има удостоверение за степен на завършеност. Но гарантирано на него не се плаща данък.
Да това става с КОНСТАТИВЕН ПРОТОКОЛ от отдел архитектура на общината с него се доказва степен на завършеност. НО НА ГРУБ СТРОЕЖ НЕ СЕ ДЪЛЖИ ДАНЪК.
- kinshasa
- Потребител
21 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|