начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Изплащане на трудово възнаграждение-срокове

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Изплащане на трудово възнаграждение-срокове

Мнениеот djacky » 13 Май 2008, 11:15

Напуснах работа на 29,04 написах предизвестие за 1 м.но не са ми изплатили заплатата за м.марти м.април,а също и полагаемата пл.отпуска.Умишлено се бавят с плащането;
Колко време имат право да ми задържат заплатите?И по какъв начин имам право да си ги взема?
Не са ми дали заповед за прекратяване на труд.договор,а само трудовата книжка;
djacky
Младши потребител

Мнениеот kali75 » 13 Май 2008, 11:24

дайте малко повече информация как сте получавали заплатата си до сега-на карта или на ведомост и в какви срокове сте я взимали. А като са ви върнали трудовата книжка в нея не пише ли на какво основание са ви прекратили трудовото правоотношение?
kali75
Потребител

Мнениеот kali75 » 13 Май 2008, 11:25

и другото което е важно - предизвестието ли сте пуснали на 29.04 или сте напуснали без да си го отработите?
kali75
Потребител

Мнениеот kali75 » 13 Май 2008, 11:29

Това относно срока за изплащане на трудовото възнаграждение, а другото при допълване на информацията от Ваша страна

Място и срокове за изплащане
Чл. 270. (1) Трудовото възнаграждение се изплаща в предприятието, където се извършва работата.

(2) (Доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Трудовото възнаграждение се изплаща авансово или окончателно всеки месец на два пъти, доколкото не е уговорено друго.

(3) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Трудовото възнаграждение се изплаща лично на работника или служителя по ведомост или срещу разписка или по писмено искане на работника или служителя - на негови близки. По писмено искане на работника или служителя трудовото му възнаграждение се превежда на влог в посочената от него банка.
kali75
Потребител

Мнениеот rosi_i » 13 Май 2008, 11:31

Трудовото възнаграждение се изплаща веднъж месечно съгласно определените във вътрешните правила на работодателя срокове. Няма правно основание за забавянето му, щом са налице предпоставките за изплащането му - добросъвестно изпълнение на трудовите задължения(предполага се от закона до оборването му). Финансови затруднения на работодателя и прочие мотиви са ирелевантни.
Тук може да Ви се даде само най-общ съвет за действия, които може да предприемете, но е наложително с документите по трудовото правоотношение да се обърнете към адвокат за правно съдействие.
На първо време може да отправите покана към работодателя за заплащане на дължимите трудови възнаграждения и обезщетение по чл.224 от КТ, като посочите срок и банкова сметка. След неизпълнение - съд.
За претендиране трудовите възнаграждения е без значение дали правоотношението е прекратено или не, за обезщетението по чл.224 КТ ще доказвате прекратяване, включително дата. Срокът е тригодишен от деня, в който задължението е станало изискуемо.
rosi_i
Потребител

Мнениеот djacky » 13 Май 2008, 11:47

Отработила съм си предизвестието,защото съм го входирала в счетов.на 29,03,08
Получавах си заплатата редовно в карая на следващия месец по ведомост,не с банкова карта;
На всички колеги беше изплатена заплата за м.март,моята я задържаха под предлог ,че не са готови резултатите от ревизията;
Обезщетение по чл.224 е за изплащане на год.отпуск,никъде в кодекса не видях да пише колко време има право работодателя да забавя плащанията?!
djacky
Младши потребител

Мнениеот kali75 » 13 Май 2008, 11:57

всъщност вие материално отговорно лице ли бяхте
kali75
Потребител

Мнениеот djacky » 13 Май 2008, 12:07

Да бях,работих в магазин
djacky
Младши потребител

Мнениеот kali75 » 13 Май 2008, 13:22

Чл. 326. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работодателя.

(2) Срокът на предизвестието при прекратяване на безсрочен трудов договор е 30 дни, доколкото страните не са уговорили по-дълъг срок, но не повече от 3 месеца. Срокът на предизвестието при прекратяване на срочен трудов договор е 3 месеца, но не повече от остатъка от срока на договора.

(3) За работниците и служителите, които заемат материално-отчетнически длъжности, в случай че предаването на повереното имущество не може да се извърши в 30-дневния срок по ал. 2, времето за предаване може да се удължи, но не повече от 2 месеца общо с предизвестието.

(4) Срокът на предизвестието започва да тече от следващия ден на получаването му. Предизвестието може да се оттегли, ако работникът или служителят съобщи за това преди или едновременно с получаването му. То може да се оттегли и до изтичането на срока му със съгласието на работодателя.
kali75
Потребител

Мнениеот kali75 » 13 Май 2008, 13:24

за другото вижте отговора на rosi_i... и въпреки всичко не разбрахме какво е основанието за прекратяването на трудовото Ви правоотношение. Погледнете в трудовата книжка
kali75
Потребител

Мнениеот djacky » 13 Май 2008, 14:51

Прекратяването е по мое желание;На труд.книжка е посочен чл.326
djacky
Младши потребител

Мнениеот djacky » 13 Май 2008, 17:01

Дадоха ми заплатата за м.Март със 200лв.по-малко!~
Дължат ми още една за м.Април +отпуските за 5м.
Сигурно ще ми я изплатят след 2месеца и.. пак по-малко......
Много безнаказано се измъкват тези работодатели за съжаление!
Няма член в закона,който да ги задължи да изплащт заплати в определен срок и то точната сума!!!!
djacky
Младши потребител

Мнениеот rosi_i » 13 Май 2008, 18:05

Това, че Вие не знаете, не означава, че няма текст в закона.
Достатъчно насоки Ви дадохме, но повече от това във форума не е възможно да се направи:
Не можем да Ви вземем документите и да Ви заведем при адвокат;
Не можем да върнем времето и да Ви посъветваме преди да предприемете стъпки по прекратяване на правоотношението как най-добре да си гарантирате правата;
Не можем...
rosi_i
Потребител

Мнениеот djacky » 15 Май 2008, 15:34

Аз си имам адвокат,но тя в момента няма възможност да ми помогне;

Иначе винаги се обръщам към нея и съм много доволна;Като стане възможно ще се свържа с нея и тя ще ме упъти;

На Вас Ви благодаря за насоките,които ми дадохте;

Но тук където съм последния път като ходих при адвокат-тя сричаше кодекса заедно с мен ,нямам време и пари за такива "адвокати";
djacky
Младши потребител

Назад към Трудово право